De första rosorna

 

Så där ja. Nu har jag blivit med mina första rosor. Och det var lite som den där respekten inför alla de där små perennburkarna på plantskolorna. När jag väl hade köpt den första, så släppte hämningarna. Oskulden förlorades på Ulriksdals som sagt. Där stod det ljuva Louise Bugnet på rad med en hänförande doft. 

De vackraste små röda knopparna blir till vita blommor. Det skuggtåliga i denna kanadensiska ros tilltalar mig också, eftersom jag har tänkt att plantera den på vår morgonsoliga framsida.

Sedan fick det lov att bli tre Iceberg. Jag har inte riktigt kunnat släppa denna floribunda (ser ni – jag börjar svänga mig med rostermer) sedan den där bilden av planket som förföljt mig länge nu. Framför planket är det planterat just Iceberg. I detta fall går jag också på att det lär vara en lättodlad vit favorit i alla böcker som jag plöjt. Och så är ju rosen inte minst alldeles bedårande.

Nu har jag lyft på locket känner jag och nu är det nog bara att fortsätta härifrån. Nu funderar jag på var man kan gräva och sätta ljuva rosa skönheter för att komplettera de vita. En pion skall ned i höst också – den överdådiga primadonnan Sarah Bernhardt. För det är väl precis så som den där ägaren av en flådig våning med tillhörande växthus (så fint) i senaste Sköna Hem konstaterar: – Jag trodde aldrig att jag skulle ägna mig åt växthuset, men jag har nog varit på Rosendals trädgårdar minst 35 gånger senate året. Varje morgon och kväll pysslar jag med mina växter och det är oerhört stimulerande. Det är lite som med barn, inte förrän man har dem anar man kraften. 

En rostant i vardande med andra ord :). Fin söndag till er!

10 comments

  1. Trädgårdskraften är nästan magisk. Det förstår man när man drabbas av den :-)) Det kommer bli så vackert med rosor i din trädgård. Stilfullt som allt du gör. Ulriksdal och Zetas är fantastiska. Synd jag bor så långt bort.\n\nSer att vi har samma sekatör :-))\n\nHa en toppensöndag!\n/Charlotte

  2. Det kommer bli såå vackert tror jag:) Idag fick det bli en inspirationsrunda till trädgårdshandeln, hittade inget direkt men fick lite idéer:)\nFin söndag!

  3. Så härligt med rosinköp! Kommer säkerligen bli hur fint som helst – ska bli spännande att följa! Själv gick jag idag en (lång) vända med saxen och klippte, återigen, bort allt det bruna. Så just nu är det övervägande vitt och grönt igen där bakom lavendeln :-)\n

  4. Åh så tjusigt! Är själv trädgårdsnarkoman – och har för längesen insett att vår lilla trädgård inte kommer att räcka till alla rum jag vill skapa. Finns så mycket vackert! Ska bli kul att se dina rosor växa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.