Trädgårdsmåndag 2 maj

Sommaren i trädgårdslivet förbyttes plötsligt till iskalla polarvindar. Det kan i och för sig vara skönt med lite återhämtning och sitta inne och klura lite på det man vill göra. Men inte för mycket. För det är precis det där som jag kämpar med i vår nya trädgård. Vissa stunder är jag så glad över mina små stjärnflockor som blidar en liten helig treenighet där ute bland vinbärsbuskarna. Andra stunder är jag beredd att ge upp på förhand när jag tittar ut. Det finns ju så himla mycket att fixa med när man har så lite. Var skall man börja liksom? Men jag känner att det går åt rätt håll. Och nu börjar jag få det genuina intresset. Jag får hoppas på det kvardröjande flowet från inköpet av de små plantorna :).

Det handlar nog ganska mycket om att våga och att våga misslyckas med det gröna. När man är novis ut i fingerspetsarna måste man tillägna sig allt från början. Jag läser om fröer och inser att många måste gro inomhus ett bra tag innan man tar ut dem. Det får jag ta nästa år. Jag får lov att satsa på sådana som kan direktplanteras. Man får lov att börja någonstans som sagt. Bild från Sweden Green House.

18tradgardsmandag1-kopiera.jpgGranits snygga barntält är med i senaste Sköna Hem där de stylat en liten barnhörna med bland annat smultronplantor.

Den här trädgården är ju bara så fin – Lilla Toscana i Kalmar som var med i förra veckans Trädgårdstoppen. Det där riktigt tuktade med de spikraka buxbomshäckarna fungerar väl mest som inspiration, än som en verklighet som skall realiseras. Buxbom är en favorit. I höst får jag nog följa dessa trädgårdsägares rekommendationer om att gräva ned plantorna. Vi täckte nog våra klot för sent denna gång. Två har torkat upp helt och har tagits bort. Två står kvar med lite liv i, men det är väl tveksamt om de kickar i gång. Men skam den som ger sig. Jag tänker mig en buxbomsrabatt kombinerat med lavendel och tulpanlökar i ett sjok bredvid häcken till hösten av de plantor som nu befinner sig i krukor. Bild TV 8.

18tradgardsmandag3-kopiera.jpgFin trädgårdspärm för alla gröna tankar från Bookbinders Design.

Jag har lånat många av de nya trädgårdsböckerna från biblioteket denna vår. Hittills har jag köpt en. Den är egentligen alldeles för utsmyckad och scabby chic för min smak i många delar, men jag sitter ändå och bläddrar i den om och om igen. Jag tycker om känslan som helhet och allt det vita – Drömmen om en vit trädgård av Carina Bergius. När man ser alla fantastiska lökväxter i Claus Dalbys trädgård, vill man bara ha mer där. Det gäller att komma ihåg det till mättnaden i höst när man helst drar sig innåt igen. Mina vita pärlhyacinter, som jag trodde hade förmultnat i jorden, blommar nu. I höst planterar jag fler sådana – en av mina favoritväxter – och sedan vill man ju ha maffiga ansamlingar av tulpaner när man ser detta. Som sagt – att komma ihåg till hösten. Bild: Provläsning av boken hos Adlibris.

18tradgardsmandag5blogg.jpg

Till slut ett fall i den egna trädgården. Planket kring uteplatsen blir sakta men säkert vitt. Här vill jag anlägga en rabatt framför. I första hand vill jag ha upp några klätterväxter här som gärna får täcka en del av utsikten. Vi har matrummet innanför, så vi ser rakt ut till detta när vi sitter inne och äter. Med andra ord får det gärna vara lite snyggt även inifrån. Här är det fullt pådrag med sol och än så länge oskyddat med blåst. Jag vill ha grönt med vita blommor om det skall vara några sådana. Det är inte ett krav att det är något som blommar. Jag har bland annat tittat på en klematis som heter Summer Snow. Jag blir väldigt glad om ni har några förslag att komma med på en klättrare här.

Grön glädje till oss alla!

signature

22 comments

 1. Du, tittar man lite snabbt på bilden just före fotot av er uteplats så kan man nästan tro att det är ert hus man ser där i slutet av stengången… :)Jättefint i vitt blev det och även om jag inte bär på några klättertips blir jag superglad av din Trädgårdsmåndag. Dina tankar och reflektioner piggar upp i en trädgård där där hagelstormen just tittade förbi och sa “Hej, glöm inte att det är tidig vår i norr”, typ. :)Tack fina W!Kram.Lina

 2. Klematis blommar vacker men får nästan alltid sen en grön larv som äter upp allt utom “skeletten” på löven. Faktiskt vidrigt äckligt och särskilt att ha bredvid matplatsen. Det enda som hjälper är att klippa alla blad som drabbats och elda upp dem. Jag röstar därför också på kaprifol eller klätterhortensian! alternativt pipranka som är tät grön och klättrar vackert men breder ut sig mycket.

 3. Hej!Vi har “Sommer Snow” på vårt grågröna plank, den är jättevacker och blir stor och vid, men ändå skir. Har andra klematiser också och har ALDRIG fått några larver eller andra skadedjur heller för den delen. En liten tanke bara… Det vore, tycker jag alltså, nog vackrare med en klematis (eller annan växt för den delen…) med någon färg eftersom allt är vitt hos er. Det finns så många vackra färger och varianter på klematis att välja bland. Lycka till!Lotta

 4. Miss Bateman är galet vacker, (klematis) vitaste kronblad med ett mörkt purpuröga, kan vara bra att blanda tidig och senblommande växter så får du blomning längre. Så fin trädgårdspärm!En idé vad gäller att komma igång med trädgård är kanske att välja ett område i taget och sen kolla av sol/skugga och jordmån, ev rådjur, färger och blomningstider – så blir det inte så mycket på en gång! Buxbom och vitt är så snyggt – tänker på Sissinghurst, måste dit,Malin

 5. Pipranka är en favoritklättrare hos mig, kanske passar den bättre att klättra på det höga planket. Maria

 6. Hej! Måste tipsa om en växt som heter minikivi. En härdig klätterväxt (har den själv och vi bor i zon 5). Växten har ingen blomma, men istället är bladen ganska stora och ljusrosa i ytterframkant. Jättefin och frodig! På hösten torkar bladen ihop och kvar blir ett grenskelett som sen på våren får nya blad. Kan det bli bättre!Den finns som hona och hane, har man då en av varje kan man få riktiga, ätbara minikivisar!Lycka till!/Anna

 7. Så härligt med ett nytt måndagssvep! Jovisst känner jag igen det där. Var ska man börja. Det är ju bara att börja nånstans. Typ. Men sen när det kommer till murar och andra mer eller mindre “fasta” installationer vill man ju inte ångra sig i efterhand. Och då vill jag ha allt klart för mig i förhand. Mission impossible, jag vet…Så fint det blir med det vita planket! Skulle gärna tipsa om klättrare men det skulle nog bli lite “a blind leading a blind…” 🙂 En med fin röd höstfärg är vildvin (fast du vill kanske ha grönt och vitt även på hösten?).Innanför skulle du ju kunna ställa en bänk eller nåt, med krukor på och bredvid. På vintern kanske det kan stå nåt annat på bänken. (Typ – nu slänger jag nog mest bara ut förslag som precis poppar upp i huvudet… 🙂 )

 8. Härligt med trädgårdsmåndag! 🙂 Inspirerande bilder – det är vackert med vitt i trädgården. Vi har en Summersnow. Det är en underbar klematis men den blir stor, mycket stor, och lite risig. Täcker ett helt träd hos oss. På den platsen kanske du vill ha något som håller sig lite mer på plats och inte ger ett sådant vilt uttryck!? Mitt tips är italienska klematisar. Det finns massor av sorter (vita, rosa, lila, röda…) och de är otroligt lättskötta och blomrika. Annars skulle jag nog satsa på en kaprifol som kan få sprida sin doft över uteplatsen om kvällen… Ha en fin vecka!Kram Karin

