Tisdagstema: Recycling

Jag är kvar i mitt egna rum när jag tar mig an Fabrikens första tisdagstema för året – Recycling. När jag skrev min nyårskrönika funderade jag mycket på en aspekt av återvinning – arvegodsen. Det är liksom höjden av det personliga att omge sig med något som har nötts av generationer i de egna leden. Jag har inte alls mycket sådant. En förklaring är att jag länge var tämligen osentimental när det gällde det gamla. Jag ville skapa min egen historia med mina saker som jag valt ut. Med de grå håren märker jag att jag hyser en större respekt för det som en gång varit. En annan förklaring är att mina föräldrar satte bo på sjuttiotalet med folhemsbyggande IKEA. En och annan avlutad möbel skulle man ha, annars var det det nya som var i fokus. Och det nya skaffas på olika ställen beroende på bakgrund, intresse och plånbok. Om det inte finns en vind med staplade designklassiker, så finns det nu alla möjligheter ändå att skaffa sig historia genom auktioner, Blocket och Loppis. För recycla skall vi alla göra – på vårt vis.

1tisdagblogg-tile.jpg

Återvinning inom inredning kan vara många olika saker. Att plocka om bland sina saker kan göra att man ser dem på ett nytt sätt igen. Man kan helt enkelt recycla bland de egna leden för en ny känsla. Två favoriter som återvinner på olika sätt. Ett våningsfat från Crème de la Crème som tar tillvara gammalt porslin. Just nu har jag klämmor till min moodboard på mitt fat. Elin Tidbecks dalahäst som görs av gummiträd när trädet själv går till vila och som därmed sparar naturen. Och ett arvegods då. Från min gammelmormor Linnéas sida kommer en stor chiffonjé som sväljer det där “allt möjligt” i alla små lådorna. Först tyckte jag inte att den passade i vårt hus. Men sedan saknade jag den, eftersom den följt mig länge. Och nu vill jag inte vara utan den.

Bidrag till Fabrikens tisdagstema.

signature

14 comments

 1. Mon Dieu! Alltid lika fint, eller snarare supervackert. Jag minns när jag inte förstod någonting av att plocka fram gamla grejer. Vad var grejen, när man kunde köpa nytt? På den tiden skulle allt vara björk, plexi och blanksvart – Uugh! Tur att jag kom på bättre tankar. Mognare tankar. Det är så skönt att åldras. (ibland)Min bästa julklapp i år vad farmors gamla silver – hela uppsättningen! Kan du tänka, vilken lycka?!Tack för så mycket fint, och tack för att du delar med dig. Och som Sofia säger, tack för att du påminner om Fabriken. Trodde fortfarande vi hade jullov ;)Kram Anna

 2. Alltid lika vardagsvackert hos dig! :)Jag gillar ditt snack om återvinning, återvinning kan ju se ut på så otroligt många olika sätt och de du nämner känns helt rätt. Jag fick intresset för loppis och auktioner med mordersmjölken och har i stort sett byggt upp alla mina unga hem med gamla möbler från min farmors vind. Stringhyllorna tog jag aldrig reda på, men det tycks någon annan ha gjort för de finns inte kvar där längre. Rackarns. :)Jag har inte skrivit så mycket om det i år, men oj vad jag gillar dina samlande bilder Weronica. Det bor en dekoratör i dig!Ha en fin tisdagskväll!KramLIna

 3. Vad fint du gör!Köpte igår en bukett tupaner och fick letat fram en gammal tillbringare som är arvegods från min mammas barndomshem. Pryder nu vardagsrumsbordet som går i väldigt modern stil; härligt krock tycker jag! //Anna

 4. När man kommer in så här efter tio tidigare “kommentatorer”, är det svårt att säga något annat än; instämmer! Grönt är skönt, särskilt med Morris som kuliss. Det får bli mitt lilla tillägg :)/helena

 5. Jättefint!! Fick en L-mugg av min bror i julklapp som jag ska ta med mig för att förgylla arbetsplatsen på mitt nya jobb som jag börjar på måndag! 🙂 Älskar de där muggarna!

  Undrar var ängeln som hänger på chiffonjén kommer ifrån? Så söt!

  Tack för ett fantastiskt bloggår! Du är min inspirationskälla nummer ett och jag ser verkligen fram emot att inspireras av dig även 2011!

  Kram från Lisa

  Lisa: Vilka fina ord! Jag sträcker på mig och blir inspirerad till kommande stordåd :). Ängeln kommer från Svenskt Tenn. Jag vann den i en kalenderutlottning för några år sedan. Den täcker förlusten av en liten knopp som kom bort när vi flyttade. //W

 6. Jag gillar definitivt tanken på återvinning av saker man redan har. Jag brukar flytta runt på möbler, tavlor och saker titt som tätt (till makens stora oförstående) och det blir nästan alltid bättre än innan och så mycket bättre än att alltid köpa nytt. Loppisfynd är också kul men jag tycker det har blivit svårare och svårare att göra bra fynd nu och tenderar att mest komma hem ett par böcker..

 7. Hej hopp, härliga bilder ! Jag undrar så vart den vackra gröna knoppiga krukan kommer ifrån ! Stort tack och kram / Petra

  Petra: Det är Josef Franks Hortuskruka för Svenskt Tenn. Jag önskade den mig i många år innan den blev min. //W

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *