Ett hörn i trädgården

24tradgard5blogg-tile.jpg

Jag har som en trädgårdsambition i år att skaka av mig min överdrivna respekt för de där perennburkarna på plantskolorna. I april terapiköpte jag tre små stjärnflockor. Nu blommar de för fullt.

24tradgard2blogg.jpgDet här är en växt som nästan kräver att man går riktigt nära. Detaljerna är fantastiskt vackra.24tradgard3blogg.jpg

Terapi var det frågan om ja. Vi har en jordyta längst ned i trädgården där det faktiskt är utmärkt att testa växter. Det har känts så definitivt att sätta ned något, men nu börjar respekten att släppa. Här i hörnet har vi även en klotlönn, tre vinbärsbuskar, rabarber, lavendel, rudbeckia och bakom stjärnflockan är det vita höstanemoner, vilket gör detta till det frodigaste vi kan uppbringa i vår nyanlagda trädgård.

24tradgard5blogg1.jpgSå vackert.24tradgard4blogg-tile.jpg

Några andra skönheter just nu är kameliaschersminerna. Vi har tre buskar. De tillkom i den första planteringen när vi stod där på plantskolan som riktiga noviser och frågade om råd. En buske har dött och ersatts. En är nedklippt och en är aningen högre. Vete sjutton om de trivs så där alldeles bra där, men den nya busken har tagit sig fint och de två andra är riktigt gröna och blommar, så vi får väl se.

24tradgard4blogg.jpgVit blomprakt.24tradgardblogg.jpg

Det ena hörnet i böjen (se trädgårdsskiss här – ser dock inte riktigt ut så i verkligheten, men böjen längst bak i trädgården är där) med lavendel som är tänkt att verka sammanlänkande mellan de olika planteringarna och buskarna. Här syns två lavendelfält och längre bort åt andra hållet där vi nyplanterat vita syréner, finns det två fält till.

I morgon – skolavslutning!

14 comments

  1. Åh så fint! Så fint!Stjärnflocka hade jag i åtanke hos oss tillsammans med rosor och lavendel, men så “tipsade” plantskolan om att det var ganska mycket som hände där just mot berget (mycket för ögat med alla linjer och kanter) att det kanske kunde bli plottrigt med för mycket just i den rabatten. Så då tänkte jag att jag sparar Stjärnflockan till en annan, kommande, rabatt :-)Det låter ju helt perfekt med en färdig jordyta att testa på! Bara att plantera och sen flytta runt saker om man vill!Vi har ju ingen bar jord ännu, bara gräs, så det tar emot att gräva upp gräsmattan innan jag har en hum om var jag vill placera rabatter. Men jag får väl försöka ha tålamod… det kommer tids nog…Så roligt att få se detta hörn i er trädgård! Fint är det! Och ser grönt och lummigt ut redan!

  2. Jag gillar verkligen stjärnflocka, just för detaljernas skull. De passar fint som “flor” med andra primadonnor runt omkring tycker jag – lite som Aklejan. Undrar just om mina blommar på solåkra än. Det är ju zon 5 hos oss där. Finfina bilder också i vanlig ordning. Trevlig vecka

  3. Underbara bilder!! Du är en begåvning med kameran. Stjärnflocka är en riktig höjdare bland perenner. Så skir, tålig och passar till så mycket. En toppenväxt helt enkelt. Tycker ditt nyväckta trädgårdsintresse ger finfina resultat :-))) Ha en fortsatt fin vecka!/Charlotte

  4. Härlig grönska! Visst är det fantastiskt med alla detaljer på stjärnflockan! Jag ser att du har samma nyans som min, den är lite extra skir i den ljusa färgen. Glöm nu inte att gödsla den bara, jag har inte gjort det på några år så tyvärr har min krymp i år både i höjd och omkrets.

  5. Underbara bilder! Det är härligt at få följa er trädgårds framväxt och din uppenbara glädje och njutning av densamma. Njut av sommarlovet och fina dagar i er trädgård.Kram Lotta

Leave a Reply

Your email address will not be published.