Tisdagstema: Designfavorit (återvinning)

The show must go on – i alla fall när det gäller Fabrikens Tisdagstema :). Tusen tack för alla fina hälsningar! Jag tror att jag känner mig aningen bättre bara av att läsa dem. När man är sjuk har man all tid i världen att ligga platt och tänka på allt möjligt. I går kväll tänkte jag på min morfar igen. Efter att ha funnit ett exemplar av en bilbilaga i badrummet. (Jo, jag har en man som ägnar sig åt att sitta där och läsa). Det handlade om en retrotur på Östermalm i en Mercedes Benz från 1978. Min morfar jobbade och slet hela sitt liv. En dag köpte han sig Bilen. Med en stjärna framme på motorhuvuden. Som lyste med ett symboliskt skimmer. Och putsades ofta. På tal om designfavoriter då. Och något som är lite mer än bara det det faktiskt är. För mig är det inte bilar. Och jag tror att min morfar hade förklarat mig smått galen som lade så mycket slantar på min designfavorit. Men om jag hade dragit storyn för honom och jämfört med hans stjärna, så kanske.

8lampa.jpg

Det här blir ett ode till en lampa. En enkel hyllning till ett sådant där ting som är så mycket mera än sin funktion. En betydelsebärande symbol för något som finns inne i en. Själva essensen av den där duktiga flickan som till slut kanske blev något annat. Så många små kataloger och tidningar med hundöron i. Så många besök i den posha inredningsbutiken. Tänk om. Tänk när. En sådan fulländad form. Basalt, men genialt. Och själva kronan på verket i drömmen om A Room of Ones Own. Till slut tog jag mina sparade slantar och köpte mig en när vi flyttade in i huset för snart två år sedan. Nu står den där på skrivbordet och sprider ljus. I början kändes den som en gäst på besök, men nu är den en vän i vardagen. Bara en lampa. Men även en del av min berättelse. [Återvinning från bloggen augusti 2010]

Bidrag till Fabrikens tisdagstema. Lampan är en BL1 Table designad av Robert Dudley Best 1930.

15 comments

  1. Det finns inte en snyggare bordslampa. Så är det. En dag ska jag också ha en, men jag måste först samla mod att lägga så mycket pengar på en lampa. Och så måste jag också få till ett eget rum, eller bara en del av ett rum, som jag kan kalla mitt. Och bara mitt.Ha en fin dag och hoppas att du är frisk nu!

  2. Älskar meningen; I början kändes den som en gäst på besök, men nu är den en vän i vardagen. Fantastisk vad du kan få till det. Till och med när du är sjuk. Hoppas det går åt rätt håll och att du känner dig mer än aningen bättre snart. Kram Anna

  3. Så fin text. Håller med Anna, det är fantastiskt vad du kan få till det!Är säker på att din morfar skulle ha fattat att det är samma sak om han läst texten…Ligg nu platt och kurera dig så mycket,kram!

  4. Den bordslampan är sååå fin! Ibland är det värt och lägga lite mer pengar på designprodukter, de kan göra en så glad då man ser dem, bara för att de är lite mer :)Hoppas att du kryar på dig fort!

  5. Roligt att du är tillbaka. Det är verkligen en tjusig lampa. Är lite nyfiken på vad du tyckte om Downton Abbey, infriades förväntningarna?Med hopp om fortsatt tillfrisknande!/Cecilia

  6. Aa – som jag gillar dina anekdoter och livsberättelser. Du är en stjärna!… och en riktig stjärna är värd en snygglampa. Såklart! Hoppas du mår bättre och hoppas glaset höll. Tänkte på det – att den kanske var värsta kraset när det kom fram. Hm.Kram.

  7. Det tycker jag han gjorde rätt i din morfar! Jag menar tänk så strävsamma de var/är i de äldre generationerna, många sparar och gnor på. Då känns det underbart att läsa om någon som till slut unnade sig något. :)Ja, en lampa som har hållit stilen i över 80 år och dessutom verkar populärare än någonsin, måste väl anses vara en riktig designikon!/helena

Leave a Reply

Your email address will not be published.