2012: Inspiration VII

20-talet och Art Deco har för min del funnits med som ett stråk inspirationsmässigt under några år nu. På Formex 2007 hade Svenska Moderådet ett trendseminarium där Ballroom Dancing var ett tema med pardans och eftermiddagste. Inför 2012 känns det befogat att samla ihop tendenserna, inte minst för att året kommer att avslutas med en ny filmatisering av The Great Gatsby.

F. Scott Fitzgeralds klassiker utkom 1925. Den bitterljuva kärlekshistorien mellan Gatsby och Daisy har fängslat sedan dess. Penguin gav ut tidsenliga omslag till Fitzgeralds samlade verk 2010. Vackra, vackra.

Tapetinspiration i samma tema från Vårt nya hem.

Tennvas av Nils Fougstedt för Svenskt Tenn.

Stephen Tennant var med i brittiska Elle Decoration som Style Icon i december. Han var ledande i den grupp av välbärgade i London på 20-talet som benämndes “bright young people” och var känd för sin speciella stil. På bilden syns han i sitt silverrum i sitt hem i London. Vill man läsa mer rekommenderas ett välskrivet kapitel i Döda vita män av Johan Hakelius.

Affisch för världsutställningen i Paris 1925. Om man vill läsa mer om tiden rekommenderas Victoria & Albert:s utmärkta guider.

20-tals glam i form av strutsfjärder från Panduro.

Och så lite Downton igen. Nytagna bilder för Vogue av Uli Weber.

Blänkande kristall från Orrefors.

Och sammet från H&M Home.

Palmer inspirerar och syns mer och mer som krukväxt hos oss.

Grace Coddingtons magiska 20-tals editorial som är med i The September Issue från 2007.

20-talet är en stor inspirationskälla för klädmodet under 2012.

IKEA:s flakonger finns fortfarande kvar hos varuhuset. Glam på badrumshyllan för en liten peng.

Ännu en bild från filmatiseringen av The Great Gatsby som har Sverigepremiär juldagen 2012.

Ha en fin lördag!

21 comments

 1. Vilket härligt frosseri i min favorit tidsålder ! Jag njuter av allt det vackra 20-talet hade att erbjuda . Lite dystert bara att vänta till filmen Gatsbys premiär nästan ett år!\n\nBrideshead boxen får tills dess stilla värsta hungern.\n\nFin fortsatt förhoppningsvis solig lördag!

 2. Jag tycker att 20-tal och art deco aldrig bli omodernt :-)\n\nBorde förresten inte House of Elliot repriseras nån gång?!

 3. Skridskoänkan: Kul! Brideshead var faktiskt ett tag sedan för min del – kanske hakar på där och ser om den igen. Fin lördag till dig med!\n\nKarin: True! Klassiskt så det förslår, men extra aktuellt mellan varven 🙂 Elliot-boxarna har jag och såg för något år sedan. Nu finns det en samlingsbox också – slå till och konsumera det riktigt tjusiga tjugotalet! Fin lördag!

 4. Underbar inspiration! Jag bara älskar bokomslagen. 🙂 20-talet och dess mode har alltid fascinerat mig (började när jag själv dansade charleston och fortsatte när jag skrev uppsatser om 20-talsmodet på gymnasiet). \n\nJag missade det mesta av Downtown men har lust köpa boxen. En annan box som jag gärna vill ha är Huset Elliot. En av favoritserierna!\n\nHa en skön lördag…\nKram Karin

 5. Härligt med 20-tal! På nyårsfesten hade vi tema \’Boardwalk empire\’, alltså 20-tal. Det var en riktigt höjdare och alla var så fina!\n\nHa en bra dag!\nKram Maria

 6. Vilka härliga inspirationssvep du bjuder på.\nJag jobbar just nu med vår/sommar kollektionen för 2013 och kan avslöja att 1920-talet och Art Deco trenden bara har börjat. Tjusigt värre!\nEn fin helg önskar jag dig.\nKram Johanna

 7. Helt fantastisk inspiration! Art Deco-mönster är ju så fint och Downton Abbey är verkligen en fröjd för ögat på alla sätt, miljöerna, kläderna…

 8. W! \nVilket fantastiskt inspirerande nedslag i 20-talet .\nMe like! Vilken inspiratör du är…..!\nKram Lisa

 9. Superfina inspirationssvep som kommer här. Jag bara myser, och tänker \”må de aldrig sina\”… :)\nArt Deco-sfären tilltalar mig mycket, och även om jag inte kan applicera den hos oss känner jag att den flärden som du lyfter fram återfinns till stor del i stortjejens rum. Nu senast var det just de parfymflaskorna som följde med henne hem från besöket hos IKEA… \n\nJag må tacka dig för att du håller så hög klass på dina inlägg, du är beläst och kan din sak och det märks och blir otroligt proffsigt. Jag skulle vilja ha ett livsstilsprogram, som liksom avhandlar allt från skrädderi till minsta inredningspinal genom tiderna, med intressanta formgivare och designers i besökssoffan och med en bokcirkel mitt i programmet, och en tv-kock som assisterar programledaren som bakar allt från vitkladdchokladkaka till mustig svampsoppa och… \nDu fattar att det är du som är programledaren, va?! 🙂 \n\nKram till dig – världens bästa W.\nLina.

 10. Vilken härlig inspiration du bjuder på! Art Deco är alltid klassiskt och återkommande!! Downton Abbey måste inhandlas på samlingsbox…..\nfin lördag till dig!\nkram

 11. Alla: Så himla kul att läsa era kommentarer! Tusen tack! Jag har några svep på g till och jag blir otroligt sporrad när jag läser er feedback!

 12. Sitter och storler när jag läser ditt fantastiska inlägg! Har förberett ett Tänker på med Art Deco sen innan jul men inte blivit klar : ) Så vackra bilder och visst är det ngt speciellt med den epoken?! Förälskade mig i The Great Gatsby i tonåren och så har det fortsatt. Det var en stor inspirationskälla också när jag bestämde formen på min logga i bloggen, inte helt som min man AD:n tyckte kanske : ) Tack för dina fina inspirationsinlägg, fina som alltid och så roligt att få ta del av,\nMalin

Leave a Reply

Your email address will not be published.