Klassiker: Mässingsblänk hos Lars Holmström och Arvika

Euforin över att finna den största brickan av Lars Holmström från Arvika mässing har inte riktigt lagt sig ännu. Den står och glänser ute i köket. Ett sådant där fynd som jag blir så in i den glad av att bara titta på. Jag tänkte visa lite mer mässing här.

Lars Holmström (1894-1959) skulle följa i familjens spår att bli hovslagare, men började med konstsmide i Arvika 1921 efter utbildning i Danmark. Holmström var även med och grundade Arvika Konsthantverk 1922 för att verka för lokalt handens verk. 1925 deltog Holmström vid den stora Parisutställningen och blev omnämnd i franska tidskrifter som en särskilt skicklig representant för Swedish Grace med sina ljuskronor och ljusstakar. Lars Holmström har gjort många arbeten till kyrkor, men även till privata miljöer som Rottneros Herrgård i Värmland. Arvika mässing drevs sedan vidare i annan regi, mycket av produktionen baserades på Holmströms design. Jag tycker att brickorna är så vackra! De lyser verkligen upp som små solar och har blivit mycket eftertraktade på den internationella marknaden. The Apartment

Mässingsvindarna blåste sannerligen med vindstyrka över vårt land, även om det nu har avtagit lite till förmån för kalla metaller. Jag har alltid tyckt om mässing och finast är nästan att kombinera det varma med t ex mer kyligt tenn. @anneosterlund.retro Tips på Instagram-konto som kontinuerligt lägger upp skatter från sina samlingar.

Drömspegel! Otroligt vacker form med mässingsblänket från de olika rundlarna. Bukowskis

Ett väggsmycke som heter duga. Prisraket hos Gomér & Andersson

En riktig kändis är denna enorma mässingskrona av Lars Holmström som hänger i det Engelbertska hemmet. Det här är knappast något man finner på sin närmaste loppis, utan här talar vi om höga auktionspriser. Modellen finns även i en mindre lampa och i lampetter, även de mycket eftertraktade. Architectural Digest

Hoppet lever om att någon gång finna de här stiliga lampetterna. De är så vackra i formen och mässing reflekterar ljuset så fint. Bukowskis

Även detta är något av ett drömfynd för min del. Den sjuarmade ljusstaken med sin mjuka form som även såldes av Svenskt Tenn en gång i tiden. @chachamans har lyckats med den bedriften. Även det är ett loppiskonto som jag rekommenderar.

Mässingsblänk det finaste är.

7 comments

 1. Följer din sida och är alltid lika glad att läsa dina inlägg! Särskilt idag då jag är från Arvika och har några av Lars Holmströms mässingsskatter här hemma. Dem är jag mycket glad för!
  Tack för fina inlägg!

  1. Tack Maria för dina fina ord! Jag kan tänka mig att Lars Holmström är något speciellt i Arvika. Roligt med den lokala förankringen och kan tänka mig att du är glad i dina saker. Det finns så mycket vackert!

 2. Så spännande att få läsa detta. Jag älskar också mässing, och har små mässingsfigurer och vaser lite överallt i mitt hem, men inte ens tänkt tanken på att kolla brickor och dylikt. Ska spana in idag.

  1. Visst är det vackert med mässing! Hoppas du hittar dig en fin bricka. Kul att du gillade inlägget!

 3. Så glad jag blev när jag läste detta idag.Jag har en rund mässingbricka köpt i Arvika för ca 40 år sen skulle jag tro för några hundralappar. Kul att se att den är värd mycket nu. Var vänder man sig om man vill sälja den

 4. Hej!
  Kul att mässingen och konstsmidet har fått en renässans och att konsthantverket uppskattas för vad det är. Min pappa var konstsmidesmästaräe utbilda av Holmström och hans alster återfinns med märkningen “TH”. Ture Henriksson. Jag blir lycklig varje gång jag kan komma över något av hans alster. Han var ett geni när det kom till att arbeta med händerna, och har bl.a. gjort kyrkronorna till t.ex. Brunskogs kyrka, som tyvärr brann andra hälften av 1900-talet. Med vänlig hälsning, Ann Jansson

Leave a Reply

Your email address will not be published.