Trädgårdsliv: Mars – 10

var10tradgard.jpg

Det är förvisso snart april, men med tanke på all snö så blir man ändå förundrad över hur snabbt våren väl kom. Det har verkat så långt bort när man satt och bläddrade i trädgårdsböcker, men nu börjar det att knoppas ordentligt. Vi är ju med vår första trädgård och forna stadsbor som vi är så går man nästan och klappar sina små tappra träd som är ens egna. På framsidan planterade vi ett klotkörsbär som skall vara ett entréträd.

var10tradgard1.jpg

Huset har även fått en fasadsiffra, sent om sider. Ibland tar det tid innan man kommer till skott. Mellan hus och garage syns en skymt av den stenbelagda yta där jag vill göra en lite skuggig innergård genom en sammanbyggnad. Vi får se hur mycket vi rår på i år.

var10tradgard2.jpgEn knoppig klotlönn som strävar mot det blå.

var10tradgard4-copy.jpg

Gräsmattan är som en grönbrun tofsig vattnig yta som inte ser så mycket ut för världen för tillfället. Men, men, den kommer väl igen, liksom vår ligusterhäck. Det blir spännande att se när allt tar fart nu där ute. Förra året handlade bara om anläggning av basen. I år skall det bli roligt att följa växterna på ett annat sätt. Och mer skall planteras. Framför klotlönnen funderar vi på klassisk syrénhortensia. I planteringsytan lite längre bort sitter redan kamliaschersmin och vinbärsbuskar som några små pinnar. Det blir väldigt spännade att se deras utveckling.

var10tradgard3.jpg

Sedan har vi ett stort trädäck som måste rengöras och behandlas när snön har smält bort. Jag skulle gärna vilja ha lite mer pigmenterad grå känsla och inte så mycket av den mättade träoljefärgen. Jag vet att det finns olja med pigment och även andra behandlingar som skall ge mer rufft grått. Har Ni några förslag och erfarenheter?

Och med många andra nybyggare delar vi känslan av att sitta ute inför öppen ridå. Det stora trädäcket behöver bonas in, dels för insynen, dels för känslans skull. Jag funderar på någon typ av skärmvägg/spaljé som gavel och kanske uppväxt häck som t ex avenbok mot gräsmattan för att få till lite grönt där. Det kommer att ta tid innan trädgården är tillräckligt uppväxt, så i första läget kanske man får sikta in sig på att just bona in trädäcket. Jag tar gärna emot idéer och tankar kring detta.

var10tradgard6.jpg

Och såklart – vit magi. Nog har jag sett andra, men Ni ser väl att den här är alldeles speciell. Tänkte väl det. Vår första lilla snödroppe :)!

Ha en fortsatt trevlig helg!

25 comments

 1. Så roligt med lite trädgårdstankar! Vi är ju lite i samma fas själva, och diskuterade häck och annat igår kväll. Jag är rejält sugen på att sätta igång, men vet att vi måste hålla oss till de rätta prioriteringarna och fixa annat först för att inte starta för många projekt samtidigt.Självfallet kommer det bli kul att följa vad som händer i er trädgård. Syrenhortensia låter som ett fint val! Vi har en plats i vår trädgård där jag ser framför mig någon form av syrenberså, men vi får se.Jag har funderat på att såpa in altanen, men har inte riktigt friskat upp minnet ännu med hur “bra” det anses (dvs om det ger nåt eller inte).Hoppas ni får en skön lördag med Earth Hour!Vi har haft en heldag med något för både stora och små. Vi har äntligen införskaffat oss löparskor, och jag kan varmt rekommendera en kunnig “proffs”-affär till att prova ut löpar el. promenadskor som passar ens egna fot! Efter en snabb visit inne på Tinna väntar nu en grön glaskruka och lite elefanter på att packas upp 🙂 Och barnen fick lite nöje i form av Naturhistoriska.

 2. Mrs b: Ja, det är samma här. En långsiktig plan som kan delas av i mindre genomförbara enheter. Det är mycket man vill göra, men man får lov att prioritera och ta en sak i taget. Det är också svårt med ett nybygge att se helheten när det inte finns något egentligen. Vi har ju en liten skiss av en trädgårdsplanerare att utgå ifrån, samt lite växttips från en plantskola, men sedan är det en praktik också som bekant :).

