Blått

bla10-copy.jpg

Det är förvisso röda tider nu, men jag blickar framåt. Det har talats om det ett tag. Jag har känt stämningarna. Nu börjar det även märkas ordentligt i tidningar och plock. Det vankas blå tider. (Cashmeresjal från My Pashmina)

bla1-copy.jpg

Jag har skrivit om det förut. Hur en färg blir det instinktiva valet när det gäller små detaljer såsom blommor, anteckningsböcker, accessoarer, snören på presenter, pennor – tja det mesta som man kan tänka sig när man är detaljnörd. Jag har i nämnd ordning avverkat orange, gul, rosa och lila som primärval. Nu är det dags för blått. (Klassisk Iittalaskål i Water Blue)

bla2-copy.jpg

Man kan hävda att alla färger alltid finns. Så är det naturligtvis. Och vissa färger finns alltid som en bas. Men visst är det så att ibland accentueras en ton lite extra. Färgen går från att ha varit en i spektrumet till att komma fram i finrummet igen. (Matta IKEA PS Stuga)

bla3-copy.jpg

Blå är en sådan där färg som alltid finns med. Jag har exempelvis sedan länge en utvecklad svaghet för blått och vitt porslin. Det är en klassiker som aldrig går ur tiden och som alltid känns aktuell. (Blue Italian från brittiska Spode)

bla4-copy.jpg

Blått i kombination med vitt kommer också alltid igen som ett stråk i klassisk sommarinredning. Vi tycks aldrig tröttna på kombinationen när solen börjar intaga landet igen. Kombinationen är dessutom alltid levande i den aldrig sinande populariteten för New England-inredning med t ex Lexington och Ralph Lauren i spetsen. (Klassiska Hunters i marint)

bla6-copy.jpg

Marint är även ett säkert val i en klädstil som jag kärleksfullt benämner som Preppy och som, i en uppdaterad variant,  ligger mig själv varmt om hjärtat. (Trenchcoat: H&M)

bla5-copy.jpg

Men jag måste ändå för egen del utnämna ett nytt blått sken. Vi har visserligen en blå Howardgrupp som inköptes i slutet på 90-talet då den stora blå eran regerade. Nu var det väldigt länge sedan man siktade en blå soffa i en glassig inredningstidning, men nu börjar man se en förändring. Som sagt, det blå är tillbaka. Speciellt den där riktigt primärblå som i Matisses ikoniska måleri. (White Palm on Blue av Henri Matisse/Allposters)

bla7-copy.jpg

Denim finns alltid med i modebilden, men varierar modemässigt i nyans och tvättning. Blå accessoarer i mörkare toner har vi inte sett på ett bra tag, men de är på ingång igen känns det som. (Börs från Mulberry)

bla8-copy.jpg

Sedan är det så med färger som känns extra aktuella. Man kan återupptäcka äldre mönster som får ett nytt uttryck i en annan färg. (Mademoiselle av Lisa Bengtsson/Mairo)

bla9-copy.jpg

Vi har länge omgett oss med pasteller i olika nyanser, men jag tror att vi mer och mer skiftar mot de klassiska primärfärgerna – och då inte bara svart och vitt. (Bäddset Guldlin Blad/IKEA)

bla-copy.jpg

Det är skoj när man skriftar färgseende lite. Man får upp ögonen för saker som man har tittat på tidigare, men ändå inte sett ordentligt. (Handduk Paradis Mingla Design/Juniform)

bla11-copy.jpg

Blått inspirerar mig mest just nu!

(Black is Blue, Anne Black/Living in a box)

15 comments

 1. Vi är så ute att vi nu blir inne! Här hemma älskar vi blått. Har vitt som bas på väggar, men resten är ett saligt hopplock av björk, vitt, mörkblått och mörkrött (utan att det blir marint). Det här inlägget var riktigt inspirerande för mig!

 2. Monnah: Jamen det är just så fantastiskt – förr eller senare så kommer det igen 🙂 Just ljust trä i kombination med blått och rött känns helrätt just nu. Det viktigaste är ju såklart som alltid att man trivs själv, oavsett vart färgvindarna blåser. Vi har ju suttit riktigt gott i vår blå soffgrupp i tio år 😉 Men ändå kul att sätta upp fingret och se vad som känns just nu!

