Trädgårdsmåndag 21 mars

Förra veckans riktiga vårkänslor byttes snabbt ut mot ett vinterlandskap i retur här lagom till helgen. Var det månne sista rycket? Nu har mycket av snön blåst bort, men i lördags hade vi en vit värld här igen.

12tradgardsmandagblogg.jpg

Helgen bjöd på strålande sol. Och så snön då. Som tillfälligt tryckte undan trädgårdstankarna lite till förmån för att stå och trycka lite vid husväggen. Där jag tänker större trädgårdsvisioner och där min man mer tänker praktiskt. Det hela förenas exempelvis i vår utbyggnad som kommer att få ett helt annat uttryck när den blir målad.

12tradgardsmandag1blogg.jpgVår enda ynka lilla snödroppe, därför alldeles speciell, omgiven av snö vid en svartvinbärsbuske.12tradgardsmandag2blogg.jpg

Lite så där blev känslan med snön kombinerat med virus som vägrar att ge upp. Varken jag eller trädgården erbjuder det tjusigaste just nu. Men mina små pelargonsticklingar verkar ta sig. Och förhoppningsvis mår våra buxbomsklot prima under den där säckväven :).

12tradgardsmandag3.jpg

Så det mest trädgårdsrelaterade jag har gjort denna helg är egentligen att bläddra i tidningar och böcker. Nya Trädgårdsliv kom i brevlådan i fredags. Jag tycker mycket om den lyxiga känslan med det tjocka pappret och innehåll med finess. I spåren av att trädgård och uteliv har blivit hot, hot, hot igen finner man massor av nya trädgårdsrelaterade titlar i vårens utgivning. Sköna Hem satsar på Country Life, Allt om Trådgård satsar på extratidningar om uteliv, Lantliv trädgård och Hus och Hem trädgård finns redan ute. I slutet av mars lanseras danska Isabellas på svenska. Jag säger – Rosie – kom tillbaka. Möjligen var den satsningen lite tidig när man läser trendvindarna, men nu skulle den sitta fint.

12tradgardsmandag4.jpg

Om man inte bor nästgårds till Zetas trädgårdar så kan man beställa hem deras nya växtkatalog. Det har jag gjort för fyrtio kronor. Jag gillar stämningen som blir av att ha den liggandes på ett bord. Sådan nörd är jag :).

12tradgardsmandag6.jpg

I väntan på att allt kommer i gång på allvar, kan man skaffa sig lite pappersgrönska från Jurianne Matter/Cosas. De små träden poppar upp från korten och ger skön vårfeeling till små hälsningar.

12tradgardsmandag5.jpg

Och så var det premiär i går kväll i åttan för Trädgårdstoppen (boken finns redan ute) som hårdlanserats med mycket reklamutrymme. Jag har inte så mycket att jämföra med i genren, då mitt trädgårdsintresse är nytt. Doreen Månsson och Peter Englander gör en gemensam resa i landet för att kora Sveriges vackraste trädgård. Om man missade så finns programmet att se här. I går var det två skånska trädgårdar med. Englander är välkänd för sina medelhavsträdgårdar som bland annat visats i boken Livet i solen. Jodå, det lär bli blandad kompott av hur intressanta man finner trädgårdarna och jag kan väl kanske tycka att tävlingsmomentet är lite överkurs, men premiären gav mersmak. Man fick sig en del tips till livs – jag antecknade att man skall sätta klätterrosor lite snett åt det håll man vill att de skall sticka i väg åt. En del annat, som att arrangera en överraskning i medelhavsträdgården med att ta in fler röda pelargoner – tja – surprise – not. Men jag kommer att titta nästa söndag också. Och hoppas att det kommer att erbjuda mycket inspiration framöver.

Spirande glädje till oss alla!

Bilder: Ur Trädgårdsliv från Familjen i Uttran, Zetas Facebooksida, Cosas samt omslagsbild/Bonnier Fakta.

8 comments

  1. Oj så mycket matnyttigt. Mitt trädgårdsintresse är, som sagt, ganska svalt men jag har på känn att det kommer att växa under den kommande tiden. Vi har en hel del att stå i vår trädgård så då är det bäst att det är lite kul också! :)Så fint ert hus är. Riktigt fint!/kristina

  2. Hm, missade det där nya programmet. Jag älllskar trädgårdsprogram av någon outgrundlig anledning, trots att jag är helt hopplös vad gäller allt som har med jord och vattning att göra.Ser fram emot att se ert hus i vår, du ser ut att ha så himla mycket fint på gång.Kram kram

  3. Här hade vi vitt landskap i fredags och barmark på lördagen igen. Ganska skönt, det kändes faktiskt konstigt att traska runt på det vita (vi har ju haft barmark ett tag här).Trädgårdstoppen tittade jag också på. Och så bläddrar jag fortsatt i tidningar/böcker. Men det börjar kännas som att det mest är “snack och ingen verkstad” för min del. Jag kommer inte till skott med mycket inte… Ja ja, än är väl inte hoppet ute :-)Er utbyggnad kommer bli finfin i vitt! Kan tänka mig att det är rätt skönt med väggar. Det skulle jag gärna också ha i nån form ute på vår dansbana…

  4. Tack för tipset att man kan se program från TV8 på TV8-play! Vi hade TV8 förut, men så beslöt vår kabel-TV-leverantör att ta bort den från basutbudet och jag har ingen lust att betala mer för TV-tittandet. Men nu kan jag titta på flera program som jag tycker mycket om, bl.a. “En plats på landet” eller vad den heter, engelsk “countryside” mmm så härligt! Idag har vi riktig vårvärme i Uppland så jag ska njuta av en lång lunchpromenad!

  5. Zetas katalog… finfin p..r för trädgårdsidioter om man får vara lite fräck i munnen. VILL HA NYA!Ha en fin dag!Kram Cecilia

  6. Har du sett att tidningskungen.se har ett bra erbjudande på Isabellas just nu?Själv räknar jag kallt med att jag ska tycka tidningen är så bra så jag vill ha 4 nr… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.