  Tvättmaskinen snurrar. Henrik har haft skoj i lerhögarna här ute. Anna och make är inne i staden och ringde från en signeringskö till Erik Saade. Lyckan är förmodligen snart gjort där med. Själv vårdar jag förkylning och plockar, plockar, plockar känns det som. Det var denna lördag det :). Härligt med den uppackningen! Det låter som om ni har haft en fin dag. Skofrågan har jag inte ens kommit till ännu, men jag kan tänka mig att det är en stor fördel att prata med kunniga som kan leta fram det som passar. Ha en skön kväll!

 3. När vi gick i häcktankar tittade vi bl a på bok och då fick jag höra att vanlig bok håller kvar sina löv mycket bättre på vintern än vad avenbok gör och det förklarade varför grannens bokhäck är så gles på vintern! Det sitter bara några spridda löv här och där… Vanlig bok har däremot jättefina blekt orange löv, nästan beigefärgade, som sitter kvar ända tills de nya bladen kommer på våren.

 4. Men ni har ju ingen snö! Säger hon upprört… I Uppsala ligger drivorna fortfarande tjocka och höga. Det går icke att ta sig fram på tomten då snön ligger djup. Och skaren på det. Lyckos lyckos!! Kram

 5. Vilken lycka när första snödroppen kikar fram.Vilken underbar vår och sommar ni har framför er. Massor av roligt att se fram emot i er trädgård.Syrenhortensian är underbar så den kommer du bli så nöjd med.Vill dessutom tipsa om underbara ligustersyrenen och prestonsyren……Blir det en tripp till trädgårdsmässan månne???Kram kram Lina som verkligen ser fram emot att se trädgården växa fram.

 6. Vilket jättefint hus ni har! Jag har också ett enormt trädäck på vår veranda som måste behandlas och fixas men för tillfälllet känns det nästan bara kul att få ta tag i det projektet eftersom det är förknippat med vår/sommar-projekt… vi får väl se vad jag tycker efter att ha gjort 1/10 del på däcket sen =)Anna

 7. Karin: Vi har ligusterhäck runt tomten, men här tänker jag mig att kanske rama in uteplatsen med lite grönt. Det rör sig om ett par tre meter, så för att få önskad effekt så får man i så fall satsa på färdigväxt häck. Man kommer ju att se mycket av detta även inifrån huset, så det är viktigt att tänka sig för hur det hela ser ut året runt. Vanlig bok säger du. Tack för tipset. Jag har även klurat på liguster även här för symmetri, men det kanske blir lite väl symmetriskt? Jag klurar vidare och tackar för alla tankar!

  Sara: Vi hade massor med snö här också för bara ett tag sedan. Man kunde inte riktigt tro att det skulle gå så snabbt för den enorma vita mängden att smälta bort, men det gjorde det faktiskt när det väl satte igång. Gräsmattan är som en sur svamp, så det är väl dit som allt har runnit. Med hopp om smältning även hos er då :). Kram

  Linruz: För oss är ju allt det första eftersom vi inte har haft trädgård innan, så visst känns det alldeles speciellt med att upptäcka allt :). Vi funderar på någon syrén på framsidan. Skall kolla upp dina tips. Tack för dem! Kram

  Anna: Haha! För oss är det första gången någonsin, så allt är fortfarande ganska kul. Kanske tills man inser hur stort det där däcket är ;). Jag klurar på olika behandlingar och tar gärna emot tips!

 8. Har haft bloggvila ett år, men nu kände jag att det var dags att börja om – länkade till dig och hoppas det är OK. :-)Hoppas att våren tuffar på utan bakslag här i Linköping; det känns som att den behövs nu..!

 9. Himmel vad härligt att se mark och gräsmatta igen! Det kan vi inte se mycket av än här hos oss, men jag hoppas på soliga och varma dagar för nu vill jag också se barmarken. Ni ser verkligen ut att ha en fin planering av er tomt. Så spännande att följa de små liven nu till våren kan jag tänka! Vackert med klotlönnen centralt placerat bakom huset.Ha en fin fortsättning på söndagen!

