21 december

aretsgran-copy.jpg

Dags för årets stora utmaning när det gäller fotografering – den granna granen. Även om jag år från år förvärvar nya kunskaper i fotograferingens ädla konst, även om jag investerar i nya objektiv – ändå så står den där lik förbaskat och vägrar låta sig fångas i det där gemytliga och mysiga skenet som man själv upplever. Nu står den där i alla fall. Traditionsenligt inköpt av maken av den sura grangubben på Ica Maxis parkering. Detta år tog vi in den genom en altandörr och baxade inte upp den för tre trappor. Ack ljuva husliv :). 

Barnen klädde granen på cirkus tio minuter. Endast två kulor sade det krasch om i den allmänna entusiasmen. Ett tämligen godkänt resultat ändå. Vår bastanta gjutjärnsfot från Twetman som vi har haft i många år, står i år på lite överbliven kalksten från hallen. Granen är klädd med pynt som samlats genom åren från bland annat Röda Korset, Cosas, Åhléns, syföreningsauktioner, det stora varuhuset, Royal Copenhagen och lokala förskolor ;).

Hoppas att Ni alla har en fin fjärde advent!

16 comments

 1. Fint! Jag väntar precis hem granen och familjen. De är på svärföräldrarnas lantställe och hugger en lämplig variant. Jag har varit hemma själv och julfejat.

 2. Et smukt og stemningsfuldt julebillede, du der har fotograferet, Weronica.Her har vi også pyntet træet i dag, og jeg vil sige, at børnene var meget hurtige til at tømme kasserne med pynt, men flot er det blevet.Kan jeg spørge dig, hvilket firma de små figurer på bordet er fra?Jeg husker dem fra min mormors jule-hjem, men nu er hun for længst død og jeg ved ikke hvor figurerne endte.Ville glædes over at kunne købe nogen mage til.En hyggelig adventssøndag til dig.Hilsner fra DanmarkAnne…

 3. Härligt! Vad fint det blev. Jag kan lätt föreställa mig hur mysig den ser ut. :-)Dagen har varit bra här också. Imorgon ska jag jobba, men det blir sista dagen för detta året. Ha det bra.

 4. Viveka: Jajamen – jag har då aldrig lyckats så där som jag skulle vilja 😉 Det är något speciellt när man får in granen. Julstämningen kommer på en gång – även om jag gärna skulle vilja ha lite vitt på leran också. Kram

  Lo: Mys! Vi var alltid nere hos makens föräldrar och högg gran förr, men nu satsar vi på praktisk kungsgran som behåller barren lite längre. Men det är något speciellt att hugga sin egen.

  Anne: Jo snabbt skall det gå när barnen skall klä. Man har inte minsta chans att försöka på på någon stämningsfylld julmusik där inte :). På bordet skymtar de klassiska adventsbarnen av Lisa Larsson för Rörstrand. De är så söta och glädjer oss varje jul. Ha en fin söndag Du med!

  Nilla: Haha! Japp – bättre IRL 🙂 Skönt med julledighet!

 5. japp lider av samma dilemma här hemma!å attans kan visst rimma med, så passande:) Hur man göra, ska pröva i dagsljuset i mogonen!Kram M

 6. Vi är nog många som har klätt granen idag, vår är precis fixad! Mitt enda bidrag är min lilla fina tomte som hänger i en fallskärm (köpt på julmarknad i Lübeck för många år sedan och mig väldigt kär); den får jag hänga upp. Resten fixar barnen. Mysigt!

 7. Jättefin gran! Du är inte ensam om att ha de fotoproblemen… t o m våra proffsfotografer brukar klaga på att det är svårt att få till det!

 8. Själv har jag ömsom krälat runt på parketten ömsom plockat bort blixt. Jag får inte till det heller (fast din bild är bra!).Finns det speciella julgransfilter tro?

 9. Hej! God Jul! Super fin gran. Men jag håller med om att bilden kanske inte är den bästa.. För att få till en bra bild måste du har rätt belysning stativ. Din bild är väldigt grå, för grå vilket indikerar att den är underexponerad. Om man vill få till ett bra mys ljus är det kul att fota då det är lite mörkt ute och ställa in kameran på P och låta den själv bestämma tiden för hur mycket ljus den behöver för att få en bra bild.. På dagtid då det är riktigt ljust ute gäller i princip samma sak.. det är svårt att ta bilder mot en ljus bakgrund som inte är vit. Det sista tipsen är att skaffa sig lite kunskaper i Photoshop och fixa lite med ljus och skuggor för att få fram alla vacka konturer… Men det är en jätte fint dekorerad gran! Ha en trevlig julhelg!

Leave a Reply

Your email address will not be published.