Att skapa rum

Det är – minst sagt – många val i nybyggarbranschen. En del sådana är jag så extra glad över att vi – läs jag – gjorde. Jag klurade och klurade över den öppna planlösningen, som blev mer och mer rumsskapande efter hand. Jag ritade dit väggar för att markera rummen och till slut ritade jag även in dörrar till det stora rummet på nedre botten. Det var bland annat bilden från Tine K:s hem som pryder favoritboken Nordliv som fick mig att bestämma mig.

I sjukdomstider med någon i soffan härnere som behöver vila, när det pågår aktiviteter på övre våningen eller när man vill ha lite avskildhet vid matplatsen samtidigt som någon tittar på TV – då är jag så glad över att det blev dörrar. Jag är helt enkelt inte de stora öppna planlösningarnas kvinna, utan trivs med att kunna stänga en dörr om mig ibland. Det gäller att tänka tanken klart och att stå på sig. När jag presenterade idén med dörrarna, var det ingen som tyckte att vi skulle sätta in dem. I planlösningarna hos husfabrikanterna är det helt enkelt det öppna som regerar, även om man kan börja ana en annan utveckling. “Tänk då på att det blir en instängd känsla” som vår säljare sa.

Glasdörrar hemma hos Tine K.

dorrar2-copy.jpg

Vid entrén till det stora rummet sitter dessa dörrar från Dooria. Vid matplatsen har vi skjutdörrar i samma modell. Glaset i dörrarna gör att den luftiga känslan behålls ändå. Sedan har jag alltid tyckt att det är tjusigt med dörrar i fil när man sveper med ögat över rummen. Kort sagt – i praktiken väl godkänt.

6 comments

  1. Trenden med “öppet överallt” glömmer ju att beskriva problemet med eko och hur lätt (och störande) det blir med höga ljudnivåer. Men det har fött en ny marknad: snygga designade ljudabsorberande plattor etc att sätta på väggen!

  2. Vilken tur att du inte lyssna de på säljaren. Alltför öppna planlösningar kan vara rent av plågsamma. De vackra glasdörrarna är en prydnad!

  3. Tycker också att det här med öppenheten kan gå till överdrift. Det blir få väggar att möblera, bullrigt och ofta lite opraktiskt om än snyggt. Lite kul att vi är så mycket för att skapa små rum i trädgårdarna men inomhus slår vi ner alla väggar vi kommer över. 😉 Era dörrar är urtjusiga! 🙂

  4. Jag älskar våra pardörrar till glasverandan. Precis som du säger möjliggör de fler aktiviteter samtidigt, dessutom är de vackra att se på!

  5. Är långt ifrån ett hus med allt vad det innebär men jag tycker du sätter fingret på något mycket viktigt som jag hoppas att jag minns när det väl blir dags att renovera/bygga nytt. Det är inte alltid så lätt att stå emot rådande trender, man blir lite lätt hjärntvättad av de bilder man ser överallt och tänker kanske inte på hur det kommer fungera i praktiken eller vilka preferenser man själv faktiskt har.

Leave a Reply

Your email address will not be published.