Bara vackra ting & Weekends: Sista helgen i augusti

Vi går mot den sista helgen i augusti. Det blev några fina sensommardagar i början på veckan, men sedan har det snarare känts som höst med isande vindar och regn. Lite mer sensommar vill vi ha, eller hur? Jag börjar med att bläddra bland sommarbilder. Huset som vi hyrt i Skåne i sex år är till salu. Det kommer inte att bli några fler kvällar på glasverandan, vilket känns vemodigt. Det har varit ett så fint ställe att tillbringa sommarveckor på med omsorg i stort och smått. Det är ett snällt hus.

Om ni inte har sett live-sändningen från Svenskt Tenn med anledning av Mamma Anderssons utställning “Den Diskreta Charmen”, så rekommenderar jag det. Ett inspirerande samtal om inredning och konst, inte minst ambivalensen inför det exklusiva och det som upplevs som borgerligt. Jag tittar mycket på möten i struktur och mönster. Smalrandigt tillsammans med stora rutor och en knuten matta.

Det är speciellt att se en miljö här som helt saknar inslag av Josef Franks textilier. Formerna i möblerna får mer tala för sig själva och upplevs på ett annat sätt. Höstmurrigt på ett sätt som känns nu med tanke på viljan att boa in sig i hemmen igen. Svenskt Tenn

Det är skördetid. I morgon öppnar Bondens marknad här i staden. Det är alltid fint att gå runt med en korg och köpa grönsaker direkt av odlaren själv.

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET

Vicke Lindstrand (1904-1983) var en mångsidig formgivare som arbetade i olika material. Lindstrand är mest känd för sina mer spektakulära glasvaser – inte minst denna i Antikrundan och offentliga glasskulpturer, bland annat Prisma i grannstaden Norrköping. Lindstrand arbetade även i keramik där många av föremålen för Upsala Ekeby blivit åtråvärda klassiker som t ex denna golvvas och snäckvasen. 1950 blev Lindstrand konstnärlig ledare på Kosta glasbruk, där bland annat glasservisen Sickan tillkom. De tunna glasen med sin slipning av både rutor och prickar tillhör mina absoluta favoriter. De är helt enkelt så vackra och så goda att dricka ur. Jag har dem i olika storlekar privat och tar in till butiken när jag finner dem. Just nu finns det snaps/likörglas till salu hos mig i butiken på @baravackrating.

Ett av de bästa inläggen i flödet i veckan – Sofia Wood som botaniserar i sin garderob. Här handlar det om kombinationer, styling och att finna bland det man redan har. Inspirerande format.

Tur att det snart är helg igen så att vi kan titta färdigt på HBO:s The White Lotus. Oroande, ångestframkallande, smart bitskt, samhällssatiriskt, inte helt lättsmält, men samtidigt roande i Paradise Lost-miljö. Annars har vi plöjt Harlots på SVT Play. Händelsedrivet, välspelat och inte den vanliga kostymserien med sitt tema. Det höll möjligen inte hela vägen, men nyskapande i en välbekant genre med en mer kvinnlig blick.

När hösten nalkas sätter jag alltid samman en mer melankolisk spellista. Överst just nu.

Dags att gå ut i regnet och plocka in en bukett till fredagsbordet.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

2 comments

    1. Så roligt att höra, Emma! Känns roligt att utveckla sig lite mer i ord igen och sätta samman inlägg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.