Trädgårdsmåndag 11 april

Helgen susade förbi i rask takt med mycket som inte var trädgårdsrelaterat. Vi fick en del sol i alla fall. Jag var ute med tumstocken och mätte och klurade kring framtida utgrävningar. Mannen tvättade altanddäcket och började, likt alla andra i området, att gå runt med räfsan på gräsmattan.

Jag försöker organisera i alla tankar och formar mig till att göra en prioriteringslista över trädgårdsrelaterade ting. Våren 2009 anlades trädgården med stenläggning, jord och gräs. Sedan mäktade vi inte med så mycket mera än att peta ned några träd och buskar. Våren 2010 var vi lite som vilsna noviser som drogs hit och dit. Det var framförallt maken som ägnade sig åt sina skötebarn häcken och gräsmattan med trimmning, klippning och gödsling. Vad gjorde jag? Jag planterade i några pallkragar, köpte många säsongsblommor och satte i kruka och fram mot slutet av sommaren hade jag fått ett genuint trädgårdsintresse genom att tillägna mig det gröna ögat. Våren 2011 blir förhoppningsvis tiden då vi utför mycket i trädgården. Jag tänker mig att vi inte skall hålla på och dutta så mycket, utan att verkligen gå in för att fylla på och lägga till där det behövs. Jag älskar inspirationsböcker som ger näring till mina drömmar, men just nu bläddrar jag mycket i praktiska böcker som jag har lånat på biblioteket. Din guide i plantskolan av makarna Rosenholm är en vårnyhet. Här är det fokus på basväxter som bildar grunden i plantskolornas utbud. I år hoppas jag vara aningen mer påläst och gå in med lite mer ro i plantskolorna. Förra året var jag storögd och visste inte var blicken skulle fästa alls. Det var ungefär som när vi skulle välja färg till vår fasad. Tja, vi vill ha färg. Vit. Just så ja. Jag läser också på om rabatter – bra grundläsning här.

15tradgardsmandag-kopiera.jpgFörtjusande grenverk i liten body i ekologisk bomull för de minsta/Kappahl.15tradgardsmandag1-kopiera.jpgÅh, lummighet! Ge mig! För övrigt ser vi mycket svart i trädgårdarna just nu, vilket ger en snygg grafisk effekt. Pressbild från Alcro. Fotograf: Jonas Ingerstedt. 15tradgardsmandag2-kopiera.jpg

Retroplast från H&M som kan passa utmärkt till allsköns småplock som börjar finna sin väg ut i genren twistband, hopprep, bandybollar med mera med mera. Jag tror att jag skall köpa några till altanen. Om de där smågrejerna finner sin väg till väskorna, tja, några gånger kanske…

15tradgardsmandag3-kopiera.jpg

Man börjar väl officiellt bli en trädgårdsnörd när man först ser grönskan, sedan kläderna. Jag är grymt avundsjuk på de med uppväxt häck just nu. Att ha en avgräsning och en fond att arbeta mot. Snart är det dags att börja väcka vår liguster igen. Blir det kanske 20 cm till i år :)?! Fin kampanjbild från Johanna Wikman via Min shoppingblogg.

15tradgardsmandag4-kopiera.jpg

Några som kommit igång ordentligt med handfast trädgårdsarbete är duktiga Mrs B med make. Varje söndag får man kika in och inspireras av grävningar och planteringar från deras trädgård. Senast var det ett gäng avenboksplantor som kom ned i jorden. Titta in om ni inte redan har gjort det. Fotografi: Mrs B.

Grön glädje till oss alla!

4 comments

  1. Så härligt trädgårdssvep! Och så glad jag blir – det piggade definitivt upp min mindre roliga dag (helgen i t-shirt var med facit i hand inte så smart när förkylningen kom som ett brev på posten… sämsta tajmingen med deadlines på jobbet, så jag har hängt här hemma över jobbdatorn trots att jag helst hade velat ligga i soffan och vila…) Nu får jag fortsätta jobba, och så återkommer jag när jag hinner läsa detaljerna lite bättre! Vill ju inget annat än att tänka lite roligare trädgårdstankar just nu!

  2. Hurra – nu har jag dator och fick läsa ditt fina trädgårdssvep, låter som ni har en rolig vår/sommar framför er med det bästa, välja massa plantor.Malin

  3. Den där bodyn får mig att vilja ha en bebis! Så himlans fin. Kortet med pelagon och converse, nu är det vår. Ta mig tusan! Underbart urval, as always!/Anna

Leave a Reply

Your email address will not be published.