Vad nu?

34pelargon1-kopierablogg.jpg

Allt har sin charm. När vindarna viner utanför, känns mina pinniga Mårbacka som tappar blad dag för dag inte direkt i säsong. Annat var det när jag köpte dem. Med löfte om allt som komma skulle under vår och sommar. De har givit fägring länge med rik blomning, men där bland de oranga kuddarna så längtar man inte ihjäl sig efter våriga pelargoner. Så vad nu? För i recyclingens tid måste man väl ge dem chans till en andra storhetstid? Det känns ju onödigt att slänga dem när man med all säkerhet vill ha pelargoner i vår igen. Så vad gör man? Ställer man undan dem ett tag nu? Klipper man ned dem? Sticklingar? Hur klarar de vinterförvaring? Upplys mig kära pelargonvänner där ute :).

14 comments

 1. Antingen klipper du ner dem nu eller så väntar du till i vår…. Ställ dem bakom en gardin eller i något fönster där du inte ser dem (för de är ju inte vackra nu ett tag framöver) Har du en sval källare är det helt ok, så länge det inte är minusgrader så tål dem lite kyla. Vattna ytterst sparsamt, bara så pass de håller sig vid liv. Sedan fram mot slutet av januari kan du vattna lite mer, ta fram dem i solfönstret och plantera om i ny jord. Då passar det också bra att ta sticklingar eftersom du ändå klipper ner dem, de tål ganska hård beskärning. De första blommorna kan man med fördel bryta av, då blir plantorna buskigare. Om du inte har plats för hela krukorna kan du ta alla sticklingar som finns på plantan och spara i vatten över vintern. Plantera i januari. Jag har provat båda och det funkar. Pelargoner tål mycket mer än man tror.

 2. Vänta med att klippa ner till i vår, ställ svarlt nu. Bättra på med pelargonjord i vår och klipp ner..min kom jättefint tillbaka då:) Jag ska ge mig på att övervintra mina ffina olivträd i vinter nu när förrådet är färdigställt och förväntas hålla i vinter en sisådär 5-6 grader:) Vi får se hur det går med det projeket:)Har du varit och handlat brödburk på Nordik?? Så den svarta snyggingen där:)Kramis M

 3. Nilla: Tack för länktips! Pelargonsällskapets nybörjarskola verkar vara något för mig :)Mia: Tusen tack! Jag tränar på att vara lite mer ruff i förhållande till växter. I helgen beskar jag buskar som blev bra mycket snyggare efteråt än innan. Jag är inte helt säker på tekniken där, men det kändes bra efteråt :)Mia: Aha – kan de stå svalt och även ganska mörkt? Vi har element i garage och förråd så där blir det ju inte iskallt framöver. Jo tack, projekt har man så att man klarar sig 🙂 Japp, Nordik it is. Ett för bra pris för att låta bli liksom. Jag har en vit innan, men kände att den där svarta skulle stå bra just där 🙂

 4. Hej!Visst kan du ha dem mörkt. Jag har mina i källaren och där är kolmörkt och ca 12-15 grader och det funkar finfint.De tappar alla löv och ser förskräckliga ut under vintern och när man tar upp dem till våren.Då klipper du ner dem och snabbt som ögat börjar de grönska igen ; )Men, än är det väl inte dags att ställa undan väl? Man måste ju suga på sommarkaramellen så länge det går. Jag plockar undan mina i slutet av september. Fast å andra sidan har jag inga oreangea kuddar att ta hänsyn till ; )

 5. Anneli: Haha! Jag kan nog klara kombon även med de oranga kuddarna ;). Jag hoppas på lite mer sommar också. Det kan väl inte vara alldeles slut redan?! En pelargon blommar jättefint och har fortfarande kvar både knoppar och många blad. Två andra börjar se väldigt sorgliga ut, så de åker nog snart från fönsterbrädan. Tack för tips!

 6. Även jag ställer mina pelargoner i en mörk källarskrubb. Sedan gäller det bara att komma ihåg att man ställt dem där när solens strålar börjar värma. I år hann det bli både maj och juni innan fem krukor med stendöda pelargoner togs upp ur källaren 😉

 7. Hej Weronica!Jag övervintrar mina pelargoner i vår friggebod (som har värme på hela vintern ca 5grader. De ska gärna stå svalt men också ljust enligt de råd jag fått men vår “frigga” har inget fönster och det går bra ändå. Jag ställer dit dem, tar ev bort endel blommor då Mårbackan ofta blommar för fullt när den ställs undan. Sedan vattnar jag dem några ggr under vintern, kanske en gång per månad. I februari/mars får de komma in i huset. När de börjar skjuta nytt liv i dem (grönt, i friggan kan det redan börjat skjuta men då vitt p g a bristen på solljus) så klipper jag ner dem och ger dem ny jord.Lycka till med dina pelargoner och tack för din fina blogg!/Kerstin

 8. Ser att du fått massor av finfina råd. 🙂 Jag skulle dock passat på att ta lite sticklingar också. Knipsa av på lämpligt ställe och direkt ner i jord har funkat för mig på sensommaren. Lycka till!Kram Karin

 9. Hej Helena,Mina Pelargonier, det är ju några stycken, får stå i fönstret fram till september och sen flyttar dom ner till vår äppelkällare som håller si sådär 5-8 grader på vintern. Där ställer jag dom obeskurna med alla blad kvar högt upp på vinhyllan och det finns ett litet fönster som släpper in lite ljus. Jag kommer väl ihåg att vattna dom kanske 2-3 gånger under vintern och dom klarar sig jättebra.På våren tar jag fram dom i mars/april och skär ner dom ganska rejält. så får dom stå i fönstret i ett par veckor tills dom skjuter skott. Då planterar jag om i ny jord. Några får större krukor så att dom blir större och kraftigare. Man kan hålla efter och beskära dom ett par gågner i början så blir dom lite lägre och kompaktare. Mina Mårbacka brukar annars dra iväg och bli lite höga och rangliga. Jag tar även sticklingar på våren och dom kan du sätta direkt i såjord med en platspåse (några hål i) överdragen krukan till en början.

 10. Jag slörpar i mig alla tips som du har fått. Dessvärre är det ont om mörka och svala platser när man bor i lägenhet…

 11. verkligen ingen expert på det här, men vi lyckades så bra, helt slumpmässigt med den danska motsvarigheten till Mårbacka: den stod i ett fönster större delen av vintern och vattnades då och då, när de andra fick. i kanske februari lyckades vi ha ner krukan i golvet, den åkte då ner i källaren och, trodde jag, dog. stod mörkt, fick inget vatten. men framåt våren sköt den skott, vi klippte ner och ställde ut den (planterade kanske om också?) och den har blivit hur fin som helst i sommar, blommat massor. värt att försöka spara dem tycker jag!

 12. Tack för en finfin blogg W. Jag har följt dig i flera år men brukar liksom aldrig kommentera. Men bättre sent än aldrig 😉 Precis det du skrev om i inlägget har jag gått & funderat på idag så jag blev så himla glad nu när jag läst alla svar & tips du fått. Dom suger jag också i mig. Fortsätt skriv, precis som du alltid gjort – du gör det med bravur! Kram Lina

Leave a Reply

Your email address will not be published.