Att skapa rumskänsla

Vi fortsätter våra inkörda hjulspår även i trädgården. Jag tänker mest på hur vi skall få till en lite mer ombonad känsla på vårt stora trädäck. Anders ägnar förmiddagen åt att köpa gräsklippare. Jag visar massor med inspirationsbilder på uteplatser. Anders går ut och vattnar häcken. När man klurar på olika saker, så blir det väl förhoppningsvis bra där på slutet :).

sistatradgardsskissen.jpg

Ovan syns trädgårdsarkitektens slutskiss på trädgården. Det ser inte riktigt ut sådär i verkligheten. Vi har i första läget skurit ned på planteringsytorna och lagt singel istället för att få ett mer färdigt resultat. Det är inte omöjligt att det blir planteringar sedan – vi får se vad intresset och energin räcker till. De planteringsytor som är kvar är i hörnen av den utritade cirkeln, som i verkligheten blev mer halvmåneformad för att minska ned lite på ytorna med jord. Det finns ändå kvar ganska stora ytor i hörnen för träd och buskar samt en del yta bredvid häcken.

Sedan är det trädäcket. Vi är glada över storleken som blev rejält tilltagen, men som ändå känns lagom. Det är cirka 75 kvm. På skissen är det inritat grönska dels framför däcket, dels vid sidan, men i nuläget finns ingenting där. Vi har grannar på båda sidor och framför oss ligger det en liten park. Vår tappra häck lär ta några år på sig innan den bildar lite skydd, så jag känner ett behov av att i första läget skapa lite rumskänsla på det stora däcket. Jag tänker på aspekterna insynsskydd och vindskydd, men även att få till en grönskande känsla här innan den övriga trädgården får lite mer fart.

uteplatsgront-copy.jpg

Jag sitter som sagt och tittar på inspirationsbilder för fullt. I framtiden är det möjligt att vi sätter ett litet tak eller en terassmarkis över den del som mest kommer att fungera som matplats (där stolarna står på bilden), men för nu får det vara öppet i takhöjd. Jag funderar på om vi skall sätta upp några skärmar vid matplatsen. Det finns färdiga i bygghandeln. Jag har kanske inte sett några som känns 100 %, men samtidigt är de klara att bara sätta upp. På den andra sidan funderar jag på någon form av spaljé med snabbväxande grönt. Saken är ju den att man vill skapa rumskänsla, men ändå inte stänga helt till den övriga trädgården. Jag kan tänka mig lösningar som kanske förändras över tid, när den övriga trädgården tar fart.

Om Ni får några idéer på hur man kan skapa rumskänsla här ute, så tar jag tacksamt emot dem. Växter? Avskärmningar? Rumsskapande element? Stora och små tankar är varmt välkomna!

10 comments

  1. Vi har precis samma “problem” just nu och har också funderat en hel del på hur vi får till en mysig känsla samtidigt som det insynsskyddar tills häcken (syrén) växt till sig.Vi kommer bl.a. att plantera bambu i stora krukor/gummikorgar och ställa brevid varandra. Fördelarna är att det växter fort, insynsskyddar bra och rasslar lite så där härligt i vinden. Med lite uplight:s för trädgården i krukorna blir det jättevackert på kvällen (finns billiga solcells-lampor just nu på IKEA).

  2. …ett snabbt svar från mig när det gäller snabbväxande växt som ger insynskydd; Humle! Älskar humle!Trevlig helg/Malin

  3. Även Honungsroser och vildvin är mkt väl värda att satsa på. Annars är mitt tips att (våga) sätta ner lite pil i backen och fläta sig ett grönt staket. Växer så det knakar och grönskar på nolltid. Charmigt och ungarna älskar det (om man gör en pilkoja alltså). Uppstammade syrener i kruka är lättskötta och urfina. Finns både höga (170 cm) och lägre modeller. Sen tycker jag att ni skall satsa på 3-4 st större buskar. Ni tjänar många år av väntan och längtan. Men bläddra inte ihjäl dig i böcker…besök en välsorterad handelsträdgård precis när de öppnar och hugg tag i en trädgårdsmästare. Tvinga dem sedan att ge sina bästa tips, ta gärna med bilder och skisser på trädgården. Det är mina bästa tips! Lycka till!

  4. Avenbok, uppvuxna plantor. Bra vindskydd och växer bra i de flesta jordar. Wilmas bambu låter dock mkt snyggt!!

  5. Bokarabinda kallas ju arkitektens tröst, och det är ju inte för inte. Den växer så det knakar och ger en härlig grön “vägg” när den får en spaljé att växa mot. Klicka in under Grustaget så kan man skymta några av de varianter mina föräldrar använt sig av för att skapa rumskänsla i sin trädgård. En spaljé kan ju se ut på så många olika sätt. Kanske är det bra att bo in sig lite och känna av trädgården innan man anlägger den fullt ut. I väntan på det är ju stora krukor ett bra alternativ till “fasta” planteringar. Ni får verkligen ett fantastiskt fin hus!

  6. Hej! Ni får det verkligen jättefint! Hittade din blogg för ett par månader sedan, och har sedan dess kikat in nästa varje dag. Vill bara tipsa om Husqvarnas automover-gräsklippare. Helt fantastisk. Gräsmattan är verkligen nyklippt hela tiden. Man slipper alla de gula rangliga sakerna som alltid växer fortare än gräset…Jossan från Småland

  7. Precis samma tankar som här. Jag frågade vår trädgårdsarkitekt både en och två gånger, men hon tyckte också att man inte ska stänga sig ute från sin trädgård. Dvs (på sikt alltså) att man ska kunna njuta av sin trädgård även från trädäcket, så att man inte helt skärmar av sig. Vi har ju en enorm dansbana som hittills haft full insyn från alla bilar och fotgängare från gatan utanför. Nu blir det väl aningen bättre i.o.m. att häcken är planterad. Sen har vi ju gavelställt huset ut mot vägen, så grannarna på ena sidan (som tur är, dom vi ej har meningskiljaktigheter med :-)) har full insyn till vår trädgårdssida.I en hörna av trädäcket kommer vi bygga lägre smalare träblomlådor. Och förmodligen sätta stolpar i hörnen och spalje/vajrar/annat mellan – såsom du beskrev tidigare. Vad som ska planteras i dom har jag ännu ingen aning om, men bl.a. något klättrande blir det säkert. I direkt anslutning till detta hörn, så ska vi även placera två pallkragslådor för kryddodling.Men i övrigt har jag inte alls hunnit fundera rent konkret på när/var/vad/hur kring det här med rumskänsla och grönska kring trädäcket. Lite tråkigt, när det är så mycket annat som behöver prioriteras först. Men jag får följa er andra tills vidare, och hoppas på bra tips på vägen.

  8. Dessvärre finns det INGET som växer så snabbt som man vill när det gäller insynsskydd. Tyvärr är det så trist.Alla alternativ med växter tar minst ett par tre år så jag skulle sätta upp ett plank där du ritat in skärmar och spaljer i dag. Längs planket kan du sedan låta klematis eller klätterrosor klättra…Sedan skulle jag satsa på att plantera de träd arkitekten föreslagit först av allt eftersom de tar tid att växa upp.

  9. Skrev precis ett jättelångt inlägg men det försvann :-(. Jag har precis gjort om vår plantering vid altanen och vi har höjt upp rabatten och bytt några rosor, planterat kransveronica och en lavendelhäck det kommer bli kanon. Man får låta det ta sin tid tror jag, men jag vet hur det känns när man vill ha insynsskydd och känna att det är ens egen tomt.

  10. Skulle vilja tipsa om boken “Bygg till trädgården” – Ingald Andersson. Han har många bra ideer för att skapa en trevlig och skyddad uteplats. Han har även en bok som heter Uterum med massor med fina ideer. Allt är inte i er mer gammaldags stil men det går ju att anpassa med materialval.

Leave a Reply

Your email address will not be published.