Luktärtor

luktärtorsommarEn kär syssla dessa kvällar i juli – gå och klippa av de luktärtor som slagit ut under dagen. Om man älskar buketter är detta den ultimata växten att odla – ju mer man plockar, desto mer blommar den. Man bör också ta av blommorna regelbundet för att luktärtorna inte skall gå i frö.

luktärtorarmeringsnätJodå, jag är ganska mallig över min blommande vägg ute i trädgården. Jag har aldrig haft så många och fina luktärtor. Jag har heller aldrig lyckats med försådd innan. Så här såg det ut i växthuset i slutet av mars. Efter omskolning planterade vi ut dem i slutet av maj eftersom våren var så kall.

luktärtorodlingEn klassisk luktärtspyramid i en gammal zinkbalja.

luktärtorbukett Senator, Purple Prince, Lady Grisel Hamilton, Heaven Scent och Piggy Sue.

luktärtorsenatorJag är lite extra betuttad i Senator med sina strimmor i lila toner. Jag har köpt samtliga fröer från Cecilia Wingård och även följt hennes odlingsråd.

luktärtorlandLuktärtorna strävar uppåt på den stora odlingsplatsen där jag även har solrosor på gång, ringblommor och framförallt många dahlior.

dahlianplatinumblondeFörst ut i år bland dahliorna är Platinum Blonde som är ny för mig.

luktärtorrosaJag har även odlat de rosa Primadonna och Miss Wilmott – två äldre sorter som doftar sommar upphöjt i kubik.

Dags att ge sig ut med saxen igen. Leve luktärten!

8 comments

 1. Imponerande! ??? Mina som är förstådda är inte i närheten. Bara att ta nya tag nästa vår.

 2. Så underbart! Tack vare dina luktärtstips tidigare har jag fina på gång men de har inte börjat blomma än, kanske någon vecka kvar.

 3. Wow! Jag måste säga att jag är djupt imponerad. Jag är tacksam och glad över att det kommer upp ett och annat som vi har önskat oss, men allra mest sådant som liksom vinner över våra ansträngningar lite för lätt. Dahliorna kommer, gladiolusarna likaså och våra potatisar ser ut att bli jättefina! Några luktärtor har det inte blivit, men snart kanske vi kan plocka in sockerärtor i alla fall. Tack för inspiration! Jag är imponerad över alla som har så välordnade trädgårdar som du. <3

 4. Hej!
  När jag söker på din blogg står det;
  “Denna webbplats kan ha blivit hackad”.
  Kan vara bra att du vet…
  Tack för en intressant och välarbetad blogg!

Leave a Reply

Your email address will not be published.