Formex hösten 2009: Travel in Style

Leila Lindhoms nya Country Living-tidskrift i all ära – det som kickade igång min inspiration ordentligt i går var när jag fick se Formex trendtema (följ länken för att läsa trendtemat) för hösten. Det handlar om Travel in Style – Vintage Travel. Tågresor i egen kupé med välskräddade dräkter i stilfullt bagage på väg mot en klassisk semesterort i Europa. Jag styr mina steg mot ett föräldramöte i kväll istället, men sina drömmar bör man få ha ändå :). Håll till godo med mitt plock från trendtemat. Jag har visat en del bilder förut här på sidan, för detta kära läsare, detta gillar jag!

formexa09ed1.jpg

På väg med stilfullt bagage från Alstermo Bruk och sidenscarf från Hermès.

formexa096-copy.jpg

En av mina favoritböcker är Klassiska semesterorter i Europa av Maria och Johan Kindblom (1998). Här är det gammal bedagad charm i eleganta hotell på klassiska resemål såsom Mölle och Sorrento. Boken kom i en ny skepnad för några år sedan. För att komma i rätt stämning finns även Kungliga kurorter av samma författare. Douglas Wilson använder vintagekartor i sina tryck Make Your Own Path hos Keep Calm Gallery. Kartor är het trend, liksom den länge undanskuffade jordgloben – i vintage eller i ny design.

formexa091-copy.jpg

En av mina favoriter inom genren reklamkampanjer från Mulberry Home. Bilden på den klassiska tågkupén fångar essensen av min tolkning av Travel in Style.

formexa093-copy.jpg

En annan favorit: Reklamkampanjer för Louis Vuitton. Undersköna Catherine Deneuve på resväskornas resväskor – helst skall de vara vintage – fotograferad av Anne Leibovitz 2007.

formexa094-copy.jpg

Inspirationen hämtas från klassiskt dressat dammode som det såg ut på fyrtio- och femtiotalet med dräkter, handskar, hattar som i Louis Vuittons damiga uttryck ovan. Omslag från brittiska Vogue från slutet av fyrtiotalet.

formexa095-copy.jpg

Formex blickar inspirationsmässigt ut på filmer såsom Brideshead Revisited. Titta på den och kom i rätt stämning. Även om filmen inte hinner med så mycket som orginalet med Anthony Andrews från tidigt åttiotal, så är scenografin fantastisk. Hattaskar, höga klackar och söm på strumporna från Mulberry Home.

formexa097-copy.jpg

Jag har skrivit tidigare om Svenskt Tenns utställning Atelje i samarbete med Jonny Johansson på Acne. Här fångas även mycket av essensen av Travel in Style-konceptet tycker jag. Fokus ligger på det ombonade, böcker (aldrig out of style enligt mig, men nu får de synas överallt igen), skrivbordsattiraljer, korrespondenskort, vackra pennor och anteckningsböcker. Detta klappar mitt hjärta alltid för och nu lär vi få se mycket av denna vara. Trevligt! Tapet Ex Libris från Fornasetti och Cole & Son, überlyxigt skrivset från brittiska Smytson och brevkniv i tenn av Björn Trädgårdh hos Svenskt Tenn.

formexa098-copy.jpg

Kristallen har gått från att ha varit stapelvara i skåpen till att få komma fram i finrummen igen. Vårens praktpjäs av Ingegerd Råman kommer från Orrefors, men som sagt – här är det läge för återbruk.

formexa099ed-copy.jpg

Den färg som pekas ut i trendtemat är nyanser av grönt – framförallt olivgrönt- med komplement av orange, tomat, rost och dämpade gula nyanser. Jag nickar såklart instämmande i mitt Morris-rum. En grön Mademoiselle av Lisa Bengtsson i fantastisk miljö från Mairo.

Eget urval och tolkning utifrån Formex trendtema för hösten 2009.

13 comments

  1. Hej! Jättefin bricka du har med på bild där.. Var kommer den ifrån? En sådan vill jag ha! 🙂

  2. Speja: Ja, drömma kan man alltid :).

    Malin: Det är en coaster med Willow Bough från en brittisk butik. Det pågår just nu en utställning på Natinalmuseum om Prerafaeliterna och i samband med den säljer de en del brickor med Morris-avtryck i sin shop. Jag vet inte om detta mönster finns dock.UPDATE: Jag redigerade om bilderna lite och tog bort coastern med Morris Willow Bough om någon letar efter den på bilderna :).

  3. Jag gick också igång på travel vintage. Är en tågtjej som tågsemestrat med familjen under hela min uppväxt plus alla de sötaresväskor och hattaskar som jag gärna lägger vantarna på. Detta blir ett Formextema helt i min smak!

  4. Attans vad snabb du var! Min tolkning av vintage travel, travel in style kommer snart. Jag lovar, det var verkligen inte tänkt att bli en ripoff på ditt inlägg! Kram Ida

  5. Kommer våra barn barn uppskatta vår tid “nuets” nostalig återblikcar? Det känns som om det var mer mystik i allt på den tiden, i dag är det mer stelt och rakt på…/Pappa på heltid

  6. Efersom jag jobbar i resebranchen så blir jag lite full i skratt av formex “travel in style” men men… såklart det är inspirerande hur de reste på 40-50 talet. Det var ju lite annorlunda då helt klart. /Nina

  7. Ett härligt inlägg och ett vackert collage! resa med stil – helt i min smak, långt bort från charter iklädda gympakläder!Kram

  8. Tack för era kommentarer! Det kommer nog mer i den här stilen framöver. Jag tycker mycket om den och här var det härligt att låta sig inspireras av allt! Ibland bara flödar det :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.