Lite höst i köket

Höstens ankomst leder till andra smaker och dofter i köket. Det är tid för soppa, mustiga grytor och lite tyngre mat. Jag finner mig själv bläddra mer i kokböcker än på länge. Längtan efter ny inspiration är stor. Och så äter jag äpplen. Efter förra årets rekordskörd för vårt träd fick vi i år inte en enda frukt. Jag hittade Alice i affären i går istället. De är tillsammans med Discovery favoriter bland de tidiga sorterna. Jag är förtjust i det där riktigt syrliga när man tar en tugga i det fasta fruktköttet. Det portugisiska bladfatet kommer från Arket. Jag köper så mycket vintage numera, så det känns nästan lite konstigt med sprillans nytt. Fint är det – och naturligtvis håller jag alltid ögonen öppna efter liknande redan brukade.

En ny favorit när det gäller tvålar är denna från Urtekram. Inte ett dugg “gammal-apotekarflaska-look” men riktigt bra, ekologisk och med god doft.

Vi kom inte längre än till Mandelmanns lilla butik i år under Skånesemestern. I år började de med förbokningar av trädgården och det var fullt sedan länge när jag tittade. Väl unt att bli idoler – tur att man hann uppleva det hela innan TV-programmet slog an en ton i vintras. Jag har tidigare haft en affisch med kål – nu varierar jag med en med äpplen. Jag tycker att Tora Mandelmanns illustrationer som även är med i kokboken är så fina.

Lite blått och grönt i köket. Jag plockar in humlekottar och sätter lite varstans – tycker att de är så vackra när de ser ut så här. Sedan står det sticklingar på många ställen efter den enorma Tomentosumen ute i växthuset. Jag dricker bara te, men använder bland annat små udda kaffekoppar till sticklingar. Vem kan motstå Arthur Percys Blå hyacinter? Inte jag i alla fall. Pelargonerna som stått i köksfönstret sedan i våras börjar bli höga och rangliga. Det  är snart dags för vintervila. Allt har sin tid.

signature

4 comments

  1. Alltså dina bilder *hjärta*.
    Ja det är tur att man hann uppleva Mandelmanns innan hypen, unnar dem all framgång men visst är det trist att inte kunna spontanåka dit utan att behöva planera och betala i förskott. Ökningen i biljettpriset är ju inte nådig heller, procentmässigt. Nåväl, vi är inbokade till skördefesten i slutet av september och det är ett besök jag verkligen ser fram emot. Får kanske bli en såndär äpple-illustration som får följa med hem. Mycket fin.

    1. Tack snälla, Victoria! Låter så fint med Skördefest på Mandelmanns. Jag hoppas att du visar någon glimt därifrån. September på Österlen – mums! Ja, visst är de fina illustrationerna! Jag tycker mycket om min kål också, men får alternera lite. Äpplen känns så rätt i denna tidiga höststämning.

  2. Lika inspirerande som alltid!! Tycker mycket om det här med årstidsväxlingar och älskar de inläggen i din blogg. Blev dessutom störtförälskade i hyacintkoppen, den har du säkert hittat på loppis? Vilken lycka! Jag har följt din blogg i många år men lämnar tyvärr inte så ofta en kommentar. Jag hoppas att du fortsätter som du gör, din blogg är verkligen bäst:)

    1. Tack, Cecilia! Vilken fin kommentar – som en pralin landar den hos mig denna grå dag. Det är alltid så roligt att höra från trogna läsare. Jag vet ju att ni finns där, men det är så kul när ni skriver en rad också. När jag har dig på tråden här – något önskemål om inlägg på bloggen? Det känns extra roligt att höra att du tycker om säsongerna eftersom det är en så viktig del av det jag gör. Och ja, hyacintkoppen hittade jag på loppis. Tack för att du tog dig tid i dag! Jag uppskattar det mycket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *