Klassiker: Fornasetti

214fornasetti1Veckans klassiker stavas Piero Fornasetti (1913-1988) – se informativ artikel hos Stiliga Hem här. Italienaren är mest känd för sina kvinnoansikten i form av variationer av operasångerskan Lina Cavalieri.

214fornasettiFornasetti är en sann klassiker så till vida att hans uttryck alltid finns där, men det börjar blåsa mer kring det just precis nu i tidskrifter och andra sammanhang. Det känns som om italiensk design är extra i ropet denna vår – Victoria and Albert Museum kommer exempelvis att ha en stor utställning kring italienskt mode. Förmodligen kommer intresset öka ytterligare för Fornasetti i Sverige i samband med den utställning som hålls på Svenskt Tenn i februari för att fira samarbetet mellan grundaren Estrid Ericson och den italienska designfirman. 1946 började Fornasetti producera Josef Franks Stockholmstallrik. Svenskt Tenn är den enda återförsäljaren även av övriga tallrikar i Sverige.

214fornasetti2

Fornasettis tapeter fick större spridning när Cole & Son började producera dem. En av de mest bekanta är Ex Libris från 1953 som avbildar ett bibliotek fullt av böcker. Tapeten har en förmåga att passa i många miljöer. Ovan i ett grafiskt sammanhang hos Daniella Witte och i en helt annan stil hemma hos Leila Lindholm i hennes burspråk.

214fornasetti4Mina innehav av Fornasetti begränsar sig till några tapetprover. När jag hade min inspirationsvägg uppsatt i köket gjorde jag klassikern att klippa ut ett Lina Cavalieri-ansikte ur ett tapetprov och tejpa upp den med washi. Så man kan säga att jag har provat att ha ögon på väggen. Ansiktet med den stora muggen är min favorit och kanske är det så att jag samlar mig till att investera i en riktig tallrik för att få in lite mer Fornasetti i mitt liv. Vi får väl se. Vackra är de. För all tid.

6 comments

  1. Hej!
    Är ganska så ny här på din blogg och gillar den verkligen! Tack för all fin inspiration! Har sett den på en av dina bilder förut, och här dök den upp igen, bilden/affischen med texten “Tea revives you”. Tycker den är så fin och undrar var du har köpt den eller var den kommer ifrån? Hade varit kul att kunna hänga upp en likadan hemma hos mig. Tack och trevlig kväll! Malin

      1. Tack! Vad glad jag blir för ditt svar. Då ska jag kolla in den sidan. Och drömma mig bort mot härligt inredningspiff… Önskar dig en trevlig kväll!

Leave a Reply

Your email address will not be published.