Fettisdagen

semlor-copy.jpg

Nu var jag förstås tvungen att dyka ner med kameran nära något igen. En kartong med semlor lockar till närhet. När jag var liten, var det alltid florsockret som jag ville åt. Jag åt även gärna den lilla hatten med lite grädde, men sedan var det bra. Jag är ingen passionerad ätare i vuxen ålder heller. Med ett undantag. Det skall vara den rätta tisdagen i februari med semlor från ett litet hembageri här i staden. De smakar utsökt.

Så på förmiddagen har jag stått och köat långt ut på gatan för att få mina exemplar dagen till ära. En man stannade sin cykel och frågade varför det var så mycket folk. Alla köper semlor i dag, sa någon. Mannen skrattade och skakade på huvudet. Vad händer om jag inte äter några då?

Just detta hembageri är ett av mina favoriter i staden. Det doftar alltid så gott när man öppnar dörren med pinglan. Man ser bagaren från den lilla disken. Kakorna smakar smör precis som de skall smaka. Jag tycker mycket om sådana här ställen. En del har försvunnit på vägen, men jag hoppas att vi konsumenter förmår att uppskatta dem i en tid av storskalig konsumtion. En semla, tack!

Fotografi: Weronica – En mammas dag. Min temugg är gjord av Kerstin Tillberg.

signature

9 comments

  1. Det där ser frestande ut… Men jag GI:ar ju, *buhu* Då får man inte äta temlor…Även muggen väcker starka habegär och är ju helt kalorifri. Kanskle en sån istället?:-)/B

  2. Ja, visst är det smarrigt med semlor!!!!har laddat upp hemma o “bakat” egna…köpt färdigbakta o sjäv fyllt med grädde mandel massa o annat smaskigt tillbehör!! De blev alt annat än vanliga!!!!”Kom över “på en semla o kaffetår vetja!!

  3. Semlor gillar jag inte, men jag älskar kopparna från Kerstin tillberg, perfekta till kvällsteet, eller varför inte servera soppa i dem. Underbara är de i alla fall!

  4. Jag åt ochså hatten som barn, det var liksom lagom. Mandelmassa är inte min grej, men skulle jag äta nu så då vill jag att den badar i varm mjölk 🙂

  5. B: Jamen, då får du satsa på muggen då 🙂 Mamma Millan: Man tackar :-)Sofie: Jag sippar rött te i min mugg. Alldeles perfekt för det ändamålet!Helena: Barnen slickade i sig sockret, åt hatten, skrapade bort grädden och mandelmassan och åt sedan botten i eftermiddags. Alla sätt är bra 🙂 En semla på semmeldagen är alldeles lagom för min smak!

  6. Vad jag önskar att även vi hade ett riktigt hembageri eller ett sånt gammalt konditori som fanns här en gång i tiden. Lite annat än Icas semlor som man nu får nöja sig med.

  7. Du anar inte vad jag saknar semlor, nyflyttad till usa och en riktig semmel-maja… Nästa år räknar jag med att ha tid och ork att försöka få till egna här, ser jag fram emot! Ha en härlig dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *