Bara vackra ting: & Weekends – Sommartid

Visst känner ni igen känslan? När det plötsligt vänder? När man känner – jo då det finns hopp om livet. För mig var det i går. Jag satt i bilen på väg hem från inköpsrunda till butiken. På radion spelades denna dänga som jag nu bara behöver höra de första tonerna på för att känna känslan igen. Solen hade värmt. Vinterkappan kändes för varm. Helt plötsligt vaknar man ur sitt mentala ide. Ögonen öppnas. Ett mentalt vårskrik! Öka volymen på musiken. Ute på den andra sidan. Nu skall det bli kallt och snö igen. Låt det komma säger jag bara. Jag är någon annanstans nu.

Stockholms Auktionsverk har låtit Cathy Nordström styla inför auktionen Lilla Kvalitén nästa vecka. Jag blir inspirerad av kombinationerna av färg och mönster, där Nordströms moderna textilier möter de äldre föremålen. Och så måste jag omedelbart ta fram ljusblå skjortor igen. Ett vårtecken så gott som något. Foto: Stockholms Auktionsverk

Vackert med den mörka träskivan mot sten, tenn, silver och klara färger som grönt och blått. Foto: Stockholms Auktionsverk

En av mina favoriter är föga förvånande denna magnifika skål av favoriten Arthur Percy. Ljuvligt mönster med den gröna nyansen tillsammans med den blå insidan.

Blicken fastnar vid Ester Henning (1887-1985) Stenblock och träd i katalogen. När jag sedan läser vidare om Hennings livsöde med mentalsjukhus blir det en extra dimension till det bjärta, lite naiva uttrycket. Konstnärinnans snabba och expressiva arbetssätt ger porträtten en slående nerv. De tycks närmast vibrera av en livskraft, som kullkastar den gängse bilden av mentalpatienter som nedbrutna till kropp och själ. Ester såg kanske sin egen obändiga kraft även hos medpatienterna eller så lät hon överföra den till dem i porträtten. Läs mer inne på Auctionnet.

Svenskt Tenns påsk är i vanlig ordning en fest för ögat med mycket färg och mönster. Det är bara två veckor kvar nu till denna favorithögtid.

Jag gratulerar Gustav Broström på @gustavsrum som blivit utsedd till Årets Secondhand-profil av Erikshjälpen. Läs intervju här. Foto: Mira Wickman

Georg Jensen lanserar klassiska Daisy i en grön nyans med Stine Goya. Jag fick örhängen när jag fyllde femtio förra sommaren. Den lilla prästkragen – förknippad med den danska drottningen – är en favorit.

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET – BUTIK BARA VACKRA TING

Min tanke med Butik Bara vackra ting är att sälja det som mitt eget hjärta klappar för. I urvalet vinnlägger jag mig om kvalitet i form och material. Denna fredag presenterar jag sådant som även står i mina egna skåp. I helgen skall jag servera Pannacotta i mina egna coupeglas Puck från Reijmyre, något gott i Vicke Lindstrands Sickan, lördagsfika på Arthur Percys assietter i Reffla i den finaste gröna nyansen, stenäggen är på plats, liksom den franska anden. I kväll är det premiär för Anthon Bergs lakritsägg – en favorit bland påskens godis. Varmt välkommen in i butiken!

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

5 comments

  1. Daisy är en fin 50-årspresent! Jag fick halsband och örhängen av kära familjemedlemmar då jag firade mina femtio år på jorden. Extra passande för mig som är planttant och älskar att stoppa händerna i jorden och gulla med allt som växer i trädgården!

Leave a Reply

Your email address will not be published.