Skåne, kära Skåne

Det blir en vecka i Skåne även i år. Förr om åren var det alltid Gotland för vår del, men sedan ett antal år har vi vänt blickarna mot Skåne istället. Det är ett så varierat landskap där det finns så mycket att uppleva tycker jag. Vi reser i år utan dotter, men med son och vän med hund. Sällskapet delar upp sig mellan varven, så mina utflykter blir mer anpassade efter mina intressen än att vara för barn nu när mina är stora. Jag börjar med några saker som jag hoppas få uppleva i år, samlar ihop favoriter hittills och avslutar med en förhoppning om att få fler tips av er med Skånekoll.

I år skall jag åka på Luktärtsfestival! Mina fröer köper jag av Cecilia Wingård och det skall bli så roligt att se hennes trädgård med alla blommorna i verkliga livet.

Jag hoppas även komma till Falsterbo Konsthall där det skall vara en utställning om Josef Frank i sommar där bland annat Cilla Ramnek medverkar. Den här delen av Skåne har jag dessutom inte varit så mycket i, så det ser jag fram emot att upptäcka.

Blå Hallen är ett nytt koncept i Höganäs, där man rustat upp den finkeramiska fabriken. Först ut är en mässa 19-21 juli Det goda livet. Det är en gedigen utställarlista och inbjudna kreatörer som verkar spännande. Vi får se om semestervägen leder hit.

Vad har jag då hittills upplevt och rekommenderar? Det bästa fikat hittills har vi funnit på Krapperups slott med den allra finaste stjärnfasaden. På kustvägen upp från Helsingborg med Höganäs, sedan upp till Mölle med keramik och hisnande utsikt och kanske en avstickare till Flickorna Lundgren på Skäret.

Helsingborg med fina Sofiero det gamla kungliga sommarresidenset. Här finns även Fredriksdal med fint rosarium och köksträdgård, men mer av friluftsmuseum. I år är jag sugen på att åka över till Helsingör för vidare nedfärd mot Karen Blixten och Louisiana. Vi får se om jag får återse det denna gång.

Nedåt kusten finns fint i Landskrona med Citadellet och framförallt koloniområdet med ett pyttigt museum. Löddeköpinge Plantskola är alltid fin med mer asiatisk och minimalistisk ton än det prunknande.

Vi bor utanför Lund, så där hänger vi en del. Läge att titta på aktuella utställningar på Kulturen, strosa på kullerstensgator med Tehuset Java, köpa med bröd från Patisseriet och äta fisksoppa på Melanders i Saluhallen. Botaniska trädgården är alltid fin att gå i. Vi har varit lite i Malmö med fina Slottsträdgården och stadsliv med bland annat Form & Desingcenter. Utanför ligger Katrinetorp med fin trädgård och på vägen tillbaka Tirups Örtagård.

Alla vägar bär till Österlen – typ. Förra året åkte vi kustnära med bland annat Trampes i Brantevik och Skillinge Diversehandel där jag blev med hatt. Att strosa lite i Simrishamn är alltid trevligt.

Mandelmanns har jag inte varit på sedan de bara tar emot förbokningar. Kanske bäst att ha upplevt det innan den stora strömmen. Franskans Crêperi i backen upp var fint och gott när vi var där och vackert med avstickaren till Den engelska trädgården. Mer hemåt Lundatrakter med bad i Hagestads naturreservat, Olof Viktors, fisk i Kåseberga och Blå Spaden i Löderup. I år kanske det blir mer Ystad och rosor där.

Har ni några fina tips att komma med tar jag gärna emot dem!

signature

16 comments

 1. Åhus måste du besöka. Där har vi Absolut Home med rundvandring. Åhus finest ligger granne, och här serverar de god mat om man inte vill äta på Absolut. På vårt fina torg ligger bla Torget 11 vintage och secondhand, massor av fina kläder. Kommer du en lördag har lions jättefin loppmarknad. 10-12 juli är det stor rea på Blå station, Ateljé Lyktan, Glashyttan mm stor chans för fina fynd. Fina stränder och fin by, absolut värd ett besök.

 2. Tack för fina tips. Kan oxå rekommendera Skarhults slott, äta varmrökt lax på fiskboden i Lomma (finns ingen bättre) och avsluta med glass på Lomma glassfabrik. Cykla på Ven är ju oxå fint. Trevlig semester!

 3. Pelargonhuset på Flädergården i Vinslöv om pelargoner är något som står dig varmt om hjärtat!

 4. Fynda bästa plädarna och filtar i Klippan. Plantskolan Flora Linnéa i Helsingborg. Så mycket rosor!

 5. Om ni tar er över till Helsingör ska ni passa på att uppleva den staden. 20 min med bil norröver ligger mitt älskade Hornbaek. Det är en härlig plats med shopping – inte minst 3-4 Ilse Jacobsen och restauranger. Min favo är klassiska Hansens café och strandpaviljongen

 6. Vackra Vitemölla där vi bor på sommaren!
  En tur till skarhults slott tror jag du skulle uppskatta!

 7. Norrvikensträdhårdar i Båstad. Hela Bjärehalvön är fantastiskt vacker. Ligger många små smultronställen med lokala tillverkare, matställen mm. Åk till Torekov och ta båten till Hallands Väderö.
  Ven är också vackert att besöka.

 8. Ja, kära Skåne! Det finns så mycket fint att göra här. Tack för tipsen, jag lägger dem till min egen lista. När jag tänker efter är det nog mest ljuset och sandstränderna som jag längtar efter förutom min barndomsvän då. På sydkusten finns enligt mig finaste stranden nedanför Skateholm. Stranden vid Mossbylund, stranden öster om Abbekås och stranden i bukten vid Böste är tre andra fina stränder som bjuder sand mellan tårna. Då har jag inte räknat med underbara Sandhammaren som ligger mer åt Österlenhållet.

 9. Vill tipsa om den lilla orten Vallåkra utanför Helsingborg. Här hittar du ”Enkla ting” som drivs av en fantastisk tjej med vacker butik, trädgård och café. Vallåkra stenkärsfabrik- ligger jättevackert och så mycket charmigare än den mer kända i Höganäs. Både butik, mat och natur. Här finns också Tomatens hus, med egenodlade tomater, chili, krydddor mm. Prova deras kända tomatpaj.

 10. En liten bit av Medelhavet i Hammenhög!
  Yttepyttelitet men med God mat och mysiga grejer att shoppa!
  Kram
  Jenny

 11. Välkommen till Skåne Weronica! När du ändå är hos Cecilia Wingård bör du även försöka passa in ett datum då du kan besöka Anette på Boäng (kolla hennes Facebook) – superfin trädgård!
  Sedan tror jag du skulle uppskatta utställningarna på Skarhults slott.
  Trevlig vistelse!

 12. Välkommen till Skåne!

  Själv tycker jag ju att Kullabygden är den absolut vackraste delen av Skåne men är ju bias då jag bor där! Kan verkligen rekommendera Mölle Krukmakeri https://www.mollekrukmakeri.se/ , både för krukorna och den fantastiska miljön men också från de enormt goda italienska pizzorna! De serveras från kl 17.

 13. Jag tipsar helt fräckt om min och makens keramikverkstad med försäljning i växthuset. Öppet när vi är hemma. Ligger nära Hörte hamn på sydkusten, adress Almaröd 1030. Välkommen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *