Projekt: Tvättstuga och groventré I

elfa4.jpg

Ett hus byggs inte upp enbart med designade kuddar och fancy vattenkokare – men det visste vi väl redan ;). De sköna tingen är en sak, de praktiska lösningarna som alltid fungerar är en annan. I idealfallet går de naturligtvis att förena. Jag ritade om vår kombinerade tvättstuga/groventré/panncentral i ett intensivt skede i våras. Det är jag väldigt glad för nu. Det är en liten yta med många funktioner. Med tanke på rummets förutsättningar och allt som skall rymmas där, så är jag nöjd med hur det blev. Vi har dock en hel del fix kvar att göra därinne. Tanken är att lägga en skiva på maskinerna för att få en arbetsbänk och att sätta upp ett skåp på väggen ovanför torktumlare (TT) och tvättmaskin (TM).

elfa3.jpg

I dag fick jag hjälp av min pappa att sätta upp klädförvaring. Jag blev verkligen jättenöjd med den klassiska ELFA-lösningen.

elfa2-copy.jpg

Utrymmet på väggen under el- och mediacentralerna är ca 1,4 gånger 1,4 meter. Det har inte varit helt lätt att klura ut det ideala för denna yta. När min pappa föreslog Elfa föll bitarna på plats. Systemet är riktigt luftigt, men slukar ändå massor. Barnen går alltid in via groventrén, så denna förvaring får framförallt bli för deras saker. Det återstår att se hur det hela kommer att fungera i praktiken, men jag hyser gott hopp. Fortsättning följer!

signature

16 comments

 1. ELFA-serien är en favorit sedan länge. Det blev jättelyckat hos er, tycker jag. Och så praktiskt med en groventré. Det tänkte de inte på 1923, när vårt hus byggdes. 🙂

 2. Avis blir jag på att du fått vara med och planera utrymmet så det är praktiskt. Vår tvättstuga är allt annat än praktisk men jag har iallafall lyckats hitta en hängare från housedoctor (finns säkert andra också) som funkar där vi får plats med jackorna, utrymmet är typ 20cm. Hihi, det säger en hel del om hur puckat det är ritat med elskåp och vattenmätare ivägen för förvaring. Det ser jättefint ut det ni fixat./Nina

 3. Jag tycker det är lite konstigt det här att blanda groventré (lortiga gummistövlar och galonisar) med tvätt och tork (rentvättade kläder)? Hur tänker man när det lortigaste & renaste blandas?Men jag har ju inte det bekymret i min lilla stadslägenhet 🙂

 4. Annika: Jag hade glömt bort Elfa, men påmindes nu om det klassiskt enkla i lösningen. Snyggt och praktiskt! Groventré är jättebra – speciellt med all denna lera :)Fyra i huset: Ett så litet utrymme med massor av funktioner blir till kompromisser. Men jag är så tacksam över att jag tog ett varv till med ritningarna, för det blev en mycket bättre lösning nu än som det såg ut från början. Det är ju så himla mycket på en liten yta som bekant!Birgitta: En ideal lösning? Nix 🙂 Visst vore det bättre med uppdelade funktioner, men det utrymmet finns inte om man inte avsätter plats för det och ritar om ganska mycket i grundhuset. Vi gjorde det inte – överlyckliga över att få en egen tvättstuga som inte låg i badrummet. Det fungerar faktiskt riktigt bra, trots att vi lever i ett lerlandskap just nu. För- och nackdelar finnes uppenbarligen när mycket måste samsas på liten yta.

 5. Jag har också valt Elfa till vår groventré. Jag måste erkänna att jag var tveksam i början, men nu är jag jättenöjd med valet. Väldigt praktiskt!Betr. vattenkokare så har jag en Siemens modell Posche sedan säkert 6 år tillbaka. Används varje dag och är både snabb och snygg. Fast den där som du visade från Dualit är nog ÄNNU snyggare….Kram //Charlotta.PS. Fick precis reda på att våra solskydd kommer på onsdag. Hurra! Jag visar så fort de sitter uppe. DS.

 6. Ett nytt försök med att kommentera…Åh, ett riktigt mudroom! Här ramlar man rakt in i vardagsrummet… Tänk att ha en plats där man kan hänga av sig regnrocken, droppa av sig gummistövlarna och släppa in katterna genom luckan utan att automatiskt få små tassar i den vita soffan…

 7. Vi vill också ordna en skiva på maskinerna, men det skall tydligen vara lite utrymme ovanför tumlaren – hur har ni tänkt göra? Efterlyser alla tips och förslag!

 8. Jag skulle kunna döda för en tvättstuga/groventré. Mina våta drömmar kretsar kring sådana utrymmen. Kalkade, klinkergolv ochg mänder med förvaring. En tvättback för varje familjemedlems rena tvätt. Plats där strykbrädan alltid kan stå framme.In my dreams. Det vill säga – aldrig. ‘I stället samsas sex personer och en tvilingvagn i en hall som är 2 meter bred och fyra meter lång.

 9. Vi har tvättstuga med dörr, men använder den aldrig som groventré. Förmodligen för att det tills nyligen inte fanns någon torktumlare utan tvättlinor i taket. Då går det inte att komma in alls. I vår tvättstuga är det dock tvätt och något annat rätt smutsigt nämligen sopsorteringen. Ack ja. Mjukplast och hårdplast; tetra och kartong; SvD och massor av ritpapper samt glas förstås. Nu är det inte långt ut till garaget men det får liksom inte plats där heller. Minst en gång i veckan måste det tömmas. För närvarande är det reonvering i tvättstugan, det ska bli en röd vägg och tre vita. Så nu är det färg och annat där som tar upp arbetsbänken. Kram.

 10. Charlotta: Praktiskt och oväntat snyggt måste jag säga! Klassiskt stelrent som underordnar sig sammanhanget. Så spännande med solskyddet! Det skall bli väldigt roligt att se! KramBenita: SÅ trevligt att få kommentarer ;). Kul att krysshjälpen var det som hjälpte! Ja, en groventré är alldeles utmärkt. Vårt hus ligger så att det är mest naturligt att gå in den vägen. Barnen har inte lite lera under sina stövlar om man säger så…Jennie: Utrymme ovanför? Om detta vet jag inte mycket, utan det är min far som är byggledare även för detta projekt :). Han pratar om en skiva som sätts fast i väggen och vilar på en ben mellan tvättmaskinen och tvätthon. Jag får återkomma när vi väl är där!Annika: Jag levde lägenhetsliv med två barn som bekant och nej, just när det gäller de här bitarna längtar jag inte tillbaka 🙂 Det är praktiskt med praktiska grejer som slukar. Jag skulle gärna ha mer och större, men nu är det som det är – och det är ganska bra det.Camilla: Man tackar :)Outi: Jag är jättenöjd och går och klappar lite på hyllorna mellanåt :)Sara: Jag känner igen det där med sopsorteringen. Fram till nu har vi haft den i detta utrymme. Nu försöker vi ta ut i garaget istället, men jag kan tänka mig att det kan bli en ansamling av gamla mjölkpaket och konservburkar ganska snart igen… Just nu har vi två påsar bakom dörren, så att de inte är i fokus i rummet, men sådana här grejer har en konstig förmåga att ta över ändå. Jag vill ha rent och snyggt, men sedan finns alla grejer som bekant 🙂

 11. Kjempefint! Supersmart med den lille kurven til votter, luer osv. Lett tilgjengelig og synlig. (vi bruker mye tid på å lete frem slike ting om morningen når vi skal avgårde med barna….)Ha en super helg! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *