Decemberdagar – 7 december: Mozartkulor

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET

Bland julgodis är Mozartkulor nummer ett för mig. Det gäller att bunkra upp i god tid innan jul – och inte äta för mycket ur askarna… De jag brukar köpa är ett antal steg bort från konditorn Paul Fürsts original som skapades i Salzburg 1891 i samband med Mozarts hundraåriga dödsdag. Då hette kulorna Mozart-Bonbon. Mandelmassan skall traditionellt vara grön av pistage. Jag har aldrig testat att göra egna – lite för pilliga moment för min smak – utan brukar köpa askarna till jul. I butiken är de rekvisita till säsongsting som Arthur Percys Reffla och Rubin. De röda skimrande glasassietterna har jag även själv, liksom delar av det vinröda Rubin med gulddekor. Jag har valt ut de finaste till butiken som en jardinjär eller stor skål med hänklar och en bonbonjär.

Mozartkulorna är dekorativa med sitt guldpapper och porträtt av tonsättaren. De får verkligen glänsa i den här skålen i klarglas från Reijmyre. Alltid svag för handens verk och en böljande kant. For the love of.

Leave a Reply

Your email address will not be published.