Trädgårdsdagbok 2015

Varmt välkomna till min trädgårdsdagbok 2015! I år tänker jag ha en fast kategori kring trädgård här på bloggen. För att göra det hela ännu roligare, har jag fått med mig tre vänner och Instagrammare på tåget som kommer att medverka här på olika sätt under säsongen – Karin i Stockholm, Jenny i Helsingborg och Ann-Charlotte med bloggen Stiliga Hem i Stockholm, men framförallt med sommartorp i Östergötland. Nästa vecka tittar vi in hos Karin som har haft besök av landskapsarkitekter för att få lite nya idéer till sin tjugotalsträdgård. Jag kommer att ställa nyfikna frågor kring den processen och i samklang med det fundera lite över vad vi skall hitta på här i vår trädgård som vi nu haft i sex år. Jag känner på mig att det kommer att bli en riktigt fin grön säsong i år. Ni hänger väl med?!

1715trädgårdsdagbokHär hemma hos oss går det riktiga startskottet för trädgården när det är dags att klippa rosorna. De klassiska musöronen på björkarna kom under några dagar här i Linköping. Det känns alltid symboliskt att klippa ner de torra grenarna och att se de små bladanlagen som är på gång. Vår entrérabatt var den allra första som grävdes ut hösten 2011 – se bilder på det här. Vi satte ner mina första rosor här – Iceberg och Louise Bugnet – så därför känns det alltid lite extra att se just de här exemplaren en säsong till.

1715trädgårdsdagbok1Iceberg – se bilder i blom här – är en blomvillig, lättskött sort. Jag har sett att den avfärdas av kategoriseringen i de lite finare plantskolorna, men jag kan bara rekommendera den om man vill ha en pålitlig rabattros. Den doftar svagt, ser ut som en klassisk ros och är vacker att ta in till buketter.

1715trädgårdsdagbok2I denna rabatt har vi även trädgårdens enda buxbom som nu fått komma fram från vintertäckningen med säckväv. Jag hade planer på mycket buxbom som rabattkanter med mera, men så kom den där fruktade svampsjukan som gjorde att plantan inte såldes ett tag. De här exemplaren köpte jag innan och – peppar, peppar – de växer på fint. Klotformen är alltid tacksam som grund i trädgården. De här klipper jag till Midsommar när rosorna gödslas en andra gång.

1715trädgårdsdagbok3Man måste älska pionen i alla dess stadier. De där röda skotten som skjuter upp ur jorden och som bär på de där fluffiga bollarna. Lika hoppingivande varendaste vår.

1715trädgårdsdagbok4Min andra solklara vårfavorit är såklart rabarbern. Skotten går i samma röda ton som pionen och snart går det att skörda till årets första paj.

1715trädgårdsdagbok5I Skåne har man hunnit längre såklart. Jenny i Helsingborg har redan ätit den första tallriken rabarberkräm. Det är något alldeles speciellt. Med de där första.

Våren är här.

signature

4 comments

  1. Trevligt! Om du är sugen på en riktig doftbomb kan jag rekommendera rosen ‘Double Delight’. Flerfärgad, fantastisk vacker i alla stadier och doftar ljuvligt! 🙂

  2. Woop woop! Grym inspo!
    Perfekt att få se hur pionen ser ut, misstänker att den är bort-dränerad här men ska genast ge mig ut och leta:-)
    KRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *