Vardagsrum

Jag har fått önskemål om att visa nedre vardagsrum lite mer anågende planlösning och möblering. Som jag har sagt tidigare, har vi inte köpt några nya möbler till huset, utan det är stadsmöblerna som har flyttat med. Med tanke på det har vi fått ta det vi har till möbleringen. Det är kanske så att jag hade valt annorlunda om vi hade köpt möbler till huset, men nu lever våra gamla klassiker vidare i ett nytt sammanhang.

vardagsrum.jpg

Planlösningen för rummet går att finna på huvudritningen som återfinns här för den intresserade. Vi har satt dit extra väggar och har två dörrpar i rummet. Det är jag jättenöjd med. Det nedre vardagsrummet med utbyggnad är 37 kvadratmeter. I nuläget är rummet möblerat lite som en klassisk salong med olika sittgrupper. Tanken är att man skall kunna hålla på med olika aktiviteter samtidigt och att rummet skall kunna ha olika fokuspunkter som TV:n och murspisen. Fåtöljerna har hjul så de går att rikta åt olika håll. Ovan syns utbyggnaden som är en i huset integrerad “glasveranda”. Det som skiljer innerummet från utbyggnaden är en synlig balk i taket, annars är det helt öppet mellan som syns på ritningen. Utbyggnaden har fyra fönster och en pardörr i mitten. Tanken nu är att man skall uppleva rummet som ett, men det är nog möjligt att markera de olika utrymmena tydligare med möblering om man skulle vilja det. På sommaren kanske man använder utbyggnaden mer som ett uterum? Jag vet inte. Vi får se!

vardagsrum3.jpg

Vi har tre pardörrar ut till den blivande trädgården – en i matrummet, en i mitt arbetsrum och en här i utbyggnaden. Från början var det inte inritat en dörr här, men jag är jättenöjd att det blev så. Vi har solläge på baksidan och man kan tänka sig att det kan bränna på ganska rejält så småningom. Jag tänker också att dörren ger luft in till det inre i rummet. Här behöver vi fundera på mer solskydd ganska så snart som jag skrev i går.

vardagsrum1.jpg

Här syns det inre rummet mot utbyggnaden. Fåtöljerna i soffgruppen står delvis ute i utbyggnaden för att knyta samman utrymmena. Här syns även att vi har minskat på arbetsrummet för att få ett större vardagsrum. Det skulle ha varit en rak linje här, men när väggen flyttades uppstod ett utrymme för soffan, vilket blev väldigt bra.

vardagsrum2.jpg

Vi fick också en längre vägg för televisionen. TV-bänken är en egen konstruktion av en del av vår bokhylla som lagts ned och fyllts med korgar från Bruka. Korgarna döljer alla sladdar på ett förnämligt sätt och slukar dessutom alla filmer. Soffan är riktad mot murspisen som står i motsatt hörn. Jag ville försöka att undvika att rummets centrum var TV apparaten och så här långt känns det lyckat.

Detta utrymme är inte helt lättmöblerat som flera av er som bygger liknande hus och potentiella Huvudskärs-byggare har konstaterat på mejlen. Jag väljer att se möjligheterna i det föränderliga och att allt inte behöver vara statiskt. TV:n står nog där den står, liksom soffan och murspisen, men i övrigt kan man förändra efter behag och årstid. Jag kan tänka mig att man använder rummet annorlunda på sommaren då det blir mindre fokus på brasmys och filmer och istället blir mer uteliv.

Om Ni undrar något specifikt, så är det bara att fråga!

18 comments

  1. Det är nästan så man blir sugen på att bygga själv! Men bara nästan. SKa renovera klart istället… 😉 Fick en mammabloggutmärkelse, och eftersom jag återkommer hit hela tiden, måste jag ju kicka den vidare till dig. 🙂 Come and get it!

  2. Änglahår: Varmt välkommen hit! Länka på du – skoj!Ann: Allt har sin tjusning! Jag drömde ju om ett gammalt hus med inbyggd charm och här sitter jag nu mitt i leran 🙂 Tackar! Då skall jag se till att casha in!Anette: I like – också ;)Skönt Hemma: Haha! Ja, det är bara att välja efter humör. Möblerna kommer från två ganska stora rum i gamla lägenheten, så sittplatser har vi ja 🙂 Ha en fin kväll Du med!

  3. Så härligt det verkar det här rummet! Tycker själv jättemycket om att inte allt är riktat mot tv:n, men hos oss måste det nog bli det ändå. Men skulle gärna vilja få till någon annan sittmöjlighet i alla fall, även om det kanske bara blir en lång bänk framför bokhyllorna. Mysiga möbler ni har, roligt med enfärgat och mönstrat blandat =)

  4. Ojojoj vilket vackert hem ni verkar ha!! Vill ha alt jag ser. En kanontrevlig blogg och en otrolig källa till inspiration!

