Keep Calm

keepcalm-copy.jpg

Vad gör man när man har blivit omkörd i Mario Kart för femtioelfte gången? Jo, man går runt hemma och tittar på sina väggar. Det är ack så mycket trevligare att ha sjukstuga i ett hus än i en lägenhet dock. Man kan faktiskt gå ut och ta lite luft när man slänger soporna. Icke att förakta alls ;).

Vi är fortfarande “hål-i-väggen-oskulder”. Inte en enda sak har kommit upp på väggarna. Det känns nästan lite heligt att slå det där första spikhålet och dit har vi inte kommit ännu. I går hämtade jag ned min solgula tavla från klädkammaren. När jag köpte min poster i april träffade budskapet mig rakt i livet. Precis så. Keep Calm and Carry On. Det sade något till mig. Under våren inträffade något av en boom i bloggosfären. Det var uppenbarligen många som ansåg sig vilja sätta de slagkraftiga orden på sin vägg. När affischen nu nämns på stora bloggar pratas det snarare om en hype på väg mot sitt slut. Man ber nästan om ursäkt för att man funderar på tavlan. Jag höll själv på att bli en lika god kålsupare. Min tavla devalverades på något sätt efter den där boomen. Ögat behövde uppenbarligen vila lite. Men sedan. Varför i hela friden? Är den inte lika snygg som när jag köpte den? Jo, ta mig sjutton, det är den! Vi tenderar att bli lite ängsliga ibland. Och det är tråkigt. Så nu visar jag stolt upp min Keep Calm. Solgul [jo, jag insåg det gulas storhet långt innan den pågående hypen ;)] står den nu på gammelmormors skänk lutad mot William Morris pilblad. För så bör det vara. A Thing of Beauty is a Joy Forever. Oavsett omständigheterna. Eller?!

Och jo, en högst verklig bild med en snygg-ventil med på ett hörn. Fresh ventiler i vit plast förhöjer vilket hem som helst ;).

26 comments

 1. Absolut! Och hype hit och hype dit. Visst, man kan ledsna när ett ting finns i alltför många hem, men tycker man verkligen om något spelar det ingen roll. Inte heller att den senare inte är lika hype längre, eller hur? Jag skulle aldrig kunna köpa något bara för att det är hett, jag köper med hjärtat (och efter vad plånboken klarar förstås!) Mmm..det gula tillsammans med den rosa boken är mycket fint! Vilken härlig färgkombination så här års. Särskilt gillar jag blandningen Linneas vackra gamla möbel, evig väggkonst (tapeten) och det moderna trycket (fast det är ju också gammalt egentligen, men du förstår säkert) 🙂

 2. Absolut! Och du behöver inte vara rädd för att verka ängslig, är det något du har så är det en personlig stil med en otroligt säker smak. För mig spelar du i en helt annan liga en alla “ängsliga” efterapare.Dock har jag funderat en del på detta fenomen inredningsbloggarna har skapat. Vad som händer med våra hem när vi nu har möjlighet att lägga ut dem på webben och titta in i andras hem på ett helt annat sätt än förut. Tidigare var det med våra kläder och vårt utseende vi visade vilka vi var (eller iallafall vilka vi ville vara). I våra hem vågade vi kanske (hoppas jag iallafall) vara personliga på ett helt annat sätt, vi kanske inte alltid hade det så perfekt, vi ägde prylar som andra inte alls såg något värde i men för oss själva var ovärdeliga av olika anledningar. När våra hem nu blir officiella på ett helt annat sätt tänker jag att det finns en risk att vi glömmer det där personliga och att vi låter oss påverkas av andra i alltför stor utsträckning. Vi blir beroende av totala främlingars positiva kommentarer av våra vardagsrum på våra bloggar (precis som vi förut fick komplimanger för vår nya jacka av folk på jobbet)Det har länge talats om modemagasinens negativa inverkan på unga tjejer, de retuscherade pinnsmala tjejerna med de dyra kläderna som ger dålig självkänsla.Jag älskar att läsa inredningstidningar men ibland kan jag faktiskt få samma känsla av dessa, alla dessa perfekta hem med de “rätta” prylarna, de kan faktiskt ibland få mig att må dåligt och få mig att känna mig otillräcklig i mitt inte alls så perfekta hem utan vare sig sjuanstolar eller vipptunna.Skulle vara intressant att höra din syn på detta och hur du gör för att stå emot tidningarnas/bloggarnas tryck på oss att inreda “rätt”.Kram,Pia

 3. Hihi, här är en till som är hopplöst omkörd i Mario cart. Min nioåriga dotter tycker att mamma behöver ligga i hårdträning för att kunna försvara familjens heder när våra vänner kommer nästa lördag för att tävla. Vi tävlade en lördag hemma hos dem i gitarr hero som vi i vår familj aldrig spelat så de hade ju klar fördel. Då bestämdes det att det skulle tävlas i wii och mario cart hemma hos oss nästa gång vi träffas. Och nu är ju inte jag den som är bäst på detta i vår familj så jag behöver all träning som finns hihi..Ang tavlan så visst har man sett den på måånga bloggar precis som du skrev men jag håller med Lisa – gillar man något riktigt så kvittar det om det är en “trend” eller ej. Den är supersnygg.

 4. Visst är det så att man lätt tröttnar på saker som ALLA har, som alla bloggar om och som finns i alla tidningar – men till syvende och sist är det ju du eller jag själv som ska gilla det ( i det här fallet tavlan) oavsett om det är trendigt eller ej…. 🙂

 5. Karin: Ha en fin helg Du med!

  Lisa: Det är intressant at fundera över de influenser man har omkring sig. Jag tror att i alla fall jag har vissa ben som jag står på stilmässigt. Det är en blandning av olika saker, men grunden är att allt känns i magen. Vissa saker bara tycker jag om. Sedan är det säkert så att man påverkas medvetet eller omedvetet. För mig kommer “trender” ofta in i form av stämningar och färgval. Inte så att jag helt plötsligt tapetserar om ett rum, men jag märker på mig själv att i perioder dras jag till olika färger när det gäller accenter och föränderliga ting i hemmet. Just rosa och gult tillsammans har jag känt för ett tag. Och då märks det exempelvis på val av anteckningsbok och att jag vill kombinera den med det solgula. Tack för tankar!

  Pia: Mycket intressant! Detta funderar jag mycket på eftersom jag själv är inne i smeten med mitt tyckande och bilder på mitt hem. Jag kommer absolut att återkomma till ämnet. Här på min sida känns det roligt att visa bilder hemifrån, men jag har inte några album på de populära sajterna där folk visar upp sitt hem och lämnar fältet för betygsättning och kommentarer. För visst är det väl så att när vi generellt lägger mycket tid och pengar på vårt hem, så ökar behovet av att visa upp det på något sätt. Jag menar inte att hemmet är ett showroom som bara skall betittas, men visst finns det en tendens till att hemmet i mycket påminner om garderoben. Vi uttrycker oss genom hemmet på ett sätt som vi inte gjorde innan. Hemmet säger något om dem som bor där. För visst kan ett Sköna Hem-reportage kännas som en modebloggerskas dagens outfit på ett sätt? Det är egentligen samma mekanismer som ligger bakom, hur vi än väljer att uttrycka saken.

  I grunden är ju tanken med tidningar och andra medier (inte minst bloggarna som börjar komma starkt här) att inspirera och skapa ett behov. I bloggforumet får man mer en helhetsbild av en person och dennes urval. Jag tycker att det är roligt och inspirerande med mer personliga “koncept” som välskrivna bloggar, än att bara få en lista på vackra saker. På ett sätt betyder det mer att det kommer riktat från någon, än när det saknar direkt avsändare. Jag kan tänka mig att det kan bli ett tryck också. Man vill ha grejer. Man ser kritiskt på det man själv har. Det pågår en ständig förbättringsiver gällande både hem och kropp i såväl tidningar som TV. För ibland är good enough just precis gott nog.

