Odling för barn (och för andra noviser)

 

Anna kom hem med en liten plastkruka i går där hon och en kompis hade planterat en körsbärskärna. Här skall det bli träd minsann. Det vattnades och pysslades med denna lilla planta. Här finnes således en odlingsglad åttaåring. Tålamodet är det inte så värst bevänt med ibland, så om mamman idkar inredningsterapi så kanske lite trädgårdsdito kan vara något för dottern :). Vi kom aldrig i gång med våra pallkragar förra året. Jag är helt novis när det gäller odling. För egen del tänker jag mig lite kryddor till köket i första hand. Barnen skulle kunna få en egen att plantera lite blommor och grönt i som de får sköta om. Har ni några förslag på lättodlade saker som ger fint resultat?

signature

11 comments

  1. Vad roligt att din dotter intresserar sig för plantor. Försöker att få min son att åtminstonde plocka lite blommor, men det går trögt. Paprika är superenkelt. Ner med några frön, ställ i ett hyfsat soligt fönster och det växer. Paprikor som går att äta blir det också. Jag lovar :-)Ha en bra dag!Jenny

  2. Köp smultronplantor som inte revar sig! Så gott! RingblommorLuktärtorGräslökRuccola salladSolrosLite tips från en som inte har så gröna fingrar! Men har lyckats med detta. Sen på soligt ställe kan ni ha tomat och gurka också. Finns färdiga plantor att köpa – det går ju så mycket snabbare då. ;-)Lycka till!A

  3. Jag anlade vårt första lilla grönsaksland förra våren och jag har absolut ingen vana, men det som växte som sjutton var DILL, MORÖTTER, RÖDBETOR OCH LUKTÄRTER. Haricot verte och västeråsgurka gick det sämre med… Luktärterna var en dröm, i alla möjliga färger som fick klättra upp för en kon som jag band ihop av bambukäppar. I min blogg under kategorin “trädgård” kan man se bilder av härligheten!

  4. Kul! Tror massor på att barn ska få odla om så bara på fönsterbrädan. Pilla ner gula ärtor i kruka och det händer grejer snabbt. Snabbt är bra för att se resultat nästan från dag till dag ökar lusten. Lättodlat i landet/krukor ute är t ex squash, morot, smultron (sätt frö inne nu el. köp planta), ringblommor, rabarber, sockerärtor… Körsbärsträdet lär nog dröja. 😉 Ett eget litet träd snabbt att sköta om får man av ekollon eller lönn. Gå och kolla under nån lönn efter “näsor” de gror som ogräs. Lycka till!

  5. Vår 5-åring sådde hej-vilt 🙂 ute i lådor förra året och allt blev jättefint och växte ganska fort (vilket dom ju brukar uppskatta…) I lådorna hade vi “fjärilsblandning” med blommor, sockerärtor, morötter, persilja och gräslök. Det blir samma i år förutom blommorna för dom blev fulla med löss och det har hon INTE glömt 🙂 Lycka till!

  6. Jag fixade 5 planeringslådor på tomten förra året. En fyllde jag till barnens glädje med jordgubbar och smultron. En med potatis, en med blommor som mamma kunde ha i vas inne (sommarmalva, rosenskära, luktärtor och vallmo). Och en med sallad, ruccola, persilja, grsälök, salladslök och dill som gjorde hela sommarens matlagning så mycket roligare. Och den minsta fylldes med gula och röda morötter och rädisor. Barnen älskade att få hämta potatis, morötter och rädisor. Och de åt mer grönsaker än på hela året av bara farten. Mamma bara sådde och vattnade och grannarna tittade och pratade avundsjukt!Det var lätt som en plätt och jag förstår inte varför jag tvekade så länge innan!

  7. Solrosor brukar min kompis helenas barn plantera. Och så brukar de ge bort plantor när de är borta på fest. Vi har fått några tillexempel. Det ger utväxling på en gång – redan efter två dagar kan man se något – de blir stora och fina.

  8. Känner man att man inte vill ha arbetet med att så fröer och allt jobb kring det så är det toppen att köpa färdiga plantor att plantera. Kryddor, jordgubbar, smultron… ja det finns hur mycket som helst. När det gäller fröer som ska förodlas är basilika, tomater, paprika toppen. Fröer som direktsås är sallad, rädisor, morötter och rödbetor säkra kort. Sättlök är toppen om man vill ha lök. Mycket lättare än att hålla på med frön. Lycka till med era odlingar!Kram Lotta

  9. Odla basilika och ruccola! Lätt som en plätt! Krasse och luktärt är också det mkt odlingsvärda- Men framförallt. För att få lite självförtroende: kör inte bara på säkra kort. Var lite wild och crazy. Du lyckas säkert! Och får blodad tand!!!

  10. Hej brukar sätta tomater i plast kruka och har i mini drivhuset sätter det typ mitten på april eller slutet beror på vädret och värme.Kan ta dom tomater ni gillar i affären när ni ska äta dom så dela en och ta några kärnor som får ligga och torka typ2 dagar. Lycka till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *