Dit vindarna blåser

formlandtrender-copy.jpg

Det är alltid intressant och inspirerande att titta på de trendrapporter som kommer med jämna mellanrum. Även om man anser sig stå utanför tillfälliga vindar, är det sannolikt att vi påverkas mer än vad vi tror. Ögat har ibland en långsam tillvänjningsfas, men en del uttryck har förmågan att bryta sig loss och få ett eget liv.

I den danska mässan Formlands magasin urskiljs fyra stora interiörtrender för våren och sommaren 2008.

* Grey Foundation: Stilen är neutral, minimalistiskt och puritansk. Harmoni uppnås med grå nyanser i samspel med naturfärger. Betong, trä, sten och metall är dominerande material.* Second Skin: Stilen är elegant, sofistikerad romantik med en feminim känsla. Färgerna är dämpade med bleka pasteller och materialen är glas, porslin och trä.* Neu Rave: 90-talet är tillbaka med avantgarde, rena linjer, grafiskt uttryck och accentfärger.* Club Couture: Stilen är en sofistikerad elegans med lyxiga förtecken i klassisk anda. Det är mörka färger med accenter såsom lila och djupblå. Det är läder, mörkt trä och guld.

Trenderna drar sannerligen åt olika håll för tillfället. En sak tycks alla eniga om. Det är den personliga inredningen som är i fokus. Det är det ombonade, det textil- och mösterrika och det utsmyckade. Är vi redo?

Trendoraklet Li Edelkoort talar exempelvis i Hus och Hem om de öppna planlösningarnas försvinnande  till förmån för det slutna rummet. Jag känner själv ett behov av avgränsningar i vårt kommande hus, men där tycks jag vara i minoritet. I kataloghusen regerar de öppna ytorna. Cyklerna kommer och går, men det personliga (vad nu det är…) består, eller?! Det är sannerligen spännande tider!

7 comments

  1. Lobbar också för tydliga rum, i synnerhet om man är mer än två som delar på en våning. Jobbigt att fixa behaglig akustik annars… Pluggar arkitektur så jag har laborerat en del med detta.På tal om interiörtrender… det värsta, oavsett inredingsstil, är när hela rummet är fixat på en och samma gång. Som om man kunde köpa sin livsstil eller något. Börja smått med de nödvändigaste möblerna (säng, köksbord, förvaring) och lägg till resten när du springer på riktiga pärlor. Väx in i hemmet och låt det växa med dej i tiden. På lång sikt har du ett stilfullt, personligt hem. Var inte rädd för att vänta, spara och lägga mycket pengar på en möbel. Du får gratis tänketid medan du sparar och om du sen trots allt inte vill ha den so fine… då har du ett säkert belut och lite extra kapital att ha kul för eftersom du aldrig köpte möbeln.Lycka till och framför allt – ha roligt med ditt nya hem!

  2. Stämningsfullt: Då lär du tycka mycket om alla nyheter som snart kommer till butikerna. Det är mycket “Second Skin” där med rosa pudrade nyanser. Det är en stil som är lätt att tycka om. Jag gillar den också – i lagom dos 🙂

    Lisa: Intressant att ta del av dina tankar! Jag tror att avgränsningar kommer mer och mer, men det lär ta tid innan det får ett brett genomslag. Även om vi har satt upp lite väggar i vårt kommande hus, så är det stora gemensamma ytor. Det har vi nu också och det tycker jag om. Jag vill dock kunna stänga dörren om mig ibland.

    Jag skriver helt under på dina tankar om fixade rum och lever själv efter de principerna. Att växa in i något är en bra strategi. Vi levde länge med en gammal soffgrupp och billiga secondhandmöbler, innan vi visste vad vi verkligen ville ha. Jag tror alltid att man tjänar på att spara till saker, än att köpa flera billiga på vägen. Det gör mig ingenting att leva lite kalt ett tag innan jag vet hur jag vill ha det. Basen måste finnas, men fixet får växa fram. Tack! Roligt skall jag ha 🙂

  3. Även jag röstar för lite mer slutna rum, är väldigt glad över att ha en dörr att stänga efter mig och bara få vara ifred. Speciellt köket behöver inte ligga mitt i vardagsrummet det går att kommunicera mellan rummen trots lite avstånd. Så skönt att kunna stänga en dörr och slippa se disken eller höra tröskverket till diskmaskin dra igång. Så mer dörrar till folket!!

  4. Anna: Där vi bor nu har jag inget arbetsrum, utan mitt skrivbord och datorn står i vardagsrummet. Det har visserligen fördelen att maken och jag åtminstone ser lite av varandra, när han tittar på televisionen och jag klickar på datorn 🙂 Men jag längtar efter ett arbetsrum med dörr!

  5. Det är alltid intressant med trender och otvivelaktigt påverkas man av dem vare sig man vill eller inte. Jag tycker att det är toppen med olika riktningar. Många som “köper hela rum på en gång” är nog osäkra på inredning. Att bo in sig lite är alltid bra – man får med tiden en känsla för hur man vill använda sina rum. Mitt tips; blanda gammalt och nytt. Då kan det inte bli för “fixat”. Man ska bara omge sig med möbler och saker man tycker mycket om och inte bry sig om vad som är “inne” just för stunden. Vackra tavlor och foton på nära och kära blir man glad av.

  6. Annika: Gammalt och nytt blir ofta till en fin förening, det har du rätt i. Inredning skall ta lite tid tycker jag och man skall inte hasta fram. Tack för dina tankar och jättekul att du har börjat att blogga! Jag blir en trogen besökare 🙂 Gott Nytt År!

Leave a Reply

Your email address will not be published.