The Favourite

Jag är fortfarande lite tagen efter att ha sett The Favourite på biografen i går. Trogna läsare känner till min faiblesse för kostymfilmer och kan tänka sig min förväntan på detta drama. Det har fått unisont strålande recensioner och sägs förnya genren med regissören Giorgos Lanthimos. Och vilken film det är! Det liknar ingenting annat som man har sett när det gäller historisk gestaltning. Drottning Anne av England (1665-1714) har i högsta grad funnits på riktigt mästerligt gestaltad av Olivia Coleman, liksom hennes förtrogna hertiginnan av Marlborough – Rachel Weisz och den som hotar deras allians – Abigail Masham som spelas av Emma Stone. Läs intressant artikel här om verklighet kontra fiktion. Det är hovliv, politiska intriger och framförallt kvinnligt fokus, kärlek, sorg och psykologiskt maktspel. Männen är utstyrda påfåglar i periferin med pråliga peruker och smink, medan den kvinnliga triangeln med drottningen i spetsen är de som för historien framåt. Filmen har ett speciellt bildspråk, vilket i högsta grad bidrar till upplevelsen. På ett sätt är den omedelbar med överdådiga klänningar, dråpliga konversationer, ankor som tävlar i kapplöpning, på ett annat sätt är den mycket subtil där den egentliga handlingen tilldrar sig i skuggorna. På ett sätt flyger den lätt, på ett annat sätt är den blytung. Jag kan nog garantera att man inte går oberörd från biofåtöljen när man sett denna film. Rekommenderas varmt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.