I sommarens krukor II

23krukorblogg-tile.jpg

I mathörnan av altanen har jag en helt annan stämning när det gäller krukor än på innergården. Innergårdens mormorsträdgård är här istället mer rufft i materialen med gummikrukor, grå keramik och betong samt andra växter såsom chokladblommor och lavendel. Buxbom har jag på båda ställena. Det här är lite mitt Gotland fast hemma med bland annat fina Skulpturfabrikens betongkrukor och snäckor. Det är en mer lila färgskala med lavendel i olika form och så de där jätteverbenorna på tillväxt. Det är väldigt spännande att följa dem och jag ser fram emot lila vajande senare i sommar.

23krukor6blogg-tile.jpg

Här står även odlingsbänkarna från Hasselfors som jag visat tidigare. Nytt i dem är citronverbena som jag provar för första gången. Jag har klippt lite i rosmarinen och timjanen, annars har jag glädje av dessa växter för den sinnliga upplevelsen med doften. Jag tycker om att gå och stryka med handen över dem när jag går förbi. I år testar vi även Hasselfors U-jord i krukorna som anbefalles i många böcker. Jag har väl inte varit så där särdeles intresserad av jord innan, men man kan möjligen nörda ner sig i myllan också :).

Med en nyanlagd trädgård där det mesta står på tillväxt, om man nu fått ned så mycket i jorden vill säga, kan varmt rekommenderas att bygga rum på detta sätt utifrån olika stämningar. När man läser om alla dessa rum i trädgården och kikar ut mot sin platta tillvaro, känns det en evighet bort med allt det där frodiga och rumsskapande gröna. Vi arbetar oss vidare bortåt trädäcket med planer på ett plank till i andra änden samt större planteringslådor mitt på däcket för att få avskärmning och grönska där. Ett steg i taget, så når man framåt – typ. Sedan är jag ju detaljorienterad och vårdar min stillebenådra även utomhus. Det är lika skoj här att skapa utifrån en tänkt tanke om vad man vill få fram för stämning. Övriga familjen skrattar lite åt mig när jag flyttar runt på mina chokladblommor för att ha dem nära mig när jag sitter ute, men det får man bjuda på :).

signature

14 comments

 1. Åhh, vad härligt ombonat. Gillar den ruffa stilen …och så fint PS Vågö står mot det nymålade planket. Supersommrigt, precis som det ska va 🙂 !!!!Kram SOfie

 2. Åh jag verkligen älskar det där – olika uttryck på olika håll i trädgården. Det ser så fint ut! Och just de stämningarna tycker jag också mycket om: romantisk mormorsträdgård och stram ljuvlig Gotlandsstämning. Jag måste helt enkelt anamma din idé! Var har du hittat de fina betongliknande krukorna (små runda) som du har fjärilslavendeln i?

  Lisa: Köpta för evigheter sedan i en blomsteraffär. Still going strong 🙂 //W

 3. Ser hur fint ut som helst – min lavendel blommar ej än vilket jag tycker är lite underligt. Doftar gör den ändå förstås. 🙂

 4. Underbart!!! Jag älskar fjärilslavendel, tyvärr har jag aldrig lyckats med att få den att blomma om när de första blommorna väl dör. Hoppas du har bättre lycka.

  En fin dag önskar jag dig!

  Sandra: Jag hittade knoppiga fina ex på Plantagen. De var sorgligt behandlade där, men med lite love så har de kickat igång. //W

 5. Tänk att ingen kan få igång min slumrande trädgårdsiver (ja, om man nu ens kan kalla den så) så som du kan med dina ord bilder. I like. Allt från vit plankmålning till blåa lavendelstänger. :)Kram.Lina

 6. Så fina sommarkrukor! Och allt gör sig så snyggt också mot det vita! Vackert!

  U-jord i krukorna började vi med förra året, och jag tyckte det kändes skillnad i alla fall vad gäller vattningen. Jag är lite dålig på det här med näring till sommarblommorna, men i år ska jag försöka komma ihåg att ge åtminstonde verbenan med start om en månad eller så, när jorden gjort sitt.

  Planteringslådor på trädäcket låter intressant! Du får gärna spinna vidare på det temat 🙂
  Jag funderar fortsatt över vårt däck och tänker antingen rabatter/lådor med/utan spaljeer vid några partier längs med altanen. Men vi får se om det hinns med i år.

  Mrs b: Alla dessa planer – vi får väl se om hälften blir gjort – typ 🙂 Jag spanar på de där lådorna med hjul på som finns med i Under bar himmel. Jag gillar enkelheten i dem. Jag spinner vidare i tanken – så får vi se var vi hamnar. //W

 7. Åh vad fint att plantera i däckkorgar! Gör du hål i dem då eller fungerar det som de är? Älskar dina trädgårdsinlägg, de ger sån inspiration 🙂

  Annixen: Vi har gjort några hål i dem och planterat i plast inne för att skona gummit lite från jorden. Jag har inte testat förut, så det är experiment i år. Vi flyttar också in dem under tak när det ösregnar för att skydda lite. //W

 8. Hej, finns det någon helhetsbild på din fina innergård med? Nu när det blivit när jag ska bo i nybyggt grunnar jag såklart just på hur man ska skärma av!
  tack på förhand

  Fri Frithiof: Lite mer helhet i dag. Och sedan har jag massor av innergårdsbilder i arkivet om du kollar där och söker på t ex innergård. Spännande med dina planer! //W

 9. Alla: Tack för fina kommentarer! Helhetsbilder – jodå, det kommer kanske när andan faller på. Och så har jag publicerat massor av vinklar innan, så det är bara att ge sig hän i arkivet 🙂 //W

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *