Trädgårdslust

I dag är det dags för den stora bokrean. Den forna magin kring den må vara borta, men jag blir ändå bokrusig så här års – inte minst av nostalgiska skäl. När jag var liten bodde min allra bästa vän många mil bort. Vi kompenserade avståndet med flitig brevväxling och helger tillsammans. Och så var sportlovet vikt till samvaro. Då var hon alltid hos mig. Och bokrean var en del i den speciella sportlovsatmosfär som vi odlade. Jag celebrerar helt enkelt boken dessa dagar då den är i centrum mer än någon annan gång på året. För böcker är alltid magi – så klart.

8medfingrarnaijorden.jpg

Detta år blir det inga bokhögar att klämma, känna och bläddra i. Jag har dock förhandsbokat en del som har levererats. Pärlan i år blev Karin Berglunds Med fingrarna i jorden. Vilken makalös liten bok full av klokskaper och sinnlighet. Eftersom mitt trädgårdsintresse är relativt nytt, så ligger jag efter när det gäller att tillägna mig klassikerna i genren. Jag förstår att denna skrift som ursprungligen kom 1999 är en sådan. Men bättre sent än aldrig. Och skulle jag ha haft den tidigare, så hade jag inte förstått storheten i den. Nu har jag läst om syrénförädlaren Victor Lemoine i 1870-talets Frankrike, Karen Bixtens sätt att ta av alla blombladen på tulpaner innan hon arrangerade dem, Helges morellträd som fälldes av en storm, de gamla brittiska damerna som plockade snödroppar för att sälja i perfekt komponerade buketter på Covent Garden och om sultanen som älskade ranunkler. Bland annat. Och jag får mer trädgårdslust än av vilken handbok som helst i genren. Läs, förundras och fylls av förväntan inför vad som komma skall.

I vår kommer Bonnier Fakta ut med två böcker av Karin Berglund med det bästa ur Bonniers stora bok om trädgård. De måste jag titta närmare på. En annan reabok i samma anda som jag börjat läsa lite i och som verkar mycket lovande är Lotte Möllers Trädgårdens natur. Och PS.  Jag ligger efter väldigt när det gäller att svara på mejl och kommentarer här. Jag kommer igen.

5 comments

  1. I dag ska jag faktiskt gå och klämma på böckerna – i flera år har jag beställt via nätet och det är ju smidigt men i år glömde jag. 🙂

  2. Lustigt det där med hur olika ens trädgårdsintresse kan vara. Förr hade vi en stor trädgård som bara gav mig ångest för det var så mycket som skulle tas om hand. nu har vi flyttat till 1/4 så stor tomt och nu börjar jag känna lite trädgårdsförväntan trots allt…!

  3. Den boken låter onekligen spännande! Ska spana efter den, det låter som om den kan vara intressant även om man inte har en egen trädgård att gräva i!

  4. Fortfarande ger mig bokrean nostalgiska tankar på de där sportloven! Alltid onsdag vecka åtta, alltid in till staden då för att frossa och botanisera och köpa på sig klassiker som kanske aldrig blev lästa, åtminstone inte för min del.I år har jag hittills köpt några böcker till barnen. Har inte ens tittat i någon katalog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.