Klassiker: The Houndstooth

514klassikerhundtand6Veckans klassiker har sitt ursprung i en blus som jag fann och tyckte om. Modellen är fin, men blickarna dras även till mönstret. Här talar vi om en sann klassiker – i aningen olika varianter – men ändå en och samma Houndstooth. Från Skottland under senare delen av 1800-talet till ett mönster som alltid finns med, men som känns mer aktuellt ibland. I vinter har det synts en del och det tas även med in i vår- och sommarmodet.

514klassikerhundtand1För mig är det så med klassiker. De finns alltid med där med som en möjlighet. En del har en lång historia, medan andra har tillkommit senare. De har förmågan att uppdateras genom att infogas i nya sammanhang, ses på med nya ögon och på så sätt få möjlighet att leva vidare. Other Stories fotograferade sina hundtänder i New York med Michelle Harper och Jenny Shimizu med rubriken A love Story.

514klassikerhundtand3Coco Chanel sent 20-tal med Houndstooth-jacka.

514klassikerhundtandUr svenska Dagmars pre-spring kollektion 2014.

514klassikerhundtand4Modehuset Diors ikoniska sko från 1959.

514klassikerhundtand2x

80-tals revival i The Edit/Net A Porter med kavaj från Balmain.

514klassikerhundtand8Diors klassiska förpackning till Miss Dior Cherie.

514klassikerhundtand10Reklamkampanj för Saint Laurent S/S-2014. Notera för övrigt logoväskornas comeback.

514klassikerhundtand7Inredningsmässigt är vi möjligen vana att se hundtanden i lite mer traditionella sammanhang. Här bild från Ralph Laurens Apartment N0. 1 en klassisk amerikansk lyxinredning inspirerad av brittiska tronföljarparet William och Kate. Vi får möjligen tro att liten prins George får det aningen mer lättsamt hemma än idealet i den kollektionen, men en och annan Houndstooth är nog inte helt osannolikt att han får växa upp med.

For the love of.

7 comments

  1. Men varför namnet hundtand? Hur jag än vrider och vänder får jag det inte till en tand….
    //Elisabeth

  2. Wow! Snyggt. Jag var bara tvungen att länka till den tankeväckande och välskrivna DN-artikeln du länkade till tidigare i veckan. Jag har tänkt på den sen dess. Och lagt undan telefonen på dagarna här hemma. Fy så lätt det är att den nästan blir en familjemedlem ibland. Inte alls bra och verkligen inget jag vill förmedla till mina barn. Så tack för artikellänken Weronica! Kram!

  3. Alltså jag vet inte vad det är med det där mönstret men det gör mig snurrig i huvudet. En kollega hade en kjol med mönstret en gång, jag fick åksjukekänsla! Såg du ser SOA – jag och maken klämmer några avsnitt då och då, vi är inne på säsong 4 och det är en märklig och fascinerande värld, riktigt bra trots sin våldsamhet. Nu är naken bortrest och jag har börjat se Once Upon a Time så länge…. Kram Milla

  4. nja.. det houndstooth mønsteret tror jeg at jeg står over jeg også, jeg synes det er ganske masete. Men litt morsomt at 80 talls ting plutselig er hipt igjen nå … marmor for eks. Men been there, done that, nå kan de som er yngre ta den stafettpinnen synes jeg 🙂
    Men logovesken fra YSL, den var fin du. Ja takk!!! 🙂

  5. Jag vill bara tacka för en fantastisk blogg! Hela tiden ny inspiration på ett så smakfullt sätt. Önskar dig en fin vecka!

Leave a Reply

Your email address will not be published.