Fredagssvepet 7/2019

Det blir mycket färg här i dag! Kanske behöver vi det lite extra just nu i mitten av februari – jag gör det då i alla fall när jag ser vad som inspirerat mig i veckan. Jag börjar med att slå mig ned vid det här franska bordet. Så fin patinerad skiva med rottingstolar och golvet. Magnifique! Jag har bättre koll på brittiskt porslin än franskt dito – desto roligare att surfa runt och låta ögonen få sitt med nya intryck. Jag fann min väg till Gien genom @lordaginterior som är svensk återförsäljare av Oiseaux de paradis som syns på bilden. Tjusigt, tjusigt!

Visst är de väl vackra kläderna med Jobs-mönster från Carin Rodebjer? Här syns Ros och Lilja med svart bakgrund.

Jag skrev om eterneller i augusti förra året och vissheten om att de blir årets IT-blomma i rabatterna är väl om möjligt ännu större nu än då. Blir detta årets stora Instagram-trend? Jag tror det. @botanical_tales

Vacker utställningskatalog till Millesgårdens “Tillbaka till paradiset” som öppnar 20 februari. Det är tyska expressionister 1905-1938 som är i fokus. Enligt pressmeddelandet kom “Alla konstnärerna i utställningen senare att bli klassade som degenererade (entartete) av det nazistiska styret i Tyskland.” Carl Milles besökte München 1937 och såg då den beslagtagna konsten. Han skrev hem till sin hustru om hjärtat som fröjdades av det som regimen förbjudit. “Den visar hur samhällets inställning till konst förändras. Något som idag kanske är viktigare än någonsin att komma ihåg.”

Svenskt Tenns inredningsateljé har inrett de Beijerska representativa rummen på Nationalmuseum. Tittgodis om man tycker om denna stil!

En kulturhistoriskt intressant 1600-tals fastighet i Gamla Stan med varsamt bevarade originaldetaljer? Så vackert. Kakelugnen är magnifik och den här lite karga estetiken passar väl utmärkt när det finns så mycket att lyfta fram i alla byggnadsdetaljer. Jag har alltid varit svag för Gripsholmsstolar. Modellen finns ibland på loppis, men hittills har det varit så dåligt skick på klädseln. Här klassiskt överdrag med rutor. Finfint! Lägenhet till salu/Wrede genom Inredningshjälpen.

Arcitectual Digest har varit på besök i Maggie Gyllenhaal och Peter Sarsgaards Brooklynhem. Fina eldstäder och inte minst fina personporträtt av paret. Gyllenhaal är en favorit bland skådespelerskor. Senast såg jag henne i HBO:s The Deuce som gått i två säsonger. Serien om porrindustrins framväxt i amerikanskt sjuttiotal är ojämn, men när den är bra, är den riktigt bra. Och Gyllenhaal gör en fin rolltolkning av Candy.

I går handlade Antikmagasinet om Swedish Grace. Rekommenderas! Edward Halds himmelsglob för Orrefors som finns i Nationalmuseums samlingar.

Jag avslutar med ännu ett tips från årets bokrealisation. Elisabeth Svalin Gunnarsson är en favorit i genren. Den här boken med många historiska tillbakablickar som vill att vi skall ta tillvara på äldre erfarenhet innehåller mycket matnyttigt och inspirerar.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published.