Nyttokonst

Innan jag lämnar tillbaka den till biblioteket, måste jag [genom @gustavsloppis] tipsa om boken Nyttokonst av Arthur Hald och Sven Erik Skawonius från 1951. Tanken är att presentera ett “tvärsnitt genom svensk nyttokonst, skapad för hemmet”. Det är en gedigen samling bilder med utgångspunkt från kvalitet i form och material. I inledningen adresseras konsumenten med orden “något mer än praktiskt förnuft och omdömesförmåga, det ligger förståelse, intresse för och förälskelse i det vi kallar kvalitet och skönhet.” Orden vävs kring det vackra , vardagsestetiken och vikten av att tänka kvalitet. Det är intressant läsning och får en att tänka på hur en liknande bok skulle utformas i dag – nästan sjuttio år senare.

Om man är det minsta intresserad av formgivning från tiden är boken ett referensverk. Jag brukar alltid tala mig varm för att kunskap är det bästa att ta med sig på loppis och här får man mycket att ladda in i sin mentala bildbank. Mina ögon dras naturligtvis till sidorna med föremål från Svenskt Tenn.

Boken innehåller många vackra kompositioner och allt är från tiden. Det är fest för ögat, men även många klokheter i texten. En av mina andra käpphästar – att förankra tingen – finns med även här. Det känns som om samtalet kring våra hem styrs mer och mer i denna riktning nu. ” Ju mer vi vet om tingen, desto mer ger de oss, desto rikare blir miljön och desto rikare blir vi själva.”

Förlora er i bibliotekskatalogen en stund. Där finns så mycket bra läsning om man är intresserad av äldre tiders ting.

7 comments

 1. So,so lucky to have you back and such great posts too.I would love to find this book and I love the quote about……”the richer the environment and the richer we are”. I feel fortunate to see these lovely pictures and your
  I sometimes dread sending a comment as the translations are not always what I have written – here’s hoping!

  1. Thank you Laraine for your kind comments! It´s a pleasure to know that you have followers who like what you are doing.

 2. Tack för ett bra boktips! Bibliotek är verkligen en guldgruva, jag kommer just därifrån nu. Utveckla gärna begreppet att “förankra tingen”, det låter spännande.

  1. Visst är det så – heja våra bibliotek! Att förankra tingen menar jag just att förse dem med historia, bakgrund och känslor. Ett arvegods som vi har en speciell bindning till? Ett loppisfynd där man tar reda på formgivare och stilepok? Något som man gjort själv? Jag tror på att grunda det man omger sig med – på olika plan. Då blir det inte bara saker, utan även sammanhang som jag tror att vi mår bra av.

 3. Ja biblioteket kan vara en guldgruva då det gäller äldre böcker. jag har nu själv reserverat boken Nyttokonst här i Helsingfors från Helsingfors stadsbibliotek och dess boklager. Tack för boktipset! En annan bok, som Svante Öquist skrev om i sin blogg är Mitt hem och min trädgård/Lena Larsson & Gunnar Martinsson som jag också har till låns från Helsingfors stadsbiblioteks lager. Vad gäller boken så skriver Öquist “Svart/vita bilder är inget hinder, ofta tvärtom – men det bästa av allt är illustrationerna!” och jag instämmer.
  https://svante.femina.se/m-in-spiration-nr-1/

  1. Så roligt! Hoppas att du tycker om boken. Just ja – den har jag satt upp på en lista här någonstans. Tack för påminnelsen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.