 3. Sussi: Absolut flott, och jag vill ändå tillägga att det känns lite kittlande spännande just nu rent trendmässigt 😉 Det var länge sedan vi såg blå som en het accentfärg och när de klassiska verken av Matisse, Mondrian och Picasso kändes som något som man absolut kunde tänka sig att sätta upp på väggen. Allt går i cykler i vanlig ordning.

 4. Åh visst är det härligt med blått! Jag har en packe med blå tygbitar som jag tänker ska bli nya kuddar till kökssoffan. Det blir ett januari-projekt att ta tag i. Jag räknar med att jag ska vara heltrött på rött då. Blå elefanter, en urgammal bit blått tyg med vita duvor och så lite köksrutigt, det blir nog finfint. Ha det gott en grå dag som denna!

 5. Hejsan!Jag undrar bara om trenchcoaten från H&M finns att köpa på nätet. Har varit inne på H&M webshop men hittar den inte. Den är så snygg, jag älskar blått.

 6. Mmmm, marint!Det är många “check” idag oxå. Blått – checkPreppy – trippel-checkMullis – checkHunter – check (fast i svart har jag)L.O.V.E.L.Y. !!!

 7. Hej igen! Tack för kommentaren inne hos mej =) Känner du till vilka färger Sturehofkrukorna finns i? Har sett vita, svarta, terracotta, gröna och röda. Har egentligen bestämt mig för vita nu, men om det finns aubergine-färg eller creme så måste jag kanske tänka om… Ha det bra, Ulrika.

 8. Härligt inspirerande trendspaning. Visst känns blått rätt just nu. 🙂 Mycket tjusiga saker. Extra sugen blir jag på IKEAS PS Stuga och det underbara blåvita porslinet.

 9. Så kul att läsa dina tankar kring blått!Blått var min absoluta favoritfärg som liten. Men jag har haft en avig inställning till blått i inredning. Mest för att det enda blåa som automatiskt kommer upp i huvudet är blåflammiga 90-tals-tapeter :-)Men precis som du skriver så kan man se färger med nya ögon i olika perioder. Midnattsblått är vackert – jag har ett garnnystan i midnattsblå färg som jag tycker bara är så himla fint :-)Mademoisellen i blått såg faktiskt annorlunda ut, som du säger ett annat uttryck. Fint!

 10. Jag håller med. För min del har det varit mycket rosa på sista tiden och jag är så trött på det. Efter jul ska det bytas ut och blått känns som ett lockande alternativ. Fräscht på nåt vis.

 11. Anna: Det låter som en plan det! Det är lika grått här idag. Maken pratade om vita stämningar snart. Vi må hoppas det!

  Hanne: Absolut. Titta in under fliken Jackor och kavajer. Sedan går du in under jackor. Där ser man en röd trenchcoat på en modell. Klicka in där, så finns den även i mörkblått. Lycka till!

  Karin: 🙂 Tack!

  Ulrika: Creme och aubergine har jag inte siktat. Jag har sett solgula krukor och de är en riktig färgklick, annars är det nog de färgerna som du skriver. De är så vackra!

  Malin: Ja, nu är det blå tider. Mattan har något alldeles extra som jag skulle kunna tänka mig att se här hemma. Några Spodemuggar finns i skåpen. En brittisk klassiker för en anglofil som mig själv 🙂

  Mrs b: Ja, visst är det så. Man skiftar färgseende ibland, även om vissa färger alltid finns med. Blått är ju himlen och havet och allt därmellan – typ. Det finns oerhört många nyanser. Jag har alltid haft svårt för mer turkosa toner, utan jag känner mer för marin med dragning åt Kleinblått. Och ibland måste en viss överdosering få göra så att ögonen vilar lite. Sedan känns det bra igen 🙂

  Ylva: Vilka fina ord! Tusen tack!

  Kristina: Blått känns nytt, även om det är urgammalt såklart. Jag tror mycket på det nu igen.

  Erica: Absolut – klassiskt välstruket snyggt 🙂 Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.