Bara vackra ting: Weekend

Så sitter jag här framför skärmen – en fredag – med viss skräckblandad förtjusning. Fredagssvepen är lite av en helig institution för många av er som tar del av mitt innehåll. De är alltid saknade och efterfrågade när jag inte skriver här. Det är så rackarns fint och hedrande att få vara en del i känslan av helg! Det har jag alltid varit glad över. Jag har gjort ett försök under åren att stöpa om kategorin lite. Då skapade jag & Weekends med orden:

Tanken med & Weekends är att sätta veckoslutet i fokus. Det kan innehålla allsköns som hör slutet på veckan till – stort som smått. Ibland blir det ett svep över sådant som är aktuellt, ibland blir det en skön bild med helgstämning. Det kommer att variera framöver med den gemensamma nämnaren – Weekend. För min del blir det en möjlighet att klä mitt klassiska fredagssvep i lite nya uppfräschade kläder och även tillfälle att fria helg med er läsare på andra sätt. Hoppas att ni skall gilla!

Jag tror att det höll i tre veckor eller något i den stilen. Nu sitter jag här igen med liknande funderingar. Vad som kommer ur det återstår att se. Kanske är det dags att stretcha tanken lite eller så känns det fint att luta sig åt en klassiker. Troligen blir det lite både och. Och det kanske inte är så dumt. Vi tar det från här, så får vi se helt enkelt.

Den här bilden tog jag för nästan precis ett år sedan. I år är jag mycket långt bort från detta. Den kalla våren och en känsla för inredning inne har gjort att jag ligger steget efter i det gröna. Nu ryktas det om en värmepuff, så då kanske det går att skaka liv i känslan för växthus och uteliv. I helgen tänker jag i alla fall ägna mig åt att ge lite jord och kärlek till de övervintrade dahliorna, sätta fram Grythyttan-gruppen framför växthuset och kanske ta den första utefikan för i år? Vi säger väl det. Kom igen nu våren.

Något av det som jag längtar mest efter är att klä mig lite tjusigare, gå på museum och dricka gott te. Varför inte Zorn på Nationalmuseum och te på Svenskt Tenns tesalong? “En svensk superstjärna – Zorn” har debatterats på kultursidorna från olika håll. Känner mig så sugen på kultur och att tankarna får flyga efter intryck från en utställning! I Alhambras park/Utställningsaffisch Nationalmuseum

Elsa Billgrens bok blir sällskap i fåtöljen till testunderna i helgen. Jag ser fram emot att bläddra och läsa!

Ni som vet ni vet. Klassisk reklamkampanj. Och nu är det faktiskt snart väder för trenchcoat!

Jag har knappt återhämtat mig efter den tredje säsongen av Shtisel på Netflix. Det är faktiskt så att jag överväger att börja om från början och se allt i sträck igen. Grundtanken har alltid lockat mig – en miljö med speciella premisser. Det må vara maffian, vampyrer eller som här ortodoxa judar som lever i religionen. Det är den givna ramen som sätter gränser, men där det mesta ändå är som vanligt mitt i det absurda, okända och betvingande. Man är människa med allt vad det innebär ändå i stort och smått. Lyckliga ni som har detta framför er. Det är ett speciellt tempo och ett ovant språk för öronen. Det är inget man sitter och skakar en chipspåse till och ser med ena ögat. Det är innerligt, berörande, roligt och frustrerande i samma andetag. Mina varmaste rekommendationer.

Med detta önskar jag er alla en riktigt fin helg!

4 comments

  1. Oavsett hur du presenterar här så är jag alldeles säker på att jag och alla andra är överförtjusta och tackar för det du bjuder på. Idag känner jag mig som ett barn på julafton då jag har gjort min första beställning från Bara vackra ting. Önskar dig en riktigt fin helg!

    1. Tack för dina ord, Karin. Det ligger möjligen mer hos mig själv än hos er läsare. Det finns något fint i kategorier som återkommer, men kanske kan man unna sig en lite friare form ibland också. Hoppas att du fick en fin helg. Ditt paket är nu på väg!

  2. Längtar, precis som du, efter att få klä upp sig lite och gå på museum. Ska absolut se Zorn-utställningen! Vad jag kunde se sist på Svenskt Tenn så är te-salongen stängd. Men det finns ju andra härliga ställen att dricka te på!
    Shtisel-älskar, älskar! Så härligt att få se miljöer man vanligtvis inte ser, höra språk man vanligtvis inte hör. Kläder, inredningen, miljön – jag suger i mig allt och längtar tills jag får åka till Israel, något jag drömt om så länge.

    1. Ja, visst vore det fint! Jag lär inte komma till Stockholm än på ett tag så får hoppas på att kombinationen lär vara möjlig när så är fallet. Så mycket som tagits för givet och som nu verkar som värsta lyxen. Härligt att höra från ett annat Shtisel-fan! Visst är det en fantastisk serie med många bottnar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.