Hållbara köp, dahlia Café au lait och klassisk kvast

Det pågår som sagt intressanta diskussioner om konsumtion för tillfället inom bloggosfären. Jag har förtröstan att detta bara är inledningen på ett pågående samtal om hur vi skall förhålla oss framöver. Att vi helt skall sluta konsumera saker är en utopi – frågan är hur man på ett bra sätt navigerar fram. För mig är inspirationen stor kring kvalitetsvintage och att omge mig med estetiskt hållbara saker som tål ögats slitage över tid.

Det är möjligen ett ålderstecken och att man är trädgårdstant som man hoppar högt över kampanjer med halva priset på krukor. Det är nu, när butikerna behöver dra ned på sitt lager för att trädgårdssäsongen går mot sitt slut, som man skall passa på. Jag fyndade även fina saker från Iris Hantverk lokalt här i Trädgårdsföreningen. En enkel hållbarhetstanke för mig – fungerar inte när det gäller förbrukningsvaror men annars – är att tänka om jag kommer att ha kvar den här saken om ett antal år. För denna rejäla handgjorda kvast är det ett enkelt svar på den frågan. Den kommer jag kunna sopa med under många långa år framöver.

Så kom de då till slut. Dahliorna Café Au Lait. Trogna läsare minns kanske att jag planterade fyra knölar förra året som visade sig vara fel sort. De jag har i krukor i år har varit kinkiga, ovilliga att blomma och allmänt motsträviga, men nu får det väl vara värt allt pyssel ändå när de står på parad utanför växthuset.

10 comments

 1. Hej!
  Att kvalite lönar sig är ju känt både för att använda och beskåda.
  Jag brukar tänka på mina föräldrar och hur det byggde sitt hem som höll i 60 år, och faktiskt fortfarande gör men i andra hem, eftersom mina föräldrar inte lever längre.
  Carl Malmsten möbler, välgjorda röllakans mattor, glas från Rejmyre och Kosta, danskt porslin, tyger från Svenskt tenn bl.a. Det låter kanske snobbigt men det handlade t.ex på det sättet att när de fick sin månadslön köpte de en tallrik, det tog ett år att få ihop ett dussin, men vad gjorde det när de tänkte ha samma servis resten av sitt liv.
  Och även om jag vuxit upp med detta tycker jag fortfarande dessa saker tål att tittas på hur mycket som helst.
  Och Dux sängarna som både barn och barnbarn hoppat i för det var så bra stutts , inte en fjäder trasig…..
  Hälsningar Karin

  1. Fint sammanhang, Karin. En ynnest att leva med tidigare generationer på det sättet. En intressant aspekt på hållbarhet och ett privilegium.

 2. Jag har grejer i mitt hem som familjemedlemmar köpt på 1700-talet och som gått i arv. Jag har köpt billigt för att det varit ett behov som ung och sparat till efterlängtat nogsamt utvalt. Det första och det sista är min filosofi. Stommen i mitt hem har hängt med i 20-30 år. Maria, husligheters inlägg var mycket läs och tänkvärt. Vi måste tänka på vår konsumtion, men en nollnivå är en utopi. Kloka tankar w

  1. Det finns många aspekter på hållbarhet. Det mest hållbara är det som man tänker sig ha länge var det någon som sade. Det kan ju gälla en möbel både från IKEA eller en från Svenskt Tenn. Livet har sina faser och man har olika möjlighet till större investeringar. Vi bör väl alla dock tänka i dessa banor och det är onekligen en intressant diskussion som börjat höras mer och mer nu!

 3. Hej!
  Inga av mina dahlior har blommat i år.
  De är stora o höga med många knoppar, men de slår inte ut. I år har jag planterat dem i stora zinkbaljor. Jag har gjort dräneringshål och lagt lecakulor i botten innan jag planterade dem.
  Tidigare har jag planterat direkt i rabatten och de har blommat fint.
  Två café au lait blommor har slagit ut i år, men det är allt.
  Vad har jag gjort för fel?
  Tacksam för tips. Bor zon 1.
  Mvh Ingela

  1. Så tråkigt, Ingela! Jag odlade för första gången i kruka förra året och i år har jag dessa fyra så. De andra sitter i odlingsland eller pallkragar. Kanske är de kinkigare i kruka? Har du gödslat något? Det gäller att vara lite försiktig också så att man inte får mer blad än blommor. Svårt att säga vad det kan vara – den här sommaren har ju sannerligen varit en utmaning för alla växter också. Hoppas du försöker igen nästa år i alla fall.

 4. Enig med dig, super bra att vi äntligen börjar ta miljöproblemen på alvar och förhålla oss till det i branchen. Danska Elle Deco har precis skrivit om det i sitt nummer som kommer ut idag och jag hoppas på att vi få mer av den varan framöver. Och inte minst mer information till oss alla så vi lättare kan göra rätt val.
  Tack för din inspiration,
  Kram Caroline i Kph

  1. Frågorna ligger verkligen och surrar i branschen! Det skall bli spännande att vad som kommer ut av det här. Jag tror att vi kommer att konsumera på ett annat sätt framöver. Frågan är hur? Kanske skall köpa Elle och läsa – den danska versionen är alltid bra!

 5. Det känns verkligen som att världen står på kanten för en förändring. Människor som inte ägnat en tanke på sina vanor börjar helt plötsligt göra små ändringar i sina liv. Men ibland känner jag att man lätt kan tappa hoppet och ätas upp av klimatångesten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.