 9. Vackert inlägg! Några tips på några vitblommande klättrare jag tycker är fina är: Rosa spinosissima ’Plena’ (blommar försommaren, verkar vara tålig som attan)Fallopia baldschumanica, F. aubertii (Silverregn – växer tydligen väldigt snabbt och blommar juli-okt. Finns att läsa om hos Slotträdgårdsmästaren) och..Rosa multiflora Lycka till! 🙂

 10. Jag skulle nog blanda ros och klematis och då välja antingen en nästa taggfri honungsros och så olika klemats. Summer snow blir stor men går att beskära, det gör jag med min som inte får bli högre än 180cm varje år, jag klipper den vid fotknölarna. Angående andra vackra rosor så finns det också tex John long silver, och venusta pendula. Jag skulle sätta tex klotväxter framför tex tuija och boxbum och så daggkåpa runt som marktäckare. Sist så skulle jag sätta Louise Bougnet som också har väldigt få taggar och någon gul ros med enkla blommor som också remonterar, tex golden wings som är fantastiskt fin. Sen skulle jag komplettera med kejsartulpaner och andra vårblommor. Tror på en gul/vit färgskala som möter klotrunda former, det kan blir häftigt. Gör rabatten bredare än du tror och sätt in trampstenar så får du lite effekt. Jag har märkt att man gärna gör rabatterna för små och då försvinner woweffekten som man är ute efter :-)HälsningarNina

 11. Hej, har en Summer Snow som är helt underbar. Klipper ner den så endast 15-20 cm är kvar och varje år tror jag att den dött men så ett tu tre vaknar den med full kraft och blir över 2 meter. Varje år. Den står på vår skuggiga sida i Tyresö.

 12. Vi har summersnow som klättrar på vårt gästhus. Jag gjorde misstaget förra året att klippa ned de torra bruna kvistarna på våren fast de var “live and kicking” men den växer och frodas och har snart klätt in hela altanen i underbart vita små blommor. På hösten och vintern blir blommorna små torra bomullsbollar som är så vackra så vackra. Kan verkligen rekommendera den

 13. Hej, håller också på att anlägga en trädgård men har kommit till tredje sommaren. Vi har kommit ganska långt men det kostar mycket. Ett tips är att be vänner och bekanta att dela sina växter, ofta tar de sig mycket snabbare än de som man köper på handelsträdgårdar. Jag har fått massor av en äldre dam, hon behövde rensa upp och jag fick plantorna mot lite grävhjälp. Viktigt är att våga, allting går att flytta eller till och med ta bort om det inte blir som man tänkt sig. Läste en artikel om en kvinna som fick till en magisk trädgård på ca fem år. Det drömmer jag om men då går det inte att ligga på latsidan. Tips för att få mysigt snabbt är träd (köp gärna några som är lite större), häck (även inne på tomten som rumsavdelare), klätterhotensia blandat med murgröna (då är det grönt året runt men blommar vackert vitt på sommaren), kaprifol, humle, murgrönor. Satsa gärna på stora växter. Lycka till!

 14. Tycker så mkt om din blogg och njuter av att både läsa och titta på härliga bilder ! Älskar dina modecollage, längtar efter lite nya vår/sommarkläder. Har du ngt kul på g ? Tack för all tid du lägger ner på din sida ! MVH Petra i Kalmar

 15. För bra tips kolla in: mastarrabatten.se Speciellt 2010 års rabatt är helt ljuvlig. Allt som denna Helena Åhlund tar i blir guld eller grönt om man så vill. Ett annat tips är att söka på hennes namn trädgårdsdesigner. Där kan man få mycket tips!!!

 16. Lägg ut din tomtritning på nätet samt lite bilder. Kanske finns det någon av dina hugade läsare som vill rita ett tomtförslag. Kostar inget och är dessutom kul input med olika förslag.

 17. Visst är det vackert med vita blommor. Jag skulle ändå vara lite fösiktig och blanda med minst en annan blomfärg. Växter med vita blommor är oftast lite känsligare och plantan blir mindre än dito med färg. Det har min trädgårdmästare lärt mig och jag tycker faktiskt det stämmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *