Månadens lista – mars/17

Mars går mot sitt slut. Jag samlar mig till en klassisk månadslista. Håll till godo!

STIL

1317månadenslistaJo, ni vet. Att det här är lite av mitt officiella vårskrik här på bloggen. Traditioner är till för att hållas. Rachel Weisz i klassisk reklamkampanj för Burberry. Trenchcoat, vårljuset och London. En tidlös annons som är still going strong elva år efter dess tillkomst.

ORD

1317månadenslista7

Margaret Atwood

VINTAGE

1317månadenslista6En av de stora kändisarna inom svensk keramik – Paprika av Anna Lisa Thomsom för Upsala Ekeby. I höstas fann jag mig själv ståendes på loppis med en golvvas med en hårnålsspricka i. Å ena sidan – på ett sätt utan värde, eftersom det är skicket som är helt avgörande när det gäller vintage. Å andra sidan – chansen att få njuta av en särdeles vacker form hemmavid för några hundralappar. Även om det här är design på hög nivå och ett av de mest ikoniska föremålen när det gäller keramik, skulle jag nog inte samla slantar för att skaffa den till marknadsvärdet. Så jag köpte den. Ett fint tips är specialtidningen om Upsala Ekeby som Scandinavian Retro gett ut. Där kan man bland annat frossa i de välkända krukorna från fabriken.

BLOMMOR

1317månadenslista8Påskinspiration som jag gjorde för några år sedan med pärlhyacint, viburnum, hyacint, narcisser och tulpaner.

MOOD

1317månadenslista3Tid att tina upp. Bild

KLASSIKER

1317månadenslista2Nej, jag är inte den som lapar sol på sommaren, utan jag återfinns för det mesta i skuggan. Men det är ju fullt möjligt att ha en sådan här tjusig solsäng med parasoll till. Elsa Stackelbergs sextiotalsformer för Fri Form har ännu inte överträffats när det gäller genren komfortabel sommarmöbel. Det här vintageexemplaret med grånat trä tillsammans med färgen på dynan gör mig lite knäsvag.

DETALJ

1317månadenslista4Vackra bilder av Daniella Witte på Anna Elzer Oscarssons vaser.

PÅ ÖNSKELISTAN

1317månadenslista5Blicken dras i vanlig ordning till grönt. Jag sätter upp de glaserade krukorna från Bergs Potter på önskelistan.

INSPIRATION

1317månadenslista1I helgen invigdes en ny kulturmötesplats på Skeppsholmen i Stockholm tillägnad konstnären Hertha Hillfon. Jag hoppas kunna besöka vid tillfälle.

Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen” är namngiven efter den banbrytande skulptören och keramikern Hertha Hillfon (1921-2013) och vänder sig till barn, unga och vuxna. I verksamheten ingår utställningar med verk från både Hertha Hillfons och andras konstnärskap och även en skapande verkstad där handens kraft, förmåga och känslighet sätts i centrum samt programaktiviteter. Målet är att väcka intresse och sprida kunskap om ett stort konstnärskap och att inspirera till eget skapande. Föreningen Hertha Hillfons Vänner är initiativtagare och ansvarig för drift och verksamhet. Stockholms stads kulturnämnd stödjer verksamheten ekonomiskt.

XOXO

1317månadenslista9En annan vårklassiker är att bläddra i Vogues reportage om Stella McCartneys brittiska trädgård från 2010. Det är en alldeles speciell stämning i bilderna av Bruce Weber – se hela reportaget här.

April, April – välkommen!

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.