Månadens lista – januari/17

Jag tänker mig att fortsätta med Månadens lista här på bloggen även detta år. Jag hoppas att ni tycker att de är roliga att ta del av, för jag tycker fortfarande att de är roliga att göra. Den första listan för året blev lite fördröjd, men bättre sent än aldrig. Jag tuffar på med mina utvalda kategorier. Håll till godo.

STIL

617månadenslista1xJag har skrivit en hel del till knytblusens lov här, och nu tar jag det ett varv till genom att hylla Sara Danius stil. Danius sitter på stol nummer 7 i Svenska Akademien och är dess ständiga sekreterare. Nobelklänningarna av Pär Engsheden är utan tvivel några av de vackraste i genren och den här essän “Om kvällen i en sidenkatedral” förtjänar att läsas en gång till. I fredags var Danius med i Skavlan bärandes en knytblus signerad Dolce & Gabbana som även syntes på Ellegalan. Läs även intervju i Elle om “Jag är alltid på jakt efter en snygg knytblus” och lyssna på STIL om hur svagheten för knytblusar kom sig ur ett sammanhang där den sågs som en viss rebellisk gest i en akademisk miljö.

ORD617månadenslistaVINTAGE

Processed with VSCO with f2 preset

En myllrande bild från mitt Instagram-konto. Jag har fortfarande inte fått upp mitt fyndade G P & J Baker-tyg, men siktar på att investera i en gardinstång så att det kan tjäna som mer än fotobakgrund. På bilden syns även en vas av Arthur Percy för Gefle Porslinsfabrik. Den där svarta glasyren är jag särdeles förtjust i, liksom Percys pumpaformer.

BLOMMOR

617månadenslista3Tulpantider

MOOD

Processed with VSCO with h3 preset

Det har varit en sannerligen mild vinter denna gång. De riktigt kalla dagarna, då rimfrosten bildar fantastiska mönster på växthuset på detta sätt, har varit lätträknade. Nu har vi fått ett litet snötäcke där jag har min plats på jorden. Allt blir så mycket ljusare och vackrare med lite snö. Med hopp om en vit februari.

KLASSIKER

617månadenslista9Som jag skrev i går, firar Design House Stockholm 25-årsjubileum i år. En av företagets klassiker är Harry Koskinens Block Lamp som kom 1997. Mitt exemplar har stått på lite olika ställen i huset och nu har den flyttat ut i växthuset där den står som fönsterlampa. Koskinen är för övrigt aktuell med nya lampor för Svenskt Tenn med tema Skuggspel.

DETALJ

617månadenslista5xByarum Bruks nya växtkärl av Mårten Cyrén Näver – som ett smycke i trädgården. Intrycket av det flätade mönstret har landat väldigt fint i aluminiumet och jag associerar till lövkorgar i trädgården, matsäckskorgen och svampkorgen. Även Stora ”hagar” av flätad pil till komposten i trädgården osv. Kort sagt, en fin koppling mellan kärlens funktion, uttryck och användningsområde.

PÅ ÖNSKELISTAN

617månadenslista7Tennhjärta av Malin Appelgren Bailey

INSPIRATION

Jag måste tipsa om ett så fint och inspirerande inlägg om Rök- och städrockarnas återkomst inne hos Stiliga Hem. Här får man en historisk exposé som landar i en trendspaning, bland annat om Sherlock Holmes rock. Jag har för övrigt inte riktigt hämtat mig efter den sista delen i nya säsongen med Cumberbatch som mästerdetektiven. Jag får nog se om det vid tillfälle.

XOXO

I dag firar den brittiska drottningen sitt safirjubileum med sextiofem år på tronen. Imponerande minst sagt. Fantastiskt porträtt av David Bailey av Queen Elizabeth II med safirjuveler. 

Februari med frökataloger, sticklingar, bokrealisation, hjärtan, semlor, sportlov, snödroppar och det återvändande ljuset. Välkommen!

9 comments

 1. Oh så fint att du fortsätter med månadslistan! Ett sant nöje! Håller med dig om Sherlock! Sista avsnittet var så läskigt att vi fick pausa mitt i, otäckare karaktär har jag då inte sett på länge. Hu så underbart.

  1. Tack, Linda – kul att du gillar! Ja, så det där avsnittet kröp in under huden – kände mig helt slut efteråt… Jag ser nog om det vid tillfälle – måste hämta mig lite först :).

 2. Jag började studera 1998 när Block-lampan var rätt ny och jag var fattig student, och jag brukade gå och dregla över den i skyltfönstret till studiestadens coolaste affär. Femton år senare köpte vi den (allra mest för nostalgin) och visst är den fortfarande väldigt snygg och ger ett mysigt sken. Alltid fint med klassiker!

  1. Härligt med klassiker som följer en och som alltid hänger med på något sätt. Visst är designen något extra. Jag har som sagt min som fönsterbelysning i växthuset – där fick den nytt liv och passar lite extra bra tycker jag.

 3. TACK WERONICA vilka underbara tips! Jag har en liten fråga till dig som jag hoppas du kan hjälpa mig med.. 🙂
  Om jag inte har förstått det fel har du flera av vaserna från Lyngby (de vita klassiska alltså!) och nu undrar jag vilken av storlekarna du mest rekommenderar. Vilken passar till en helt vanlig fredagsbukett, lagom stor?
  Tack på förhand! Kram

  1. Tack för fina ord, Johanna! Ja, jag har Lyngbyvaserna i några olika storlekar. Två vita i 20 cm och 15 cm och en liten svart i 10 cm. Om jag bara skulle välja en så skulle jag ta 20 cm. Den är mest allround och passar till mycket. Jag använder även 15 cm mycket. Just nu har jag en vanlig tulpanbukett i 20 cm. Och så är de vackra även utan något i med sin skulpturala form. Fin vecka! Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.