På golvet

Jag fick en fråga av Syssan, en trogen läsare som även hon har gått genom ett byggprojekt, om att det har synts få mattor här hemma. Har vi inga eller har vi valt bort dem? Först – det är en alldeles korrekt iakttagelse. Vi har inte så många mattor på golven ännu. För jag säger ännu. Jag tycker egentligen om mattor. De dämpar ljud, bonar om och ramar in. De är i och för sig även smuts- och dammsamlare om man skall se något positivt med kala golv. Det är inte heller helt lätt att hitta snygga saker till golven utan att göra seriösa investeringar.  Mattor är på gång igen rent trendmässigt, så jag hoppas att det kommer att betyda en utveckling av marknaden framöver. Vi har även sett början på återkomsten för de antika “äkta” mattorna som varit ute i trendkylan bra länge.

mattasovrum-copy.jpg

Resultat av förra boendet: En sisalmatta från stora varuhuset som vi hade under matbordet – på soptippen efter småbarnsår. En röd rund klassisk PS-matta från stora varuhuset – på soptippen efter “never-ending-rött-ludd” och småbarnsår. En stor sisalmatta med bandkanter från R.O.O.M – i garaget efter många år av vass fotterapi, kräks-och kissolyckor och en utsprutad tandkrämstub. Vidare till huset: En mjukare sisalmatta – vilar jag nu fötterna på under mitt skrivbord. En gångmatta String från Kasthall som syns ovan i sovrummet. Barnrumsmattor – ännu ej på plats efter hotande lappar om magsjukor på förskolan innan jul. Fårskinn – alternerar mellan soffan och bredvid min säng. Nyinköpt till huset: Bästa dörrmattorna samt en Pappelinamatta till köket. Så jo, några till vill vi nog gärna ha på sikt.

Vad har Ni på golven? Berätta gärna!

Mannens hörna i sovrummet med stol från Myrorna och herrbetjänt från R.O.O.M. För övrigt tycker jag om färgranna slipsar och klassiska herrskjortor. Vackert enligt estetik a la W :).

16 comments

 1. Vi har ett gäng persiska/äkta mattor här hemma, i olika storlekar. De har hängt med i många år och jag gillar att de bryter av mot vår ganska moderna inredning.Barnen har ullmattor från IKEA, de luddar ett tag men det blir bättre.Jag har medvetet inte köpt några dyra mattor till sovrum och tv-rum förrän barnen blivit lite större, fram tills de började kindergarten, alltså fem år, hade de trasmattor i sina rum. Fast de mattor vi har nu är heller inte dyra, bara lite mera svårtvättade. Just det, tv-rummet har fortfarande trasmatta, en vit, alldeles för mycket barn där för att jag ska våga mig på nåt annat…

 2. Vi är otrendiga värre och har två stycken äkta mattor (persisk respektive tibetansk), en vid soffbordet och en i den övre hallen. Under köksbordet är det mattfritt av smulskäl, i köket en liten trasmatta som svärmor vävt. På kontoret en ullmatta i grått som vi köpte i Mexico. Under matsalsbordet en modernare röllakan och i sovrummet ett kortklippt fårskinn från en exkollega som sadlade om till fårfarmare.Barnrummen har två små runda från det stora varuhuset respektive en stor rund från Mio (även den luddade länge och väl).Mattor är sköna och våra äkta älskar jag pga de varma färgerna och de spännande mönstren. Det bör tilläggas att ingen utav de är dussinmattor och det är väl därför de har charmen trots sin otrendighet.

 3. Jag tycker pricis som du fast mattor ombonar tillvaron än jag inte heller än har så många mattor i mitt hus, några pappelinor är ju aldrig fel jag har ju två än så länge och den perfekta mattan innanför dörren är ju ett måste. Annars bor det en svart luddig rya en här med och den jag hjärtar! Till övervångenn finns barnvänliga mattor på lut som ska måttbeställas för att täcka golv och dämpa små prinsessornas steg (typs som denna http://familjenaugustsson.blogspot.com/2008/08/inne-hos-oss.html) och i barnens rum finns de goa tinymattorna en i rött och en i rosa!Hoppas du fick en fin promenad i skogen idag, själv håller jag till innomhus i bankandet och sågandet med kopporna…Kram M

 4. Jag äger inte en enda matta… Tyvärr! Har inte klurat ut vad som är fint, tror jag. Och Kasthall är så dyrt om det hade blivit fel… Det är ju inte bara färg som skall väljas, utan form och storlek osv. Från de gamla herrgårdarna har jag funnit ut att en maffig persisk matta i supersize storlek hade varit läckert, som täcker mer än bara under soffbordet och lite av soffan liksom. I tonåringarnas “loftstue” uppe, gärna! Med stora kuddar ovanpå. Mysigt!I kök/vardagsrum har vi värmekablar under parketten som gör att vi inte kan ha mattor.

 5. Eastcoastmum: Åh, snyggt! Jag tycker också om de äkta mattornas uttryck och skulle gärna lägga på några sådana här. Det finns inget arvegods här och jag kan alldeles för lite för att ge mig ut och leta på auktionssiter. Det känns som om det är läge att bli upplurad ordentligt om man inte är kunnig. Det är kanske inte alla färgställningar som tilltalar mig, men mycket är snyggt! Marie: Men Ni är helt rätt! Om man tycker om klassiker, så blir man förr eller senare helt rätt :)Mia: Mattor är svårt tycker jag. Det finns en hel del som som jag gillar, men plånboken säger något helt annat. En matta blir ju så himla dyr om man skall ha lite storlek på den. Tackar! Skogspromenaden var mycket uppfriskande, men iskall! Nu har vi dock brasa här, så värmen har återvänt 🙂 KramUlrika: Visst är det svårt! Precis som du säger – det är mycket med mattor. Man måste vara 100 % säker om man skall investera mycket pengar och det är så mycket annat som behövs innan man kommer till det som ligger på golvet. Vi har golvvärme på nedre plan också och behöver inte mattor för värmens skull, men det är något speciellt med den ombonade känslan som det ändå blir. Jag fortsätter att klura för vår del!

