Tankar när det är rea

 

 

 

Denna vecka har realisationerna dragit igång på allvar. Det skall sägas direkt. Jag är en riktig rearåtta. Jag älskar realisationer och möjligheten att fynda. När det gäller kläder har jag dock vissa grundregler att gå efter, då det rör sig om säsongsvaror på ett annat sätt än inredning. Det är lätt att skena i väg i provhytterna bland de röda lapparna eller att klicka i webbutikerna. Jag tänker ungefär så här – och följer det – oftast :).

* är det värt prisnedsättningen att ha missat att använda plagget under den del av säsongen som redan har passerat? Visserligen står jag här med en kavaj som är sänkt med femtio procent, men å andra sidan skulle jag kunna ha börjat använda den i mitten av april. Alltid tänka PPA=Pris per användning. Om det är värt det man har tappat i tid – fyndläge. Om det är ett klassiskt plagg som man kommer använda även nästa vår och sommar – fyndläge.

* Plagg som man gärna velat ha hela säsongen och som fortfarande känns prioriterade, men som varit lite för dyra. Om den där kavajen som du tänkt på i vår hänger där i rätt storlek till halva priset – fyndläge.

* När det gäller sommarrean går det att tänka lite annorlunda för att man klär sig på ett annat sätt under högsommaren, vilken garanterat inte har inträffat ännu. Rabatter på riktiga sommarkläder som man bara använder när det är riktigt varmt – fyndläge.

* Om man har en resa planerad eller ett bröllop att gå på, dvs vet att man behöver kläder till ett speciellt tillfälle och att de därmed garanterat kommer att användas – fyndläge.

* Om man finner klassiska basplagg som utgör stommen i garderoben till ett bra pris – fyndläge.

* Om man störtgillar en trend som känns väldigt sommaren 2013 och finner ett plagg till ett bra pris inom genren – fyndläge.

* En grundregel är att man alltid skall vilja börja använda plaggen som man köpt på en gång. även om det är billigt, billigt, så lönar det sig sällan att bunkra för framtiden – undantaget basplagg. Det är stor chans att man kommer att finna andra plagg som man hellre vill ha.

* Köp inte för många plagg inom samma segment. Snart fylls hyllorna med det nya och de utgör garanterat frestelser när de kommer.

Själv hade jag turen att stå på åhléns i dag precis när de satte ner ett av mina favoritmärken – In Wear – till halva priset. Jag fyndade enligt kriterierna superfin kavaj som jag velat ha hela våren, riktiga sommarplagg att använda på solsemester och i högsommarvärme, basplagg och så lite trendig korall. Fyndläge alltihop – tyckte jag såklart :). Har ni fyndat något skoj?

 

10 comments

  1. Jag är också en "rea-tok". Men har inte fyndat något än så länge i år. Vi bor så litet så garderoben är full redan:) Mest är det inredning jag suktar efter, men då försöker jag hellre köpa det som jag verkligen vill ha även om det är på fullpris. Kläder är jag lite "slarvigare" med. Men jag försöker följa regeln "tre kombinationer – annars inget köp". Alltså, jag måste kunna tänka mig tre olika situationer jag kan ha den tröjan t.ex. Eller tre kombinationer den funkar med, som den kjolen, de byxorna, etc. Ofta hjälper det mig:)

  2. Ja jag är också en rearåtta. Älskar det. Var också på Åhlens och fyndade ett par skor från Wera idag. Perfekta till hösten eller funkar också i sommar. Gråa skor med snygg träklack i riktigt skinn till fyndpris. Dessutom lätta att gå i. Jag som letat flera år efter några snygga skor i grått. Superglad blev jag.

  3. Håller med till fullo! Bra inlägg!Jag går oftast i "bra att ha"-fällan. Jag köper plagg som jag tänker mig kan vara bra att ha i framtiden. Ja väldigt luddigt 😉 Jag tänker att man "måste" ju ha en skjorta i garderoben eller det är bra att ha väskor i olika storlekar. Trots att jag avskyr skjortor och hittills klarat mig i 40 år utan att vara tvungen att bära en. Och har hållt mig till samma storlek på väskor hela mitt vuxna liv utan problem! Bättre då att köpa nåt jag gillar, som en klänning på Noa Noa till fullpris som jag kommer använda tills den går sönder än att "fynda"en massa "bra att ha" grejer! Men det är svårt, det lockar ju så väldigt mycket att shoppa till nedsatta priser.

  4. Grattis till fyndet! Och klokt om "fynd", lätt att bli rea-stressad. Själv försöker jag tänka, är du kär i detta nu då? Det brukar lösa det hela. Men ibland hittar jag mycket jag blir "kär" i…då kan det bli jobbigt:)Likadant med alla fina inredningsdetaljer man nosar upp och skriver inlägg om, hu vad svårt att inte vilja ha själv! Men det ger ju lust och energi, allt det fina och vackra, så man får ta det "onda" med det goda.Ha en skön dag!Camilla/Stiltiiden

  5. Vännerna kallar mig queen of rea så japp jag älskar att fynda. Kloka reatankar som jag tar åt mig. Kramisar Tina

Leave a Reply

Your email address will not be published.