Dahliafavoriterna 2019

Nu blir det dahliafrossa! Frosten ser ut att närma sig framåt helgen, så det är bara att försöka göra det mesta av det hela tills dess. Jag kan inte säga att det har varit någon sprakande dahliasommar för min del. De tog lång tid på sig att börja blomma och en del sorter blev det inte mycket med. Jag har fått önskemål om att visa mina favoriter från säsongen. Om du vill titta på en samlad bild av vad jag odlade förra året så finns det här. En del av de sorterna övervintrade jag och de har blommat nu igen. Här koncentrerar jag mig på nytillskotten och vilka som får stanna hos mig. För dahlia är ju i högsta grad återbruk. När frosten kommer är det dags att gräva upp knölarna för vinterförvaring.

Fixstjärnan i Dahlia-släktet – Café au Lait – är inte ny för säsongen för mig, men den får vara med och glänsa ändå. Det är något speciellt med den och det är den dahlia som jag använder mest i buketter. I år har det kommit två nya varianter – Café au Lait Royal och Café au Lait Rosé. Jag tycker mycket om dem båda två! Royal är det lite mer rosa i, även om den så här mot slutet av säsongen liknar sin storasyster mycket då färgerna bleks. Rosé är djuprosa åt det cerise hållet. Hela detta släkte är stora primadonnor och jag kommer odla dem nästa år igen. En annan ny favorit är Evanah. Även den är en stor dahlia i vacker färg. Lite mindre varianter som jag har använt mycket i buketter är trissen med Petra´s Wedding, Sweet Nathalie och Strawberry Cream. Även de vill jag inte vara utan nästa sommar. I år har favoriterna blivit de mer blekta färgerna som synes, men Salmon Runner är en korallrosa tjusig sort som jag kommer att spara.

Eftersom jag har så många dahliaknölar brukar jag ge bort ett gäng på höstkanten. Det känns fint att sprida blomglädje vidare och återbruka även i det ledet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.