2012: Inspiration VIII

 

Finland. Såklart. Helsingfors är världens designhuvudstad 2012. Man drabbas av lust till grannlandet. Urbn Cal.

Det är ju så nära, men ändå långt bort på något vis. Jag har varit i Helsingfors en endaste gång. Det var länge sedan. Utan väckt designintresse. Mina kryssningar över havet gick till ålands hamn och tillbaka. Men mina morföräldrar brukade kryssa till den finländska huvudstaden ibland. Och då förstod man att det allra mest exklusiva var Stockmann. Björkar och sjöar och svårmod och finnkamp och yksi, kaksi, kolme och Marimekkoblommor och oändligt mycket mera såklart. Konstigt hur man fastnar på dessa nationella stereotyper i vissa fall. Jag vill ha mer! Magisk bild från Annaleena. Henne tänker jag också på när jag tänker på Finland.

Självporträtt av finländska konstnärinnan Helene Schjerfbeck (1862-1946) från 1915.

Roadtrip in Finland är en fin sida på nätet som bland annat gör hemma hos reportage.

Finländska stylisten Susanna Vento.

Och Sanna Annukkas vackra fåglar.

Ikon i köket från Fiskars.

En av de bästa finska interiörbloggarna – Weekday Carnival.

Woodnotes gör sparsmakad design i aktuellt pappersmaterial. Jag har några förvaringsboxar sedan många år som jag tycker mycket om.

Och i de trendiga taken svävar en Himmeli. Bild från Lotta Agatons shop på FB.

Edith Södergran ur Dagen svalnar.

Alvar Aalto såklart. Och Savoyvasen från 1936.

Skiss av Matti Klenell för nya glasen Lempi för Iittala.

Hyvä Soumi!

Fina guider till Helsinfors finns i aktuella nummer av Elle Interiör och danska RUM. Trendenser och Husligheter har även mycket på temat efter visit i höstas. 

6 comments

  1. Helsingfors är definitivt värt ett besök! Senaste numret av ELLE interiör innehåller bl.a en fin Helsingforsguide (missa inte konstmuseet Kiasma, http://www.kiasma.fi)! \r\nÅland är också det besöksvänligt och väldigt vackert! Här finns såväl natur som kultur. Välkommen hit!\r\nPS Din blogg inspirerar verkligen. Tack!

  2. Wow, det här var precis det jag behövde i dag! Måndagar är en icke-dag i min kalender :)\r\n\r\nSka bli jättespännande att få följa ditt fotoprojekt med!

  3. Riktigt snyggt!!\n\nHelt mitt i prick det där med Finlands kryssningar och Stockman. Det var så fint och spatsera där som liten. Unikko gardinerna hade vi på sommarstugan :)\n\nDu äger Weronika. \n\n\n\n

  4. Vilken rivstart du gör på nya året! Tack för all fin inspiration. Finland är en klar designförebild!\n/Sara

Leave a Reply

Your email address will not be published.