8 december

hyacintkristall.jpg

Dagens enkla julpiffartips är att sätta hyacinter i kristallskålar som oftast står och samlar damm i skåpen. Även om kristallen upplever något av en renässans sedan en tid, så har vi inte riktigt plockat fram dem till hedersplatsen som våra mormödrar hade. I ett fönster bryts ljuset väldigt fint i glaset. Så fram med skålarna och i med en liten hyacint. Snart väntar prakt på flera sätt.

hacintikristall.jpg

Löken på lökväxter är väldigt vacker tycker jag och förtjänar att exponeras. Det är något med det basala växandet som vittnar om kommande ljusare tider. Hyacinter går att sätta i nästan vad som helst. Jag har klassiska hyacintglas och i år har jag även planterat i temuggar. Några amaryllisar har hamnat i en gammal uppläggningsskål. Allt är tillåtet, det är bara att experimentera och finna vad man själv tycker är vackert. I år har det blivit frossa i vita julblommor här. Just hyacintdoft upplever jag ibland som lite tung och kvävande, men det finns olika doftklasser. Våra vita blommor har doftklass ett och då förnimmer man endast en underton av väldoft. För visst doftar det jul om dessa blomster?!

Fotografier: Weronica – En mammas dag.

9 comments

  1. Nu finns det inte så många kristallskålar just här hemma. Men håller med dig om att det är otroligt kul att sätta lökar i lite allt möjligt.Här spelar en vit skönhet på sista versen så i veckan får jag ge mig ut att handla en ersättare.Ha en fin grå dag.Kram Lina

  2. Just i år är jag helt galen i hyacinter. De första åkte in före första advent i år och jag njuter av dess doft. Väldigt fina bilder i inlägget. Tänk att du fångat det blå ljuset som är så vackert.

  3. Jag har också satt hyacinter i temuggar i år. hade inga krukor som passade utan tog det jag hade. Det blir jättefint!

  4. Alla: Visst är det fantasktiskt fint med alla blommor nu! Och fram med skålarna och andra fina saker att sätta dem i som sagt :)Minks: Aj då. Jag är inte allergisk, men är ändå känslig för starka dofter. Jag brukar få flytta ut hyacinter, men de här fungerar fint. De har bara en svag doft och jag tror att det skall finnas sorter även för allergiker nu också. Du får satsa på amaryllis istället – prakt utan doft :)Solåkra: Jag har också på något sätt återupptäckt hyacinten i år. Den var lite trist på något vis, men allt beror som sagt på sammanhanget. Den behöver inte tvångssitta i någon trist julgrupp med vitmossa, utan kan lyftas fram på andra sätt istället. Tack!

Leave a Reply

Your email address will not be published.