Klassiker: Linnehanddukar från Klässbols

klassikerhanddukar-copy.jpg

I min något saktrötta höst, finner jag mig allt oftare återvända till klassikerna. Tingen kommer och går, men vissa uttryck består. I vårt kök hänger kökshanddukar från Klässbols linneväveri. Min mamma tillhör förmodligen den sista generationen med ett linneskåp fullt med lakan och handdukar med broderat monogram. Makarna förenades på ett symboliskt sätt genom handens arbete med nål och tråd. Mina handdukar har jag köpt själv och de är utan monogram. Vi använder dem flitigt varje dag och det slitstarka linet gör att de kommer att vara länge. En riktig vardagsklassiker!

Bild: Klässbols. Här syns handduken Allmoge. Det finns även mycket vackra handdukar med ett mer modernt uttryck. Titta exempelvis på nyheten Herr Ask av Margot Barolo.

signature

7 comments

  1. Nähä säger jag med bestämdhet, jag försöker sno åt mig alla gamla lakan och handdukar jag kan från äldre delen av familjen 🙂 Även om lakanen kan ha gjort sitt är nästan alltid broderierna intakta och blir gudomliga gardiner i torpet.(detta var den strålande tanken, sen har inte jag och symaskinen haft dejt på flera år……) Men I love, gamla linnehanddukar med monogram, extra roligt att ha efter farmor och mormor!//M

  2. Minks: Jag tycker också mycket om dem! Jag menade icke att dissa gamla tiders kraft – tvärtom! Jag har dock inte något stort förråd med makens och mina initialer 🙂 Jag har haft min gammelmormors lakan som gardiner och där kan man prata om kvalité! Barnen har en del lakan i sina sängar och de håller finfint!

  3. Weronica, ja nä lakan med nutida familjens monogram finns inte hos oss heller 🙂 Ytterst sällan jag tar fram broderier 😉 (ironi, det existerar inte handarbete hos mig i huvudtaget…)//M

  4. Astrid Sampes och Linjal och Manhattan och… Jag älskar Klässbols och har förmånen att ha sommarhus tvärs över sjön så vi bullar upp varje år. Hälsn.Sofia

  5. Minks: Haha! Jag borde möjligen brodera lite istället för att sitta framför datorn hela kvällarna – också ;-)Sofia: Åh, lyckos dig! Klässbols har så mycket vackert. Jag har varit där några gånger och köpt handdukar och kuddar i tyget bolstervar. Riktigt fina saker! Trevlig helg!

  6. Vi har förmånen att bo bara en mil från Klässbol på somrarna så vi är ofta där och klämmer och känner på alla nyheter! Det brukar bli en och annan handduk och duk ;D Herr Ask och många av hans kompisar “bor” hos oss! I somras hade de bl a kanonsnygga kuddar som tydligen vunnit Elle´s designpris. Jag är sugen på några sådana till soffan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *