Inför trädgårdslivet 2012

I går satt Henrik och jag ute i solen och fikade. En stund att samla på. Trädgårdstankarna har kickat igång igen i takt med det milda vädret. När man sitter i en nyanlagd trädgård så här på vårkanten är det mycket lätt att fokusera på det som inte är. Så för att påminna mig själv om att det faktiskt hände en del förra säsongen, sparkar jag härmed igång trädgårdsåret 2012 med en tillbakablick från 2011. För bakgrund i ärendet se min trädgårdskategori. En skiss över hus och trädgård finns här (stämmer dock inte riktigt med hur verkligheten sedan blev). 

 

När jag saknar en uppvuxen lummig trädgård med rumskänsla, för det lär ju dröja några år, så stänger jag den lilla porten till min innergård. Där sitter jag omgiven av väggar och grönska i krukor. Jag är så in i den glad över att jag har denna plats. Den första varma vårsolen mot garageväggen. Skugga heta sommardagar. Här odlar jag alla mina romantiska drömmar om det slutna rummet ute. Det är guld att ha ett sådant ställe.

Fördelen med avgränsade rum är att man kan ha lite olika stilar på olika ställen. På innergården går jag loss i lite mer mormorskänsla med rostigt, terracotta, pelargoner, sockerlådor och zink. Förra året fick jag en hel del gammalt från svärföräldrarnas förråd. Jag skall ge mig ut på ny skattjakt nu när det blir lite varmare.

2011 var året då jag övervann min överdrivna respekt för perenner. Det kändes alltid så avvgörande och svårt när man stod där i plantskolorna med alla dessa färger på burkarna och så några pytteblad som stack upp. Jag terapiköpte tre stjärnflockor och sedan var jag i gång. Fel kan det bli såklart, men man måste ju försöka i alla fall.

Vår utbyggnad blev vit efter att ha varit trären en säsong. För denna säsong spinner jag planer om en utgrävd rabatt med rosor där framför. Bland annat. Och så skall vi äntligen få lite gung. Som jag har längtat efter det. Den som sitter på plaststolar tillräckligt länge och bidar sin tid, den får så småningom sin belöning :). 

Vi köpte två odlingsbänkar från Hasselfors som vi fyllde med lavendel, chokladblommor, kryddor och luktärtor. Det växte så att det knakade i dem och gav insynsskydd till hela uteplatsen. Jag ser fram emot att plantera så i år igen. Jag vill även ha fler vanliga pallkragar – förra året hade vi två med gräslök, sallad, persilja och lite blommor – med fler sommarblommor att gå och klippa av. Flera luktärtor, rosenskära och annat som går att plocka in.

 

Vid innergårdsplanket planterade vi två murgrönor. De ser inte direkt ut sådär nu, men vi får väl se om de skjuter fart igen.

 

Syrener planterade vi dels i en böj på framsidan och dels på baksidan. 

Om man tittar i rätt vinklar så ser det ju riktigt frodigt ut här på sommaren :). Vinbärsbuskarna är redan stora och ger mycket bär. Här planterade vi en del perenner också, framförallt lavendel, men det behövs mera. Ogräset frodas när det är bar jord. 

Och så vår kära lilla ligusterhäck som vi har runt hela tomten. Vi hejar på allt vad vi kan. Mannen gödslar och klipper. Och den kanske kan bli sådär en tjugo till trettio cm högre i år.

I krukorna förlorade jag mig i favoriten chokladblomma. Och så den nya fina jätteverbenan. Oj vad den växte på sig. I år blir det fler sådana vajande lila. 

Pelargoner på rad. Jag drev upp mina första små sticklingar. Och köpte en del nya. Snötörel blommade fint hela säsongen. 

Innergårdsromantik. Favoritplats som sagt.

Här hade vi precis kommit hem från Gotland. Hemsjuka och yrvakna. Förälskade igen i vårt hus. I år skall vi lägga ut mjukare gårdsgrus istället för det vassa gruset vi har nu. Det blir bättre det för små – och stora – fötter.

Sensommar med höstanemon, frodiga buskar och häck samt tapper liten klotlönn.

Verbenan i all sin prakt i augusti. 

Och så köpte jag mina första rosor. Iceberg och Louise Bugnet.

Det är något berusande med doften. Vi får väl se om jag lyckas få fason på pinnarna som blev resultatet av vintern. Jag vill ha fler i alla fall. Min passion för rosor har förmodligen bara börjat även om jag redan har bekämpat mjöldagg…

På framsidan blev vi med en liten entrérabatt med rosor och buxbom.

Sensommar på framsidan.

Nu gäller det att sortera lite i det man vill göra inför den nya säsongen. än så länge flyger planerna ganska högt, men det brukar bli en krass realitet sedan. Något vi lärde oss förra året är dock att det gäller att ligga i massor i början när entusiasmen är som störst. även om man inte tror det nu, så falnar glöden under säsongen. Så nu ser jag snart fram mot jord under naglarna igen :). Väl mött trädgårdsåret 2012!

signature

17 comments

 1. Jamen, jag säger ju det, att du, med dina vackra trädgårdsbilder och målande beskrivning av fager grönska, kan få den mest ohändige rabattgrävaren att spritta till av lust… :)Otroligt fint sammanfattat, även om jag tycks minnas allt som från ett inlägg igår. Jag ser fram mot ditt trädgårdsår 2012.Jag erkänner att jag saknar några vinklar, mest av nyfikenhet. Jag tänker så – vad sitter hon och tittar mot när hon lutar huvudet mot husväggen, och hur följer häcken runt huset… eller hur ser knuten mellan hus och garage ut från håll. Men jag är ju bara nyfiken, och alldeles nog tacksam över vad jag får. Så det så. Ha en fin start på veckan!Kram.

 2. Lina: Man gillar ju sina vinklar där man får till en snygg linje, så är det bara. Och man saknar liksom bakgrund när det flyter ut här i nybyggarlandet. För plopp där står ju nästa hus och deras studsmatta och där har vi ju en lekpark och ett garage och en tvättlina – typ :). Och så vill man fokusera på det vackra och det man har lyckats få upp istället för det platta. Men jag skall försöka vrida och vända lite. Och med en ny trädgårdsgrupp istället för vitt plastbord med udda stolar till, så kan jag nog utlova lite mer bilder från den sidan av verandan i alla fall. Man får lov att fokusera på det som man tycker om 🙂 Fin vecka till dig med! Kram

 3. Otroligt – hur mycket inspiration kan det egentligen rymmas i ett enda inlägg?! Jag vill sätta spaden i marken, plantera, flytta, dekorera, ja, till och med vattna. Jag vill vattna. Men alla mina krukor som inte flyttats in i vinter är bottenfrysta. Hemska tanke. Jag står helt handfallen och kan inte ens köpa påskliljor! Du har material till en hel tidning. Jag skulle köpa den direkt, ändå är jag långt ifrån trädgårds-nörd.

 4. Fullständigt andlöst underbara bilder!! Jag blir nästan tårögd så fint du (ni) gör allting. Det känns nästan tragiskt när jag sneglar ut på min egen futtiga ödsliga balkong här i asfaltsdjungeln, men med inspiration från dig ska jag försöka få den blomma rejält i sommar. 🙂 Det ska bli en ynnest att få följa ert trädgårdsliv även i år. Ha en toppenvecka. Kram Madeleine

 5. Allsindar – det här är det bästa trädgårdsinlägg jag någonsitt sett… och läst 🙂 Du fick mig just att göra en lista över sånt jag vill få till i vår "trädgård". Åh vad mycket fina bilder. Tack W!

 6. Så mycket fint ni har ordnat i er trädgård. Vilka fina idéer. Synd bara att jag är så hopplös med växter. De överlever ju inte hos mig. Några krukor brukar jag ordna. Det brukar gå fint…ett tag iallafall. Men om jag följer dig och din trädgård här så kanske det finns chans till stordåd även hos mig?Kramar

 7. Å weronica, avundas din energi. Och din vackra trädgård och planer! Själv orkar jag inte ens tänka på vår uppgrävda kaosträdgård trots att jag verkligen måste -då det blir stor fest där i sommar… Men en fråga – planket! Ditt innegårdsplank, hur har ni gjort? Är det smala ribbor eller hur är det? Baksidan (där vid stolen och murgrönan)ser så fin ut!Kram!

 8. Ja nu är det väl dags att kicka igång trädgårdsåret! Ni har ju fixat så mycket fint hittills! Det ska bli jätteskoj att följa det som kommer, och jag hoppas du kommer att bjuda på mycket trädgårdsinspiration även framöver (för oss som behöver det)!Jag trodde ju inte jag skulle kunna uppbåda någon energi till trädgård i år med tanke på hösten och vintern som varit och är, men jag känner att nog ändå hopp! I förmiddags har vi stått i isande vindar här hemma och bollat med en trädgårdsdesigner ang. entrepartiet (vi vill stenlägga i år). Och så har jag avslutat häckbeskärningen (pust). Det är inte illa vad lite frisk luft gör, trots allt.Fin måndag!

 9. Ett helt underbart inlägg Weronica! Det kliar i mina trädgårdsfingar nåt otroligt. Tyvärr har min odlingsyta halverats här i nya lägenheten och balkongen är helt klar begränsande för fantasin och kreativiteten. Men lite grönt ska jag nog få till!

 10. Vad fint ni har det. Jag har precis köpt hus, flyttar in i maj. Ser framemot att få en trädgård att pyssla i. Kan inte så mycket om växter, etc men man lär sig väl:)

 11. Men gode tid så vackert!! Här hittar jag ju meeeega mycket inspiriation till min trädgårdsplanering. Ååå vad det ska bli kul! Du tar fantastiska bilder. Kram Jannice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *