Söndagsbild IV

36sondagblogg.jpg

Det var väldigt vad denna helg sprang iväg. Inte blev det några rundor i skogen heller, snarare äppelpaj gånger två. Det blev favorit i repris från Elisabeth Johanssons fina Min äppelbok. Pajen smakar väldigt lyxigt, men är snabb och lätt att göra. Sådant gillar man mycket.

Superenkel äppelpaj

Pajdeg: 125 g kallt smör, 3 dl mjöl, 1 msk socker, 1 krm salt och 1 msk 3 % mjölk.Fyllning: 200 g mandelmassa, 5 äpplen, 1/2 dl socker, 1 msk kanel, 20 g kallt smör.

*Gör pajdegen, tryck ut den i en pajform och förgrädda den i 200 grader i 10 minuter.*Riv mandelmassan och fördela över pajbotten. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda socker och kanel och vänd klyftorna däri. Lägg klyftorna i ett fint mönster i formen och hyvla över lite smör. Grädda pajen i ca 25 minuter. Servera med vaniljsås, vaniljglass eller annat efter behag.

Bidrag till Fabrikens söndagsbild.

signature

5 comments

  1. Låter som en sann Lina-paj den där. Men nu får det nog ändå vara bra för min del. Jag måste spara på det söta ett tag nu, det blev visst “slagsida” på den fronten ett tag nu. Jag sparar ditt recpt till kallare tider, det är fint att ta till något smaskigt framför mysbrasan då. :)Underbar bild!KramLina

  2. Fin bild! Den pajen är verkligen smarrig, vi gjorde den för några veckor sen. Boken fick jag i julklapp förut, gillar omslaget mycket! Har dock inte hunnit baka något mer än pajen från den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *