Nyttig påsktårta

påsktårta2017Förra veckan fick jag hem ett exemplar av Ulrika Hoffers nya bok Supersnacks och fler smarta sötsaker. I höstas fick jag en inspirationskick av Good Mood Food av samme författare och det var likadant nu. Tanken att skapa nyttiga tilltugg är tilltalande. Vid den första genombläddringen fastnade jag för en citronpaj som jag provbakade för att bjuda min vän på i går eftermiddag. I dag hänger snön i luften här, men i går var det ljuv sommar ute i växthuset när vi drack te och förtärde smaskig citronkaka. Jag tänker mig att den kan bli perfekt som ett mer nyttigt alternativ till tårta under påskdagarna. I boken är det lavendel i. Det hade jag inte hemma, men provar gärna nästa gång.

påsktårtannyttigLavendel – och citronpaj 

av Ulrika Hoffer ur boken Supersnacks och fler smarta sötsaker

BOTTEN: 1 dl dadlar utan kärna * 1 msk kokosolja * 1 dl mandelmjöl * 1 dl grovhackade mandlar

FYLLNING: 6 dl cashewnötter * 2 dl citronjuice * 2 dl honung eller lönnsirap * 1 1/2 dl kokosolja * 1 nypa salt * 2 tsk torkad lavendel * 1 tsk vaniljpulver

Mixa dadlar, kokosolja och mandelmjöl till en jämn deg. Blanda i de hackade mandlarna för hand. Platta ut i en liten springform ca 18-20 cm (Jag hade en större form – det gick utmärkt också).  * Mixa alla ingredienser till fyllningen till en jämn och slät kräm. * Häll fyllningen i formen över botten och ställ in i frysen minst 45 minuter. Dekorera enligt behag. Jag tog lite citronskal, finriven kokos och penséer.

påsktårtan2017Tårtan har en frisk syrlig smak, men blir söt av honungen. Jag kan tänka mig att lite lavendel i blir en skön smakkrock. Jag kommer definitivt att baka denna kaka fler gånger, speciellt eftersom jag tycker så mycket om smaken av citron. Det blir garanterat en i repris till påsken. Hoppas ni blir inspirerade, får lite påskkänslor och ta gärna en titt på boken för fler finfina recept!

påsktårtainspiration

6 comments

    1. Tack snälla, Annelie! Det är långtifrån alltid jag gör alla recept i böckerna, men att få den där inspirationskicken är mycket värt. Den här citrontårtan blev en favorit på en gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published.