 10. Kommer säkert bli en jättefin trädgård! Roligt att planera och låta det växa fram.När det gäller trädäcket rekommenderar jag dig att inte behandla det alls. Då blir det naturligt grått och du slipper allt jobb varje vår. Om du oljar det blir det väldigt mörkt. På vintern ser ett obehandlat trädäck lika tråkigt ut som ett oljat men när sedan vårsolen kommer fram är det precis som om att solen bränner det rent. Vilket inte sker om det är oljat.Lycka till med alla projekt!

 11. Ååh vad härligt med trädgårdstankar. Vi har just flyttat till en lägenhet med en egen liten trädgård och altan mm. men än så länge så ligger snön tung här uppe i Umeå så några ordentliga planer har vi inte vågat börja med… Men börja drömma kan man ju! : )

 12. Jag tycker att vårt trädäck har antagit den där gråa färgen av sig själv.Var ute i trädgården idag: ite här och lite där också lite här igen och där. Så mycket att göra!

 13. Ni har så himla fint hus, jag måste bara säga det! Det ser så härligt ut med allt det ljusa vita, pardörrarna, de stora fönstren, balkongen – allt. Och jag ser fram emot att få se grönskande vår- och sommarbilder 🙂

 14. Hej!Jag har sett reklam för en produktserie för trädäck som verkar helt otroligt. Siio eller nåt sånt heter det. Kanske kan vara nåt för dig?

 15. Hoppla hoppla! Behandla INTE altangolvet, den grå färgen kommer så fint av sig själv. Behandlar du med någon sorts olja så kommer algerna stortrivas och altanen kommer inte få den “torra” silvergrå nyans som är så vacker….med rosa Mårbacka till…Tvätta däremot med såpa (eller Yes..) varje vår så kommer det bli så fint så. Lägg på med skurborste och skölj av.Ni har ett mycket vackert hus!

 16. Kul att så många kommenterar på trädgårdsinlägg! Längtar vi efter vår nu eller? Ett härligt vårtecken tycker jag. Det ska bli kul att följa utvecklingen av din trädgård. Syrenhortensia är fin eftersom den blommar på hösten men jag tycker nog att den verkar vara lite kräsen (min har inte alls växt mycket på de åren vi har haft den). Något som blommar om hösten eller på våren är alltid trevligt…Läste att någon tipsade om bok här ovan istället för avenbok. Det rekommenderar jag också. Jag har sett den som avskärmning vid ett par tillfällen och det är kanonsnyggt! Lätt att hålla efter (den håller formen bra) och lyser i guld om hösten och behåller som sagt bladen på vintern.

 17. vi har ett stort trädäck, där inget tak skyddar. Altanen blir gråaktig utav väder och vind. Vi brukar faktiskt bara köra av altanen med högtryck och inget annat.Vi kanske har oljat den 3 ggr på 6 år….Så tvätta av den och låt naturen sköta resten. Hos oss har det gått fin fint! 🙂

 18. Hinner inte läsa alla svar nu, men glöm inte att gödsla! Den första omgången kan med fördel ges direkt på den sista snön, för att inte bränna gräset. Det blir mycket roligare resten av året då. Köpte själv hem igår.

 19. Vi har “oljat in” vårt trädäck med en produkt från Sioo (rabatt om du är med i villaägarna).Vi gjorde det förra året och det blev superbra!Ljusgrått och inte den där mörka oljade känslan. Finns nog nån bild på bloggen om du vill se resultat.Dessutom ska det hålla lääääänge och vi behöver inte fixa så mycket med trädäcket i år.Vi har oxå nybygge och har lite av samma problem – mycket insyn & inte så vädligt privat eller mysigt. Det får vi jobba vidare på i år ..Lycka till med era projekt 🙂

 20. Hej
  Tycker eran fasadfärg är jättefin vit! Vi letar efter en vit färg till vårat hus.. Snart dags att måla! Men så svårt att hitta rätt vit färg..
  Vad har ni använt er av för färg/kod? Jättetacksam för svar:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.