Citronverbena, favoritkruka och grilldoft

De må se oansenliga ut, de små burkarna med svenskodlade kryddväxter som brukar säljas till ett tämligen ringa pris så här års. Just kryddor har dock en förmåga att skjuta fart när de kommer i jord. En av mina favoriter är citronverbenan. Om man tar ett blad mellan fingrarna får man en distinkt doft av citrus som sitter i ett bra tag. I sommar kommer jag bland annat att använda den till iste, som dekoration på bakverk och i kalla såser till grillat. Den klassiska grilldoften börjar sprida sig här nu. I kväll blir det säsongspremiär.

Nu har det varit varma dagar utan frostnätter, men än så länge är det lite för tidigt att plantera ut kryddväxterna i alla fall här hos mig. Jag har dem i krukor i växthuset ett tag till. Som sagt, det här blir stora plantor inom sinom tid, men för nu planterar jag i finkrukor från Sturehofs Krukmakeri. De är en av mina favoriter när det gäller krukor med sin vågiga kant och vackra glasyr.

Citronverbenan kan växa på sig till en vedartat buske som även är möjlig att övervintra. I genren doftande kryddväxter köpte jag även klassikerna Citronmeliss och Ananassalvia. Tid att fånga denna ljumma aprilkväll.

Leave a Reply

Your email address will not be published.