  För jag tycker att trender är skoj. Det är roligt att titta på nya produkter. Att inspireras av en glassig reklamsida i ett modemagasin. Jag är nog mer sådan. Jag tar in massor av inspiration och sedan omsätter jag det till en allmän stämning som känns rätt för mig. Det kan vara små subtila saker som jag skrev ovan. Det kan vara att jag väljer en speciell färg på tulpanerna. I grunden finns det estetiska intresset. Av det vackra. Och det kan vara många olika saker. I bland öppnar jag Sköna Hem och kadang just en sådan sak vill jag ha. Ibland surfar jag på Etsy och kadang just ett sådan tryck vill jag ha. Jag tvekar sällan. Antingen eller. Men ibland behöver jag lite invänjning. Så visst påverkas jag. Men det gäller även att kunna sortera. Och att vara kräsen. Saker som kommer in skall stanna länge, helst för livet. Långsiktighet och kvalité. Jag har en stående önskelista med klassiker som jag vill ha – någongång. Spridda tankar i ett högintressant ämne 🙂 Jag får återkomma i frågan. Tänkvärt!

 6. Karin: Jag har alltid varit ohjölpligt sist, men förut kom jag fyra i ett race. Henrik slängde sig om halsen på mig. Vad duktig du är mamma! Du ser, du behöver bara träna! 🙂 Visst är det så att den egna stilen skall råda. Det är en intressant fråga!Vera: Visst är det så, men det är spännande att följa mekanismerna som kommer i spåren av överexponering och att något som känns unikt plötsligt syns överallt. Skoj eller frustrerande? En ack så intressant fråga :)Frida: Det är en väldigt spännande utveckling. Hela bloggmediet är så mycket mer omedelbart och går så snabbt. Bloggarna har sannerligen satt sig på kartan som spridare. Det blir mycket spännande att följa utvecklingen framöver!

 7. Nej viktigt att inte stirra sig blind på vad som är inne eller ej. Man ska välja saker som man gillar.Helt efter alla andra har jag precis köpt mig en plansch med just de orden på. Därför att jag gillar budskapet som du sa, och för att det passar in i vår hall där dessa ord verkligen kan få en att stanna upp mitt i familje stressen och vardagsrumlet.Behåll det ni gillar framme trots de är utdömda av de som vet…..personlighet och eget tycke är otroligt viktigt i ett hem. Annars försvinner hemkänslan hemmet blir opersonligt.Önskar dig en mysig fredagskväll ….njut av din underbara gula tavla!!!!Kram kram

 8. Linruz: Jag håller med dig i grunden. Personlighet är viktigt. Det intressanta i frågan är kanske hur “oberoende” vi är, även om vi anser oss välja fritt. Sedan kanske jag inte tycker att den här postern är utdömd, men det är intressant att se vad som händer med föremål som anses mer unika från början. Titta på Myran-stolarna som blir bespottade i inredningstidningarna för att “alla” har dem eller vill ha dem. Det är intressanta mekanismer som verkar i stillandskapet 🙂 Ha en fin kväll du med!

 9. Mycket intressant ämne! Jag tror man behöver ta sig en funderare på vilka saker man själv gillar och som känns bra i magen (precis som du skriver) och sen stå för det. Vi har både myranstolar och Mazettiögonen hemma för att vi gillar dem. Sen att ögonen syns överallt och att sköna myran börjar bli ute får man bortse ifrån. Jag känner absolut igen mig i dina tankar för visst har jag färgats av debatten om myran och tänkt att det skulle vara roligt med några andra stolar. Visst har jag funderat på vad som skulle passa bra i köket istället för den enkla planschen men näe, de är “jag” och grejerna får allt stanna kvar.Jag köper ibland resonemanget att man inte ska blanda för mycket olika stilar eller att ungefär tre färger i ett och samma rum kan vara lagom. Men om jag ska vara helt ärlig så gillar jag blandningen av olika stilar och jag brukar ibland tänka mig att jag vill att det ska se ut som hemma hos min farmor hos oss. Hon blandade Josef Frank, Carl Malmsten, svensk slöjd, eget hantverk och mycket matchade inte alls. Hon hade en underbar tapet med maskrosor i sitt sovrum designad av John Bauer och en fullkomligt gräsligt adventsljusstake på matbordet vid jul men blandningen blev så mysig. Jag tycker ditt hem verkar vara hemtrevligt och det är det finaste betyg jag kan ge någon. Den sköna fåtöljen du hade med på en bild alldeles nyligen är ett pricksäkert tecken på det. Den gula tavlan mot den gröna tapetväggen likaså. Fortsätt så! Trevlig helg önskar jag dig 🙂