 6. Snygg liten hörna som mannen har! Vi har färgglad Kelimmatta i vardagsrummet, och en praktisk Pappelina i köket! I sonens rum ligger en enkel vit-röd Ikea matta, det är allt! Gillar mattor men lite lagom många är bäst. Under matbordet skulle vi inte kunna ha någon då städning är lite ” oprioriterat” här!!

 7. Här är vi rätt tråkiga, en äkta gångmatta i vår avlånga gång/hall, en praktisk ta upp all tänkbar smuts på entrégolvets klinker, en matta i beiget från stora varuhuset i TV-rummet, två trasmattor och en matta från femtiotalet någonting på ovanvångingens grangolv i allrummet (ett mycket stickigt golv förresten) vi har många tomma golvytor. En matta ska införskaffas till mitt läsrum men annars så vet jag inte. De flesta utav golven på bottenvången (utom kök) är gamla ekparkett golv från husets byggdatum för snart 100 år sedan så mattor är ett måste men det tar vi efter hand.Snygg hörna maken din har!

 8. Pappisar till köket är givet, praktiskt och snyggt. Jag investerade även i en julvariant här i december (röd/vit med stjärnorna). Blev lite ledsen att behöva ta bort den idag när jag städade ut julen, men så kom jag plötsligt på att vita sidan med röda stjärnor är ju bara “christmas -light” så vänd med vita sidan upp fick den stanna (åtminstone ett litet tag).

 9. Vilka långa svar! Vi inväntar mr. perfect-mattan att ha under soffbordet som jag hoppas dyker upp under våren när vi färdigställer vardagsrummet. Ett koskinn ligger på ett annat golv med betong, lite bisarrt tyckte jag först, men inte värre än biffen jag åt till midag har jag rättfärdigat för mig själv sedan. Bättre att allt kommer till användning!I barnens rum en röd-vit-rutig “tjockvävd” Laura Ashley-matta och snart även något i den rosa färgskalan, antagligen inte så dyr med tanke på att smaken lär förändras hos dottern. Två fårskinn som vi fått av våra fd gannar ska plockas fram alldeles just nu – tack för påminnelsen!

 10. Vi kör mattfritt här hemma än så länge. Tänkte vänta tills de värsta spillperioderna är över, dvs när barnen är större. I hallen har vi dock en Pappelinamatta, passar perfekt eftersom det bara är att spola av den då och då.

 11. Haha – oj så många svar!! vad kul! Här i min lilla stad i dalarna har vi en matt-affär som heter Matts Mattor, dom har ett jättestort utbud, och dit åker jag varje gång jag byter gardiner… En ny matta kostar dryga tusenlappen, och är vad jag behöver med jämna mellanrum… Jag har valt en stor (4m) matta under matbordet i engelskt rött, samma färg som mina 10 ommålade stolar, det blev kanon!!!En äkta matta tror jag att även jag väntar med tills 2 åringen lärt sig äta utan dräll… haha!http://www.mattsmattor.se/frameset.htmkram// S

 12. Mattor ja, tycker det är lika svårt som övriga textilier runt huset. Eller kanske ännu svårare, eftersom mattor, åtminstone hos oss, inte byts lika ofta som de fåtal gardiner jag har, eller kuddöverdrag, etc.Vad har vi då?Sovrum vitmålat golv, ingen mattaHall vitmålat golv, en ärvd röllakan som på sikt ska bytas bortBarnens sovrum parkett, ingen mattaBarnens lekrum parkett, en ärvd röllakan under skrivbord och stolar (rullstolar som behöver matta för att inte golvet ska bli helt sönderkört) och en lekmatta mitt på golvetKöket har nylagt marmoleum klick, och jag vet inte om jag vill läga matta därKök under matplats – ingen matta av smulskäl. Borde dock ha något för värmens skull, eftersom vi har ett ouppvärmt utrymme under köket och kylan kommer upp.Vardagsrum 3*4 m persisk mattaHall – sisal från stora varuhuset, plus två gångmattor på löpmeter. Ypperligt för blöta stövlar och barnvagnen.

 13. Vi har bara trasmattor i olika varianter. En prickig pappelina i hallen, en annan randig plastmatta i köket, rödrandiga gamla i tjejernas rum och så några runda i sovrummet som jag har virkat av trasor. Kolonin har också trasmattor, bland annat den enda som jag har vävt själv.

 14. Vi har sex mattor, ett i ungarnas begagnade från loppis.En i vardagsrummet, en ryamatta i mustiga färger och en lång plastmatta i köket.Och rosa plastmatta med fjärilar på kontoret, begagnad.Om det inte vore så snordyrt skulle jag ha massor av mattor!

 15. Här hemma är det en Hemmet i orange 200×300 som ligger under soffbordet. Ingen idé att satsa på dyrare matta med en liten hund som liksom småbarn kräks ibland ( fast Hemmet har klarat sig hittills ) I hallen ligger en rund svart rya. Dörrmatta hoppade vi över, vi har ju heltäckande matta ute i svalen i stället.

Leave a Reply

Your email address will not be published.