  5. Jättefint och så stort och luftigt. Jag tycker era möbler passar jättebra i ert nya hus så jag förstår inte varför ni skulle köpa nya. Möbler är ju en del av ens historia. Det är klart , de möbler man tog med sig från tånårsrummet kanske man är glad att man inte har med sig idag, men lite av sin historia vill man ju ha med sig.Vilket fint hus ni har./Vimsingen

  6. Så jättemysigt det ser ut hos er! Undrar var de fina gula dynorna på soffan kommer ifrån, skulle vara sugen at själv skaffa såna eller liknande?Kram

  7. Oj, vad fint! Jag blir verkligen inspirerad av ditt sätt att ordna olika små grupper, vilken fin idé. Våra vardagsrum är nästan identiska, förutom lite skillnad på fönstren, vi har några fler och så har vi inte väggen vid soffan. Vi har just nu ordnat en soffgrupp i centrum av rummet (alltså inte mot någon vägg), men nu blev jag sugen att testa lite olika grupper istället. Blev väldigt förtjust i golvlampan vid den beiga fåtöljen, den med liten skärm. Har aldrig sett en så liten skärm på en golvlampa och vad fint det var/är! Har du satt ihop skärm och fot själv eller hör de ihop? Hur stor är skärmen i omfång? Gillar det lilla bordet framför pardörrarna, nu när det är vinter och jag förmodar att ni inte använder den utgången särskilt ofta 🙂 Vad trivsamt ni har det!

  8. Kul att se! Hos oss står också en oxfordtypsoffa och en Lamino i grått fårskinn. Dessutom prylar från Svenskt Tenn och krukor från Waldemarsudde. Det känns väldigt “hemma” när jag vandrar runt i din blogg. Nu kollar jag efter en täljstenskamin och pardörrar till vårt renoveringsobjektshus.

  9. Hemmabloggaren: De kräver sin plats ja, men är ack så sköna att sträcka ut sig i. Just Howardfåtöljen är en sådan där personlig favorit som kommer att följa med mig hela livet. Tills jag blir gammal och inte tar mig upp från det där fluffet ;)Tesstamente: Haha! Rensa och börja om från början då ;)Ulrika: TV:n är ett ständigt gissel kan jag tycka. Jag är dock inte mycket för att dölja apparaten med diverse anordningar. Nej, den finns ju där. Däremot känns det väldigt bra att soffan inte är riktad mot TV:n. Här får man intaga villäge om man vill ha sikt rakt fram och det gör oftast den som kollar i vilket fall som helst 🙂 Men jag har familjemedlemmar som gillar att kolla på TV:n och då får jag sitta ensam vid brasan om vi inte skulle ha någon här. Så TV är det, men ändå på ett lite annorlunda sätt.Helena: Kuddar ja – en till på g snart 😉 Tack!Mia: Men tack! Så fina ord! Vad glad jag blir!Vimsingen: Jag gillar också våra möbler. De är still going strong. Det är bara annorlunda att möblera med sådant som redan finns, än att köpa en del nya grejer som många gör när de bygger nytt. Tack, vi trivs fint!Maria: Om Du menar de gula kuddarna i soffan så är det Mairos Havstulpaner i gult (www.mairo.se) Ett av mina favoritmönster!Lisa: Jag hade väldigt svårt att få ihop detta rum på förhand, vilket resulterade i att vi har tre (!) TV- och datauttag eftersom jag inte var helt säker på var TV:n skulle stå. Tur att de döljs lite nu… Jag gillar den lite mer alternativa möbleringen och att den kan komma att förändras över tid. När vi hade julgranen inne såg det lite annorlunda ut och i sommar kan jag tänka mig att det blir på ett annat sätt också. Även om det är Disney på g på TV:n som dominerar rummet på sitt sätt, känns det ändå trevlig att kunna sitta i utbyggnaden, bläddra i en tidning och titta på brasan.Lampan är en mässingsfot från IKEA med en skärm från annat håll. Just den här foten ser inte så sned ut på bilden, men de har fått sina törnar :). Bordet är ett brickbord från R.O.O.M. Nix, inte så mycket utgång där än så länge ;)Lena: Trevligt! Och roligt med byggplaner! Det finns en del att välja på därute.

  10. Jag måste bara skriva: ni har det verkligen vackert! Både valet av möbler, färger och inredningsdetaljer.Tycker det är sympatiskt att ni håller fast vid de “gamla stadsmöblerna”. Visst kan man, om man vill (och har råd), göra sig av med allt och börja om från början. Så gör ju ibland par i övre medelåldern med utflyttade barn, som börjar om i nytt boende.;em – jag tycker om tanken på att möblerna får följa med under tidens gång o ch i den föränderliga familjesituationen. Precis som du skrev i ett tidigare inlägg, om chiffonjén, och ditt skrivbord som varit köksbord….

Leave a Reply

Your email address will not be published.