 10. Hej!Halkade in på din blogg från byggahus.seSatt och tittade lite på din blogg, och såg ert val landade på huvudskär,, så vore kul att komma i kontakt med dig ang det. Har själva varit på möte med Myresjö,, och vi r så inne på detta huset. Vill få lite feedback på hur ni tyckte allt löpte, vad ni landade påi summa etc etc.Mvh Malin (tigermorsan på byggahus forum)

 11. Tavlan är riktigt läcker i gult!Intressant inlägg och kommentarer som jag har läst igenom nu.Det ska bli riktigt spännande att få prova på Mariokart nån gång framöver!Nu tillbaka till Let’s Dance… Ha en fin kväll!

 12. Måste bara säga att på din blogg, Weronica, läser jag alltid kommentarena till inläggen! De som kommenterar hos dej, skriver oftast intressanta och läsvärda rader för andra också. Att du alltid svarar tycker jag toppar det hela =) Kanske mycket därför folk tar sej tid att skriva på det sättet till dej…? Så är ämnet inredning något jag älskar att läsa om förstås! Det har blivit som ett slags forum här inne hos dej =)

 13. Hejsan!De är ju supersnygga de där ventilerna 😉 Jag kommer nog också dra mig för att slå hål i de nya fina väggarna, i helgen börjar vi flytta in!Kram Ulrika

 14. Intressant diskussion! Själv är jag relativt lättpåverkad och kan falla för många saker som visas upp i diverse sammanhang. Lika lätt har jag för att inte alls tycka om en del andra saker som per definition anses snygga.Men numera försöker jag i alla fall tänka efter ett par gånger innan jag bestämmer mig för att införskaffa en sak. Tycker nog det är ett gott råd jag läst ang. inredning att man ska omge sig med saker som man verkligen verkligen gillar! Och ibland är det så att man inte är ensam om att älska en sak, men då är det ju så det är. Det är ju trots allt ens egna hem som man själv vistas i, och ska trivas i.

 15. Nej men visst är det så, att man kan tycka saker och ting devalveras när det blir en hype. Man vet ju vad som följer en hype, då blir det helt plötsligt helt fel att ha just den saken. Men om det är något man verkligen känner något för.. som för dig med din poster.. ja då kommer den alltid betyda något annat för dig än att du har “det allra senaste” på väggen.

 16. jag måste ha läst bloggarna (läser flera)o totalt missat denna coola tavla!! Otroligt va???Nu har jag ialla fall köpt en :-)Bättre sent än aldrig

 17. Den tavlan är en verklig klassiker! Har själv en beställning på lut men har inte riktigt bestämt mig för färg ännu. Har ett litet färgprov jag går och fingrar på. Får se om det blir det eller inte…Så mycket snyggt du visar förresten. Har inte hunnit hälsa på på ett tag.Ha en fortsatt härlig helg!Kram Karin

 18. Har också tänkt en hel del på det här. Det är så motsägelsefullt, och så onödigt, att inredning som jag egentligen bara tycker är roligt och lustfyllt, ska bli nedtyngt av en massa ängslighet och krav på hur det borde vara och om det är tillräckligt snyggt. Brukar sluta med att jag påminner mig om att det enda som är viktigt med mitt hem och mina prylar är att JAG gillar dom. Allt som jag tycker är fint är bra! För mig! Konstigt att det ska vara så svårt att komma ihåg ibland.

 19. Ja, alla har redan sagt allt klokt, så jag upprepar inte det. Att följa sitt hjärta, det måste ju vara det enda rätta. Finns det budskapet som Poster- Follow your heart?? Annars paxar jag det nu.. ;)Skön kväll, önskar den halvblinde!

 20. Hallå!Kastar mig in i diskussionen…..(orkar inte läsa alla kommentarerna du fått)Vill bara lämna en liten kommentar!=)jag köpte tidigare ögoncacaoaffischen, då såg man den knappt på någon blogg alls eller hemma hos nån…….sen dök den upp här å där….Nu vill jag bara kräkas på den….är så less!Men en gul keep calm and…..den skulle jag nog aldrig lessna på….tror jag iaf ;)Den är sstörtsnygg!!

 21. Min mor har den här tapeten i övre hallen och den är supercool. Är ni ute efter en uddag men häftig grön tapet så är det här den rätta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.